Egy nap alatt összedobták az új fényképezőgép árát

1,3 milliós adomány 24 óra alatt
Forrás: A köszönetmondó Facebook poszt

Merényi Zita múlt héten elhagyta munkaeszközét egy taxiban. A gép azóta sem lett meg, de közösségi adományokból 24 órán belül összegyűlt az új gép ára, így már dolgozhat tovább.

Hogy a jó hír mellett mindenki számára hasznos tanulsággal is szolgáljon az írásom, ahogy szoktam, most is előre bocsátom a tanulságokat.
Utólag viszont talán reményt adhat mások számára is a mostani történet. Egy pár másik hasonló gyűjtésről is beszámolok – még ha nem is járt mindegyik ekkora sikerrel.

Fontos az elővigyázatosság:

Nyoma veszett a fényképezőgépnek
A közösségi médiában múlt héten jelent meg a felhívás, hogy Merényi Zita, a Magyar Kurir katolikus hírportál fotósa február 22-én egy taxiban elhagyta a fényképezőgépét, amikor a XI. kerületben kiszállt a kocsiból.
A taxitársaság sajnos már nem tudott neki segíteni. A gép eltűnt a kocsiból, mire utánanéztek, így nem lett meg.

Mindenre írjatok elérhetőséget!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Ne hibáztassuk az áldozatot!
Fontos tanulni mások és a saját hibáinkból is, de az áldozathibáztatás senkinek nem használ. Mielőtt még bárki a peches fotós szemére vetné, hogyan lehet egy nagyobbacska fényképezőgépet csak úgy elhagyni, be kell vallanom, hogy nekem is sikerült már ilyen hibát elkövetnem. Szerencsére az én gépem hamar meglett, de így is tanulságos volt számomra – és már egy évtizede csak halogatom, hogy elmeséljem. Más fotósokkal is előfordult, sőt valószínűleg lesz is még példa rá a jövőben is – pont ezért is hangsúlyozom minden ilyen esetben, hogy nektek sokkal jobb, ha mások hibájából tanultok, mint a saját károtokon.

A közösség ereje csodát tett
A fotós érthető módon kétségbeesett a munkaeszköze elvesztése miatt. A barátai pedig gyűjtést kezdeményeztek, hogy adományokból segítsenek pótolni az eltűnt munkaeszközt. Mindössze 24 óra alatt sikerült a tervezett egymilliós célt is túlszárnyalva 1 297 725 forintot gyűjteniük. A fennmaradó pénzt a fotós által egyébként is támogatott Szent Egyed Közösség jótékotny célra forítja.

Legyen gyáriszám listád!
Részletekért katt a képre!

Az adománygyűjtés sikeréről a fotós munkahelye, a Magyar Kurír is beszámolt. Cikkükben idézik Zita reakcióját is:

“Nincsenek szavaim. De most tényleg! Gyöngeségeimmel dicsekszem… Bármit írok, kevésnek érzem. Annyit kaptam, és most nem is az összegre gondolok. …hanem, hogy itt voltatok, hogy összefogtatok, hogy egy ember feltételezett gonoszságát kiváltotta ennyi pici jóság. Szilárd húsvétig tervezte a gyűjtést, ehhez képest 24 óra alatt összegyűlt a gép ára, sőt még több is. Álmomban nem gondoltam volna. Hogyan tudnék egy ilyet meghálálni?

Az üzenetek, amiket írtatok, nem győztem leprintscreenelni őket, szükségem van rájuk. A kedvencem pedig egy 450 Ft-os utalás egy kisfiútól. Mennyi erő van ebben.

https://instagram.com/p/zNlkIxuWcJ/?taken-by=volgyiattila_hu

Fotósok is lopnak egymástól
Részletekért katt a képre!

Köszönöm Nektek!”

Hogy azért az önző megtaláló lelkiismerete se legyen nyugodt, remélhetőleg a tulajdonos tett feljelentést és álljanak itt is az eltűnt eszközök gyáriszámai, hátha valaki összefut velük a használt piacon – bár a gépen már elég kopott volt a gyáriszám, de azért még így is feltűnhet:

  • Sigma 50 mm f/1.4 Art objektiv (SN: 51900423)
  • Canon EOS 5D mk III (SN: 153024001178)
  • markolat

Focisták is adakoztak
A blogon korábban emlegetett fényképezőgép lopás áldozatának szintén gyűjtést szerveztek. Mint a Nemzeti Sport írja, a fotós megsegítésére az általa fotózott labdarúgók és a szakmai stáb tagjai adtak össze egymillió forintot, hogy enyhítsék a fotós mintegy ötször ekkora összegű kárát.

F1 fotósoktól loptak a Hungaroringen
Részletekért katt a képre!
Fotó: Skuta Dávid/CarsAndGirls.hu

Motorsportban kevésbé adakozók
Arról is írtam korábban, hogy a Hungaroringen több fotós objektíveit ellopták. A magyar érintett, Kaiser Erika szintén közösségi gyűjtésbe kezdett, ám ő sajnos nem járt ilyen sikerrel.
A nyomozást a rendőrség lezárta, az eszközök nem lettek meg és az általa választott közösségi finanszírozási rendszer, az IndieGoGo pont az ő kampánya idején szüntette meg a magyarországi működését. A beérkezett kevés adományt is visszautalta a rendszer az adományozóknak, a fotós pedig újabb kampányba ezek után már inkább nem is kezdett. Viszont aki szeretné támogatni, keresse bátran! Mint az esete utóéletéről közzétett írásából kiderül, természetesen ő nagyon is örül minden támogatásnak.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!