Kizsákmányoló fotógyűjtő pályázatok intő jelei

Illusztráció: fiktív pályázati felhívás

Régóta készültem rá, de a közelmúltban többen is javasolták, hogy foglalkozzak ezzel a témával. Úgy fest, napról-napra nő az aktualitása.
Egyre több fotópályázatot írnak ki, ami akár örömteli is lehetne, de a rutinos fotósok első olvasásra kiszúrják a gyanús ismertető jeleket, hogy itt csak kihasználni akarják a fotósokat. Gyakran szó sincs a minőségi fotók kereséséről, vagy a tehetségek felkarolásáról, egyedül az ingyen fotók számítanak.

Persze van, akinek nem nagy ár 1-2 képet beáldozni egy talán értékes nyeremény, vagy akár a megjelenés és egy kis vélt vagy valós hírverés reményében.
Csakhogy erre a megközelítésre egyre inkább iparág épül a fotó felhasználók részéről, míg egyre nehezebbé válik miatta fotók készítéséből megélni, sőt az ilyen kizsákmányolás veszélye nélkül pályázni is.

Hivatalos neve nincs, egymás közt emlegetik lenyúlásnak, kihasználásnak, fotógyűjtésnek, és átverésnek. A valós szándékot, hogy pontosan miről is van szó, nyilván nem tüntetik fel a szervezők.
Miből látszik mégis már a pályázati kiíráson, hogy csak olcsón (vagy inkább ingyen) akarnak a kiírók fotókhoz jutni, az alkotók valós összemérése, netán jutalmazása és támogatása helyett?
Egykori tanárom az ilyen helyzetekben mindig azt a kérdést tette fel: “kinek áll érdekében?” Próbáld ennek szellemében értelmezni a pályázati kiírást, és ügyelj a gyanús jelekre! Az alábbi jelek bármelyike gyanús lehet egy kiírásban, több együttes előfordulása pedig kifejezetten gyanússá teszi a pályázatot:

 • a kiíró egy marketing ügynökség, üzleti vállalkozás, vagy egyéb cég/intézmény/szervezet, akiknek érdeke lehet fotózási költségeket lefaragni
 • attól, hogy a kiíró szervezet hivatalosan non-profit, még szolgálhat költséglefaragást a pályázat
 • nem nevezik meg a szakértői zsűrit
 • nem tisztázott az értékelés módja
 • nem szerepel a nyeremény a kiírásban
 • a közönségdíj értékesebb, mint a szakmai zsűri díja
 • előzsűrizés nincs, a győztes személye Facebook lájkolással dől el-a nyeremény maga is egy fotózás, vagy fotózási megbízás
 • nyeremény kizárólag a győztes kép megjelentetése, vagy egyéb felhasználása
 • a pályázó lemond a képhez fűződő jogairól, a kiíró szabadon felhasználhatja azt a pályázaton kívül is
 • a pályázó hozzájárul, hogy képeit harmadik félnek átadják a pályázattól független felhasználásra is

Sajnos egyre gyakoribb, hogy a pályázatokat azzal a tisztességtelen szándékkal írják ki, hogy begyűjtsenek egy rakás szabadon és főleg ingyen felhasználható képet. Mindezt a lehető legkisebb költségráfordítással, ami nem csak a konkurensekkel (mármint az adott cég/szervezet piaci versenytársaival), de főleg az alkotókkal és a fotós szakmával szemben is inkorrekt.

Az ilyen kiírásokból gyakran még az sem egyértelmű, hogy egyáltalán mit lehet nyerni a pályázaton, vagyis minek kéne az embert a nevezésre motiválnia.  Egy kétes értékű pályázaton aratott győzelem pedig legalább olyan kétes értékű hírnevet eredményez. Arról nem is beszélve, hogy sokszor az értékes nyeremények is a szervezők ismeretségében kerülnek kiosztásra/átadásra – vagy esetleg egy baráti vállalkozásnak számlázzák ki munkadíjként, amit a lelkes pályázókon sikerül megspórolni.

Minden esetben olvasd el a pályázati kiírást, és ha valami nem világos, akkor ne habozz rákérdezni a szervezőknél, illetve szóvá tenni a kifogásaidat. Ha pedig egyetértesz ezzel az írással, oszd meg másokkal, hogy minél többen okulhassanak belőle!

Szerinted mik a további árulkodó jelek, hogy valaki csak ingyen fotókat akar gyűjteni?

Kiegészítés: Nem csak a pályázatok kiírását, hanem más helyzetekben is minden szerződést, nyilatkozatot és kötelezettségvállalást fontos elolvasni és értelmezni, mielőtt elfogadod!

Readers Comments (21)

 1. Erre sose gondoltam, hogy a pályázati képeket másutt is felhasználhatják… Pedig logikus. Szerencse, hogy sose jelentkezek semmilyen pályázatra, meg hogy nem is fényképezek jól, de akkor pár olvasott kismamablog íróját még érhetik meglepetések…

  • ha csak egy embernek tudtam újat mondani vele, akkor már megérte megírnom. de azért terjeszd te is, hogy eljusson azokhoz, akik erre nem is gondolnak….persze legjobb lenne azoknál a pályázatoknál linkelni, amik pont ilyenek…

   …és amiket nem véletlenül nem említek soha sehol, hogy ne reklámozzam őket!

   • Dalnoki István 2014.04.25. @ 20:30

    Linkeled, törlik. Mert “troll vagy” felkiáltással. Azért ne legyünk már naívak, hogy majd megsimogatják a buksinkat, és megköszönik, hogy rontom a boltot. 🙂 🙂

 2. A probléma évek óta fönnáll és a saját köreimben fel is hívom rá a többiek figyelmét.
  Amikor a “díj” 3 üveg bor, meg 2 üveg bor, meg 1 üveg bor, vagy egy csomag kávé, de már a képek beküldésével elfogadod, hogy hozzájárulsz a képed korlátlan felhasználásához, hát bicskanyitogató! Szívből útálom a túlszabályozást, de kis hazánkban úgy látszik nincs más mód a képtolvajok megfékezésére.
  Legközvetlenebbül a MAFOSz érintett a témában, ezért elsősorban tőlük várná az ember, hogy szervezetként fellépnek akár a tájékozatlanabb fotósok védelmében is!
  Fogalmazzanak meg egy ajánlást, hogy egy kiírásnak mit kell tartalmaznia és mi nem lehet benne és terjesszék minél szélesebb körben! Érjék el, hogy az ajánlást legyen kötelező betartania minden kiírónak és aki ennek nem tesz eleget, azt közösítsék ki, esetleg indítsanak eljárást ellene, de minimum a pályázatfigyelő portálok kiemelten figyelmeztessék a pályázókat, az inkorrekt próbálkozásokra.
  Főleg a kezdők hajlamosak bedőlni a képgyűjtő akcióknak, amelyek szintvonala így könnyen megjósolható, de ez nem mentség a jogtalanságokra.
  Ha a MAFOSz ezt nem hajlandó felvállalni, tőle függetlenül kell szerveződnünk.

  • Távol álljon tőlem, hogy bármelyik szakmai szervezet tétlenségére mentségeket keressek helyettük, de nem hiszem, hogy bármilyen ajánlás, vagy szabályozás megoldás lehetne az ilyen problémákra. Magyaországon szörnyen rossz a jogkövetési morál, és a már létező szakmai, etikai, illem és jogszabályokat sem nagyon akarják az emberek betartani. Miért gondolod, hogy ha hoznának egy újabb törvényt, vagy bármilyen más adminisztratív intézkedést, azt inkább be akarnák tartani, akiknek nem érdeke?
   Szerintem az ilyen problémákon egyedül a fotósok felvilágosítása segíthet, hogy minél többen megismerhessék ezeket a jelenségeket, és okulhassanak belőle. Ebben persze lehetne kiemelt szerepe az oktatási intézményeknek, szakmai szervezeteknek, fotós közösségeknek és pályázatfigyelő oldalaknak, ha vállalnának ilyen szerepet. Ha nem teszik, akkor a fotósok maguk kénytelenek terjeszteni az információt, hogy minél több fotóshoz eljussanak – és talán ösztönözni az előbb említetteket, hogy ők is terjesszék.

 3. Nagylevente01 2012.04.25. @ 16:30

  Nagyon sok igazságot tartalmaz a leírás. Az általános fotópályázatok egy része most  a profi fotós pótlására szolgál. Egy település kiír a faluról, vagy a városról egy fotópályázatot, így a szorgos emberek ingyen átadnak egy csomó olyan képet, amit a település a kiadványaiban használni tud. Mindezt ingyen, a díjazás meg jelképes, ezzel pótolták a profi fotós drága munkabérét.

  A másik kategória az említett MAFOSZ és hasonló rendezvények. Itt sokszor nevenincs zsűritagok bírálják el a beérkezett képeket. Természetesen előre nem jelenik meg a zsűri névsor, sokszor két- három éve fotózó, vagy sok éves, de nem művészi gyakorlattal rendelkező személy bírálja el a képanyagot a MAFOSZ vezetőjével együtt. A díjazásként meg kapnak 3 nagyon silány fotós könyvet az eddigi pályázatok anyagából. Ezekből a kiállításokból rengeteg van sajnos az országban. A pályázatok címeit lehetne sorolni, de ezt nem teszem.

  Ezekre a fotópályázatokra sokan neveznek, csak nem tudni, hogy miért. Sokszor még nevezési díj is van és a kiállítások meg értéktelenek.

  Szerintem egy fotópályázatra azért küld az ember képeket, mert magas a díjazás, vagy a díjnak nem sok értéke van, de neves fotóművészek döntenek a képeiről és akkor erkölcsi értéke van a kiállított képének.

  Levente

 4. Attila, én nem azt írtam, hogy a szabály megalkotása önmagában elegendő, de egy olyan hivatkozási alap lehetne, amit nem a “kisujjunkból szoptunk”. Ez lehetne az alapja a tájékozatlan fotósok felvilágosításának is. Ha minden fotóklub, fotókör stb. megkapná és a neten terjeszthetné, hamarabb jutnánk előre, mint az egyéni próbálkozásokkal. A MAFOSz, a MFSz szervezetként léphetne föl, aminek talán nagyobb a súlya, mint az egyéni dohogásnak.
  Mindenképpen szükséges lenne egy olyan (jól megfogalmazott, nem túlbonyolított) követelményrendszer, amit vita nélkül mindenki elfogadhatna.
  Lehetne ez egy minta-kiírás is, amelynek lennének kihagyhatatlan és megváltoztathatatlan elemei, ami mindenkire nézve kötelező és olyan sorai, melyek tetszőlegesen változtathatóak (téma, darabszám, időpontok, helyszínek, stb.)
  Egyszerűbbé válna a kiírók munkája is, mert nem kellene mindenkinek magának kiagyalnia a sablonos részeket. Nem maradna ki semmi fontos és nem kerülnének bele jogtalanságok. 
  Nem kell, hogy törvény erejű rendelet legyen, de akik nem alkalmazzák azok ellen lehetne bojkottot hirdetni.
  Halló MAFOSz!!!

 5. Darányi Zsolt 2013.08.02. @ 08:12

  A FotoKlikk a évek óta küzd ez ellen a jelenség ellen, sokszor ajánljunk a klikken megjelenő többszáz kiírásból néhányat mintaként. Régebben ezeket a lenyúlós pályázatokat is feltöltöttük és kalózszászlóval megjelöltük, de aztán letettünk erről, mert csak reklámot jelentett számikra. Érdekes, h a kiíró figyelmét felhívva sokszor ki tudtuk javíttatni a kiírást, mert nem is tudott arról, h ezt nem illik, bár letöbbször mi is csak akkor értesültünk a pályázatról amikor elindult és mindenhol publikálták a kiírást, ekkor már nehéz bármit tenni.

 6. Rosa Rugosa 2013.11.14. @ 15:01

  Vicces, hogy pont a pafi oldalán találtam ezt a cikket, ahol nagyon sok olyan pályázati kiírás is szerepel főképp művészeti vonalon, amely jelentkezési feltétele akkora pénzösszeg befizetése, amelynek kb. három-ötszörösét lehet jobb esetben díjazottként hazavinni.:)))

  • amennyire tudom, ők (és a legtöbb fotós oldal) csak beszámolnak a meghirdetett pályázatokról, nem dolguk válogatni a pályázatok között, hogy melyikről számolnak be és melyikről nem. a döntés persze az oldal üzemeltetőié, de vajon az olvasók egy olyan pályázat gyűjtő oldalt akarnak inkább, ami valamilyen szempont alapján preferál és eltitkol pályázatokat, vagy ami válogatás nélkül mindenről beszámol és az olvasókra bízza a döntést.

   • Amikor én hirdettem pályázatot, akkor senki nem hozta le (3 oldalnál próbálkoztam) pedig semmi reklámozni való nem volt mögötte, úgy hogy valami alapján csak válogatnak. vagy fizetni kell érte, nem tudom.

    • Nem tudok nyilatkozni róla, még csak nem is nagyon látogtok ilyen oldalakat. Érdemes megnézni, hátha van ezzel kapcsolatban tájékoztató az oldalon (pl. szerkesztési irányelvek).

     Ha nem érkezik válasz, akkor meg (amíg még aktuális a dolog) rákérdezni az okára. Sok féle oka lehet és nem érdemes mindig a legrosszabbat feltételezni. Van hogy egyszerűen csak elkeveredik, nem veszik észre, kimegy a fejükből, stb.

 7. Dalnoki István 2014.04.25. @ 19:55

  lyen jellegű képgyűjtögetést meg mertem szólni az inda nevű fotógyűjtögető képződménynél, amikor is megkaptam, hogy csak kritizálni tudok, és igen is jó célért írták ki a pályázatot, amit jó lenne észrevennék. Ugyan ilyen feltételek voltak meghirdetve, hogy a kép készítője és feltöltője hozzájárul a feltöltéssel ahhoz, hogy akár kiadványban jelentessék meg a képét. Természetesen díjazás részére maximum egy szóbeli vállveregetés lett volna. 🙂 🙂

 8. Egy nemrég olvasott gyöngyszem(próbáltam kiszedni a linkeket, h ne legyen reklám):
  “Fotós lányt keresünk, aki ********** tartandó ****** rendezvényünket

  Budapest utcáin riksán ülve kiséri (haladásban) és rögzíti egy operatör társágában.(saját fényképezőgép, akku és gigákkal felszerelve)
  Továbbá másnapra(régiesítve) leszállítja. Díjazás: 10.e. ft

  – tekintsd meg az oldalunkat
  ***********
  – jelentkezés referencia munkával ******@gmail.com, valamint kérd a tájékoztatónkat”

  • találkoztam vele, volt belőle ugyanilyen paraméterekkel videós is és a legszebb, hogy biztos, ami biztos ugyanez a szervező kiírt egy fotó/videó pályázatot is, amire az esemény előtt kellett jelentkezni, vállalni kellett min. 50 fotó vagy min. 5 perc videó elkészítését és nem árulták el, mi a nyeremény amit majd Facebook szavazással kisorsolnak…

 9. Iskolapélda érkezett: http://dadaliagaleria.hu/main/page/palyaz_sz (https://www.facebook.com/DadaliaGaleria/photos/a.298427853594004.48019.298278766942246/635429819893804/?type=3&theater; https://www.facebook.com/DadaliaGaleria?fref=photo). Szóval hogyan használják ki a fotósokat, ingyen képszerzés és profitorientált
  önreklámozás céljából? A szép példa lényege: Díj: 1-3. helyezett
  oklevél és a pályázat emlékplakettje. Nevezés: 2-3000 Ft. “A beküldött
  fotókat a szervezők (…) szabadon, szerzői jog érvényesítése nélkül
  felhasználhatja”. Magyartalan, oké, szó se róla. De nem nagyobb baj az,
  amit a DaDalia Galéria ezzel a kiírással képvisel? A véleményemet
  elmondtam. A minősítést azokra hagyom, akikhez a cég “reklámja” (mert ez az) eljut a megosztásokkal, ill. néhány honlap által.
  Ami etikátlan, az etikátlan, s a fotósokkal szemben minimum illetlenség
  egy ilyen kiírás, mert eleve abból a gondolatból indul ki, hogy
  “azokkal ezt úgyis meg lehet csinálni”. S valóban, nyilván az a
  tapasztalatuk, hogy tényleg sokan benyelik az ilyet, vagyis meg lehet
  tenni velük, s jól is jön a kasszának. De épp ezért tartom fontosnak
  azt, hogy a fotósok között néha-néha TERJEDJEN EGY-EGY ILYEN PÁLYÁZATI
  KIÍRÁS MEGFELELŐ ÉRTELMEZÉSE! Hátha sokaknak kinyílik így a szeme és
  akkor maguk is jobban tudnak később dönteni majd arról, hogy melyik
  kiírás korrekt és melyik nem. Mert inkorrekt pályázat van sok és egyre
  több, szóval sajnos alkalom is lesz arra bőven, hogy fejlesszük magunkat
  ebben. Halljanak minket: KELL NEKIK A VISSZAJELZÉS, HOGY NEM VAGYUNK
  HÜLYÉK ÉS NEM, NEM LEHET MEGCSINÁLNI EZT MINDEN FOTÓSSAL. Mert ha mégis, akkor az negatív reklám is lehet, ami sokkal többet árthat, mint amit
  az inkorrekt pályázat a konyhára hoz. Fontolgatom, hogy a sztorira
  felhívom a figyelmet az indexnél, origónál, stb., stb. Mert ennek itt
  van egy külön pikantériája: az hogy egy saját bevallása szerint
  fotósokat felkarolni akaró galéria a meghirdető.

  • szerintem sajnos sokkal nagyobb a veszélye, hogy a nagy hírverés hatására csak mégtöbb hasonló szervezetnél kapnak a döntéshozók ötletet, hogy így próbáljanak ingyen képekhez jutni – arról nem is beszélve, hogy mégtöbb olyan fotóshoz eljuthat a felhívásuk, akiket nem zavar a kihasználás és boldogan adják oda a képeiket fél perc hírnév reményében (mert ha nem volnának ilyenek tömegesne, akkor eleve nem volna ennyi ilyen pályázat), ezzel viszont csak megerősítik, hogy ez a módszer működik és érdemes is használni…

Comments are closed.