Vigyázzatok az adataitokra (másokéra is!) – hasznos tanácsok az adatvédelem világnapján

Fotó: Markus Spiske/Unsplash

Fotósként többszörösen is érint minket az adatvédelem. Legfontosabb, hogy ne veszítsünk adatokat, ne sérüljenek saját adatvédelmi érdekeink, illetéktelenek ne jussanak hozzá se a mi adatainkhoz, se mások általunk kezelt adataihoz, de mi se éljünk vissza mások adataival. Jöjjön néhány praktikus tanács az Adatvédelem világnapján!

Változtassatok rendszeresen jelszót
Részletekért katt a képre!

2007 óta az Európa Tanács döntése nyomán január 28-án ünneplik az Adatvédelem nemzetközi napját. Jó alkalom ez arra, hogy emlékeztesselek titeket, változtassatok minden szolgáltatásban jelszót! A jelszavaink ugyanis az adatvédelem első védelmi vonala. Külön is írtam róla, hogyan és miért fontos a jelszavaink biztonsága, illetve rendszeresen változtatni őket. Egy ilyen világnap remek alkalom lecserélni a jelszavakat, amikkel saját és mások általunk tárolt és kezelt adatait is őrizzük.

Rejtsétek el a címzetteket, hogy ne legyen gond belőle!
Részletekért katt a képre!

Az már kevésbé egyszeri cselekvéssel kivédhető, hogy mások email címeit ne küldözgessétek világgá egy körlevéllel. Ez ellen csak az segít, ha egyszer megtanulja az ember és utána minden alkalommal figyel rá, hogy a körlevelek sok címzettjét mind a BCC mezőbe írjátok. Ez olykor még jogászoknak és kormány hivataloknak sem mindig sikerül, de egy kis odafigyeléssel mindenki képes rá!

Ha képet teszel fel okmányokról, rejtsd el a személyes adatokat!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Tuba Zoltán/Origo

Arra is érdemes odafigyelni, hogy a talált okmányok tulajdonosát hogyan keressük. A közösségi oldalak sok mindenben segíthetnek, de ne a közösségi médiában keressétek az okmányok tulajdonosait! Nem csak hatékonyabb és legálisabb, hanem gyorsabb is lehet inkább a hatóságok révén eljuttatni a talált iratokat a tulajdonoshoz – hiszen nekik hivatalból meg vannak az elérhetőségeik.

Nagyi se posztolhat engedély nélkül fotókat
Részletekért katt a képre!
Fotó: Tiago Muraro/Unsplash

Aztán ott vannak a fotóalanyaink személyiségi jogai is. Ezeket a fotó elkészítésekor és a fotó felhasználásakor is tiszteletben kell tartanunk. Az se teljesen mindegy, hogyan viselkedünk fotózás közben. Ha engedik a kép használatát, akkor sem feltétlenül használhatjuk bármire. Engedély nélkül még a nagyi se posztolhatja az unoka képeit.
Illetve a képek tárolása során is gondoskodni kell az adatok biztonságáról, hogy mások illetéktelenül ne férjenek hozzá és ne tudjanak visszaélni vele.
Ha pedig a fotóalanyok engedélyét írásban rögzítjük, akkor a képmáson kívül további személyes adatokat kezelünk, ezek tárolására is oda kell figyelnünk.

Hogyan kerül az Opera plakátjára egy brazil nő képe?
Részletekért katt a képre!

Ide kapcsolódik az is, amiről az Átlátszó írt pont most, hogy drónos oknyomozó felvételeik miért nem sértik senkinek a személyiségi, adatvédelmi és magánszféra, illeti üzleti titkok védelméhez fűződő jogait.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!