A tolvajok köztünk járnak

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Alkalom szüli a tolvajt, a szarkák pedig köztünk járnak és akkor csapnak le, mikor nem figyelünk oda a holminkra. Vigyázz hát a felszerelésedre!

A napokban történt egy lopás, ahol a fotóstól ismerősök között tartott kiállításon ellopták a fényképezőgépét. Az eset részletei a FotoKlikken elolvashatod, így nem megyek bele jobban. Eszembe jutott viszont róla néhány állandó érvényű gondolat, amit szerintem érdemes mindenkinek megismernie.

Szakmai körökben terjedő mondás, hogy “az Olimpián is eltűnik az utolsó nap ez-az a sajtóközpontból”. És persze nem a székekről, vagy a tollakról van szó, hanem a kollégák felszereléséről.
Munka közben előfordul, hogy letesszük a holminkat, esetleg magára is hagyjuk hosszabb-rövidebb időre. Egymás között vagyunk és azt hisszük, hogy biztonságban van, mert a kollégák nem lopnak. Aztán jön a meglepetés, mikor egy objektívsapkának, memóriakártyának, kártyaolvasónak, vagy akár objektívnek, netán még komolyabb eszköznek is lába kél, és csak nézünk.

Részben emiatt sem olyan nagy baj, hogy külön helyre terelik az újságírókat és nem a nézőkkel keveredve kell dolgoznunk, sőt jobb helyeken már a bejutás is külön történik, így nem a szurkolók között rámoltatják ki a táskáinkat a foci stadion bejáratánál. Vagy éppen ha egy sajtóközpontba csak biztonsági őrökön keresztül lehet bejutni. Ilyen szempontból az sem baj, hogy sok helyen szigorítják az akkreditációkat és megválogatják, hogy csak tényleg profi fotósok mehessenek be egy mérkőzésre, vagy éppen színházi előadásra. Mondjuk, ez sem azt jelenti, hogy csak az ismeretlen arcok emelhetnek el valamit, de ha legalább tudni lehet, hogy kik járnak be valahova, az már segít leszűkíteni a lehetőségeket és ha tudják, hogy ismerik őket, a lehetőség is kevésbé adott az alkalmi tolvaj számára.
Ugyan találkoztam már olyan rendezvénnyel is, hogy minden helységet élő erővel őriztek, ahol meleg étel volt, csak a sajtóközpontba járhatott ki-be akárki kedvére, hiszen ott csak szendvicsek voltak az asztalokon, meg néhány tucat laptop és fényképezőgép.

Persze nem csak egy sajtóközpontban nincs biztonságban a felszerelésed, ha leteszed. Az utcán is elhagyhatod, pláne egy buliban, egy tüntetésen fotózva, vagy utazás közben is kizsebelhetnek, feltörhetik a szállodai szobádat is, a kocsiból is ellophatják, sőt egyes helyeken akár a nyílt utcán kirabolhatnak, elemelhetik fotó fesztiválon, sőt kamionnal együtt is elvihetik és mint a legújabb történet mutatja, akár egy kiállításon is elemelheti a géped valaki.

“Bízz Istenben de azért zárd be a kocsit!” – mondás

Mindez nem azt jelenti, hogy ezentúl tolvajként kell méregetni a kollégákat és rendőrt hívni, amint ránéz valamidre. Csak tedd meg a szükséges óvintézkedéseket, és ha egy mód van rá, akkor ne hagyd őrizetlenül, vagy legalább szem előtt a holmidat. Alkalom szüli a tolvajt – jobb, ha nem teremtesz neki lehetőséget.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!