2020 képekben – ezzel a gyűjtéssel szakítok a régi hagyománnyal

Fotó: Saumya Khandelwal/Reuters

Hosszas töprengés után hoztam meg a nehéz döntést, hogy ez az utolsó gyűjtésem az év képei válogatásokból.

2009-ben gyűjtöttem össze első alkalommal az utamba kerülő év képei válogatásokat, aztán 2011 kivételével 2019-ig minden évben újra összeszedtem a magyar, nemzetközi és sok egyéb lap év es fotó válogatásait.
Volt amikor akadtak komolyabb támpontjaim és “csak” kiegészítenem kellett a listát, de még így is jó sok munkám volt benne. Volt olyan év, amikor tejes egészében én gyűjtöttem össze őket és ugyanolyan gazdag gyűjtemény lett a vége. Sosem tudtam eldönteni, mennyire érte meg ezt a rengeteg időt beleölnöm, hogy legyen egy ilyen lista a blogon. a csak hogy legyen.

2019 legjobb fotó válogatásai
Részletekért katt a képre!
Fotó: Bruno Kelly/Reuters

Tavaly úgy tapasztaltam, egyre kevesebb portál készít ilyen válogatás galériákat – Magyarországon pláne. Idén a legtöbb helyen már megtalálnom is nehéz a fotógalériákat. Nemhogy még a válogatásaikat az oldalon. Úgy érzem, egyre jobban leértékelődik ez a műfaj – mármint a lapok saját fotósainak megbecsülése (akár csak egy válogatás galériával is).

Mondjuk nekem is egyre kevesebb kedvem van bíbelődni a kigyűjtésükkel. Főleg mivel ez az egyszerű másolásnak tűnő művelet is iszonyatosan sokáig tud tartani. A nehéz szívvel meghozott döntés hát, hogy nem készítek több ilyen gyűjteményt – pedig ez is micsoda év volt, micsoda képekkel. Talán ez inspirálta a Monroe Gallery blogját, hogy idén újra elkészítsék saját nemzetközi gyűjtésüket. Pedig a tavalyi évet kihagyták, de idén ismét elkészítették gyűjtésüket.

2018 legjobb képeinek legátfogóbb válogatása
Részletekért katt a képre!
Fotó. Ostariyanov/Shutterstock/TheAtlantic

Én csupán néhány magyar hírportál gyűjtését teszem most ehhez hozzá. Ironikus módon megint ki kell emelnem az index.hu válogatását, aminek egyik képéről korábban már írtam a blogon. Az év közepi szerkesztőség váltással megújult lapnál szeptemberrel kezdődött az év, így éves válogatásukban csak az új stáb, szeptembertől készült képei szerepelnek. Ráadásul a Karácsony előtt próbaideje végén kirúgott kolléga képei sem kerültek bele. Az új év elején pedig a többieket is kirúgtak, így ma már a galériát jegyző fotósok egyike sincs a lapnál – azokról nem is beszélve, akik a korábbi évek galériáit jegyzik.

Egy másik különleges válogatást is ki kell emelnem. Ez jóval több az évet dokumentáló fotó válogatásnál. A BPSPC streetfotós közösség fotósainak képeihez a Könyves Magazin és a Mastercard támogatásával neves magyar írók alkottak szövegeket. 20 kép 20 történet a 20/20 válogatásban

Ha tudtok még olyan év képei válogatásokat, ami a listára illene, akkor küldjétek el bátran, hogy teljesebb legyen a gyűjtemény!

Javaslataitokat kommentben várom a blog Facebook oldalán!

Válogatás 2017 legjobb fotóiból
Részletekért katt a képre!
Fotó: Saumya Khandelwal/Reuters

Magyar lapok válogatásai:

2015 legjobb sajtófotó válogatás gyűjteménye
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Nemzetözi válogatások:

Videó összeállítások:

Google — Year in Search 2020

YouTube – 2020 is YouTube Gaming’s biggest year, ever: 100B watch time hours

Getty Images – 2020 Year in Review: Covid-19

Getty Images – 2020 Year in Review: Empty Spaces

Getty Images – 2020 Year in Review: Black Lives Matter

Getty Images – 2020 Year in Review: Tenacity

Getty Images – 2020 Year in Review: People We Lost

Reuters pictures of the year 2020: U.S. election

Reuters pictures of the year 2020: Aerial

Reuters pictures of the year 2020: Landscapes

Reuters pictures of the year 2020: America in 2020

Reuters pictures of the year 2020: Religion

Vox – 2020, in 7 minutes

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!