Bánjatok óvatosan a hitelekkel!

A hitel lehet nagy segítség, de csúnya kellemetlenségeket is okozhat. A járvány okozta gazdasági válság kezelésére új hitel lehetőségeket nyitnak meg. De érdemes nagyon alaposan átgondolni, hogy éljünk-e vele.

A magyar kormány nem rég bejelentette, hogy a kisvállalkozások megsegítésére nulla százalékos kamatú kölcsönt vezetnek be 10 éves futamidővel, három éves moratóriummal. Ez szinte ingyen pénzt jelent kedvező feltételekkel.
Igazán kecsegtető lehetőség, de ajánlott az óvatosság, mert ezt a hitelt is vissza kell fizetni egyszer. Addig meg ki kell valamiből termelni a felvett összeget. Fotósként leginkább fotós munkából. Ilyen kötelezettséget pedig bomba biztos üzleti tervre érdemes csak bevállalni, különben csak az eddigieknél (talán) kedvezőbb feltételekkel veritek magatokat adósságba.

Mikor vegyünk új fényképezőgépet?
Részletekért katt a képre!
Fotó: Toru Hanai/Reuters

Biztos sokan gondolják úgy, hogy ebből most gyorsan meg lehet venni az áhított új eszközöket. Nekik pláne ajánlom figyelmükbe az előző írásomat arról, hogy mikor érdemes új eszközökbe beruházni! Tíz év hosszú idő, így hajlamos az ember alapos tervezés helyett csak legyinteni, hogy “addig majd lesz valami”. Legvalószínűbb, hogy a most megvásárolt gép már sehol nem lesz 10 év múlva – de az árát vajon képesek lesztek addig kitermelni vele?
Reménykedés helyett számoljátok inkább utána a dolgoknak. Hogyan fogja majd a befektetésetek kitermelni legalább a saját árát, méginkább a teljes felvett hitelt – na meg, hogy ezek a reményeitek milyen bevételek mellett lehetségesek és milyen viszonyban állnak ezek az eddigi üzleti eredményeitekkel.

Tükör nélkül elszállt a számháború
Részletekért katt a képre!

Ahogy az egyik általam fotózott gazdasági konferencia valamemelyik előadója megfogalmazta:

“A hitel olyan, mint egy átdolgozott éjszaka, vagy berúgni: másnap meg kell fizetni az árát. Van, hogy megéri, de távolról sem mindig van így. Egy darabig lehet akár jó megoldás is, de hosszú távon általában több problémát okoz, mint amennyi haszna van.”

Biztos van olyan vállalkozás (akár fotósok közt is), akiknek ez segítség, sőt akár életmentő megoldás is lehet. Sokkal komolyabb viszont a veszélye, hogy a fotósok közt különösen sokan vannak, akiket minden eddiginél nagyobb adósság csapdába kergethet egy ilyen “lehetőség”. A megfontolatlajul felvett és rosszul elköltött hitel nagyon könnyen sokkal többet árthat, mint amennyit használni képes. Úgyhogy csak okosan!

A profi fotóssá válás rögös újtja
Részletekért katt a képre!

Nektek mennyire lehet segítség a magyar kormány új kisvállalkozókat segítő hitele? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!