Minden fotóst kirúgtak az indextől – teljesen átalakul a fotórovat

Az index elbocsátott fotórovata

A nem rég nagy port kavart botrányok közepette újraalakult index ma minden fotósát elbocsátotta. A hivatalos indoklás ködös, de leginkább gazdasági átszervezésnek tűnik.

Négy fotós, Isza Ferenc, Czerkl Gábor, Bánkúti Sándor és Trenka Attila keresi most új munkahelyét az új évben, akiket néhány hónapja kedvező munkakörülmények ígéretével csábítottak át a lap kiürült szerkesztőségébe addigi, biztos munkahelyeikről. (És az előző bejegyzésemben megjelent szakmai kritikának nincs köze a kollégák elbocsátásához.)
 
Az indexnél azóta komoly változások mentek végbe. Nem csak az elsőként felkért főszerkesztő Tevan Imre mondott fel már az első nap után. Azóta a nyilvános kommunikációban számtalanszor az index politikai függetlenségének biztosítékának nevezett Szombathy Pált is menesztették.
Újságíró is hagyta ott a szerkesztőséget a közelmúltban, aki abban bízva ment oda, hogy valami jó is kisülhet belőle. Mégsem váltak be a reményei, viszont szinte azonnal talált új munkát. Reméljük, hogy a most egyszerre kirúgott fotósok is mind ilyen szerencsések lesznek. Illetve nem teljesen egyszerre váltak meg mindannyiuktól. Egyiküknek még az ünnepek előtt lejárt a próbaideje, amit nem hosszabbítottak meg. Így ő már a karácsonyt is állás kereséssel tölthette, nem csak az új éve indul ezzel, mint a többieknek. Bár ahogy ismerem őt és a fotós állás “lehetőségeket”, ez sem nagy vigasz számára.

Az index (maradék) fotórovata

A most távozni kényszerülő fotósoknak szerződésük tiltja, hogy a részletekről nyilatkozzanak. A Starcz Ákos vezérigazgatót is megszólaltató Média1 viszont úgy tudja, hogy az Index kezdeményezte a közös felmondást, vagyis tulajdonképpen kirúgták őket. A Média1 azt is írja, hogy “a távozók közül van, akinek azt mondták, megszűnik a munkaköre, másoknak felajánlottak valamilyen másik pozíciót, de azt nem fogadták el”. Illetve, hogy a képszerkesztők maradhatnak, csak a fotósokra nem tartott igényt a vezetés tovább.

Az érintettek mindegyikével közvetlen, jó kapcsolatban vagyok. Mindegyikükkel évek óta sokat dolgoztunk együtt és remélhetőleg fogunk is még. Emiatt sem akarom őket kellemetlen helyzetbe hozni azzal, hogy további részleteket osztok meg a kialakult helyzetről. Bízom benne, hogy mindannyian hamar elfelejthetik majd ezt a rövid kalandot az egykori Index hamvai helyén maradt szerkesztőségben.
Egyébként ironikus, hogy a közönség tájékoztatásával foglalkozó médium átláthatóság és nyílt kommunikáció helyett inkább eltitkolni próbálja a belső viszonyainak részleteit – ami már a korábbi tömeges felmondások egyik tényezője is volt.
 
“belső szakmai, stratégiai döntésről van szó, mivel szeretné megerősíteni az oldal vizualitását, javítani kell a címlapon, és az illusztráción. Starcz azt mondta, a távozók profik voltak a maguk területén, de a vezérigazgató most egy olyan csapatot szeretne, aki képes valamennyi vizuális megjelenést kezelni, beleértve a cikkeket és a nyitóoldalakat is. Egy új csapatot hozunk létre, ahol ez összeér.”
A Média1 decemberben beszélgetett az új cégvezető szakmai hátteréről, első döntéseiről, sőt a cég költségcsökkentési tervekről is. Érdemes lehet ezt a beszélgetést is meghallgatni, ha érdekelnek valakit az index házatáján végbement változások.

Multifunkciós fotóriporterek?
Részletekért katt a képre!
Készítő ismeretlen

Szerintem
A vezérigazgató köntörfalazó mondataiból én ezt olvasom ki. Az új index új vezetésének új irányvonala a spórolásról szól. Amikor a régi Index teljes szerkesztősége egyszerre mondott fel, gyorsan pótolni kellett őket és az akkori vezetés törekedett megbecsült szakemberekkel feltülteni a megüresedett helyeket. Most, hogy a szerkesztőségváltás lezajlott, sőt az akkori vezetőség is lecserélődött, új irányt vesz nem csak a lap tartalma, hanem a munkaerő szervezés is. “A vezérigazgató most egy olyan csapatot szeretne, aki képes valamennyi vizuális megjelenést kezelni, beleértve a cikkeket és a nyitóoldalakat is”, vagyis az indexnél ezentúl háttérbe szorul a szakmai minőség és multifunkciós tartalomgyártókkal akarják megtölteni az oldalt. Ez mint korábban is írtam már róla, kivitelezhető, csak általában a minőség rovására megy. Rosszindulatú tippet eleresztve talán azért is lépik ezt meg, mert az olvasóik jó részét már úgyis elvesztették a Telex elindulása óta, így olyan nagy veszíteni valójuk nincs ezzel.

Kiegészítés: Azóta az index teljesen átszervezvte a fotórovatot és audiovizuális rovatként működteti tovább.

Ti mit gondoltok az Indexnél kialakult helyzetről? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!
Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!