Már tizenkét éves a blogom

Egy pár éve rászoktam, hogy megemlékezzek a blog születésnapjáról, hiszen lassan annyi idős, hogy talán már megnézhetne néhányat a kedvenc fotós filmeimből és fotós dokumentumfilmeimből íródott listákról. De még mindig nem pezsgőzhet a születésnapján…

A koronavírus súlyos csapás a fotósokra
Részletekért katt a képre!
Fotó: Mika Baumeister/Unsplash

Az idei különös év
2020 sok szempontból más, mint a többi év. A koronavírus járvány a fotósokat is súlyos csapásként érte és a gazdasági hatások legfeljebb részlegesen enyhültek, sokunk számára még távolról sincs vége, hiszen sportesemények és koncertek csak hellyel-közzel, tömegrendezvények egyáltalán, de nagyobb üzleti és egyéb konferenciák se nagyon vannak még mindig. Ez pedig sok fotós megélhetését továbbra is nagyon súlyosan érinti, akiknek továbbra is aktuálisak a karantén idejére javasolt tanácsaim.
A blogon is érződött a járvány hatása. Nem csak téma volt gyakran a járvány és vele kapcsolatos körülmények, a működésére is hatással volt. Hol jobb, hol rosszabb hatással, hiszen több járvánnyal kapcsolatos írás is megjelent, volt olyan is, hogy több időt tudtam fordítani az írásra, de ez sem volt állandó és az írások, témák hangulata éppúgy hullámzott, mint az én alkotókedvem is.

Tíz éves a blogom – ismerd meg és véleményezd!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Bő egy évtized eltelt
A blog sok változáson ment keresztül az elmúlt tizenkét év alatt, ahogy én is és a változások nem értek véget. A legelső bejegyzés  megjelenése óta eltelt évtizedről 2 éve már írtam egy összefoglalót. A legtöbb általános gondolatom benne van, akárcsak az elmúlt 10 év statisztikái, hogy mennyi bejegyzést írtam és mennyi időt töltöttem azok megírásával.
Az elmúlt évben újabb közel 15 teljes napot (359 órát) töltöttem a blog írásával, ami alatt mintegy száz bejegyzés született.

Jelenleg néhány a blogot érintő megjelenítési és működési hiba mellett a még mindig hibás billentyűzetem is egyre jobban visszatart, hogy írjak. A sok munka, meg egy csomó minden más méginkább.
Az évekkel ezelőtt megfogalmazott problémám még mindig fennáll: ha épp munka van, akkor nincs időm írni róla. Mire végre lesz időm írni, addigra meg már azt se tudom, melyik (addigra jobbára aktualitását veszített) dologról írjak.

Mit csináljon a fotós, ha nem fotózhat?
Részletekért katt a képre!
Fotó: One zone Studio/Unsplash

Én is sokat változtam
Tíz év alatt én is sokat változtam, nem csak a blog. Valószínűleg ezek sem teljesen függetlenek egymástól, hiszen az elmúlt tíz évemben a blognak is elég komoly szerepe volt. A változások pedig nem érnek véget az én életemben és a blogon sem.
Ma már más dolgok és máshogyan érdekelnek, mint 10 éve és még ugyanazok a dolgok is máshogyan megközelítve, más szempontból érdekelnek.
Egy dolog nem változott: még mindig grafomán vagyok és sokat írok. De próbálom kordában tartani – mérsékelt sikerrel.

Folytassam vagy ne?
Régóta sokszor felvetődött, hogy van-e értelme folytatnom a blogot, vagy érdemesebb volna abbahagyni és mást csinálni helyette, mint ahogyan sok másik, népszerű blog gazdái tették már

Miért szűnnek a fotós blogok?
Részletekért katt a képre!
folytatniFotó: Iain Farrell/Flickr

Vannak kisebb-nagyobb kételyeim, motivációs és egyéb bizonytalanságaim, de megszűnni továbbra sem fog a blog. Nem csak az eddigg megjelent írások archívumaként működik majd tovább. Folytatni fogom az írást is.
Változások biztosan jönnek még. Talá a megjelenésében, formátumban és a fríssítés gyakoriságában is.
A világban csak a változás állandó, miért pont a blog lenne kivétel ez alól?

Téma hiánnyal sosem küzdöttem, mondanivalóm továbbra is rengeteg van. A visszajelzések szerint ti még mindig nagyon sokan kíváncsiak vagytok arra, amikről írni szoktam. Úgyhogy továbbra is folytatódik a blog. Tartsatok velem és majd együtt meglátjuk, hogyan alakul tovább a jövőben!

Ne csak lájkoljatok, kövessetek is!
Beállításhoz katt a képre!

Ne maradjatok le az újdonságokról!
Mivel a blog mostanában elég hektikusan frissül, érdemes nem csak lájkolni a Facebookon, hanem az értesítéseket is bekapcsolni, hogy ne maradjatok le a posztokról, mert különben a rendszer nem mindentről értesít – és mostanában igazán nem vádolhattok vele, hogy túl sokat posztolok.
A blog Facebook oldala mellett persze Instagramon és YouTube-on is érdemes követnetek, mert ide is felkerülnek időnként érdekességek és a blogon nem mindenről írok ezek közül. A blog hírlevele továbbra is működik, de a jövőben megpróbálom ezt is újragondolni, hogy esztétikusabb és érdekesebb is legyen majd.

Írd meg a véleményed a blogról!
Katt a képre a kérdőívért!

Mondjátok el a véleményeteket a blogról
Pár éve készítettem egy kérdőívet, hogy megismerjem, ti mit gondoltok a blogról, min és hogyan változtatnátok. Volt, aki kifogásolta is, hogy mennyire mások igényeinek akarok megfelelni vele. Mi sem áll távolabb tőlem. Az, hogy kíváncsi vagyok a véleményetekre, még nem jelenti azt, hogy az alapján csinálom majd a dolgokat. De érdekel, hogy mit gondoltok és ha olyan visszajelzések jönnek, azokat lehet, hogy meg is fogom fontolni. De a blog továbbra is a saját útján fejlődik tovább. Még én sem mindig tudom előre, hogy milyen irányba. A véleményekre viszont továbbra is kíváncsi vagyok, ha kedvetek és időtök engedi, töltsétek ki a kérdőívet! Van, aki már többször is megtette, nekik is köszönöm, de egynél többször nem biztos, hogy van értelme.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!