Utazás fotó felszereléssel

Illusztráció
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Gyorsan közeleg (sőt már itt is van) a nyári utazási szezon, és sokan a nyári fotózásokat tervezgetik. Persze nem csak mi készülődünk. A nyári vakáció rengeteg jó lehetőséggel szolgál a tolvajoknak is a főszezonban.

Találtam egy remek angol nyelvű írást, hasznos tanácsokkal, ezúttal az utazni készülő fotósok számára. Nem bírtam ki, hogy 1-2 gondolatot hozzá ne fűzzek a fordításon túl, ezek zárójelben olvashatók az egyes pontok végén. Sőt rögtön az első pontot gyorsan el is toltam, mert a fotósok első számú alapszabálya, hogy sose hagyd a felszerelést a kocsiban. Ez nem lehet máshogy ebben a listában sem!

A legbiztosabb módja annak, hogy a nyaralás inkább jó képekről szóljon, mint feljelentésekről, hogyha a szokásosnál kicsit óvatosabbak vagyunk. Íme néhány tanács, amit érdemes megfogadni, ha fotó felszerelésünkkel útra kelünk.

  1. Soha ne hagyd a fotós holmid magára a csomagtartóban (és máshol se)! Látszólag mondani sem kell, de sokan mégis elkövetik ezt a hibát. Ezért is szól róla külön írás, érdemes elolvasni, és magadévá tenni a fotósok első számú szabályát. Később sok fejfájástól megkímélhet.
  2. Írd fel minden holmid sorozatszámait és aztán küldd el magadnak e-mailben is egy olyan címre, amihez bárhonnan hozzá tudsz férni útközben is, ha kell. (Ne csak a telefonodba mentsd el, mert azt is ellophatják – akár a fotóstáskával együtt is.) Talán sokan még csak nem is szoktatok gondolni a gyáriszámokra, de sok szempontból nagyon hasznos tud lenni, ha kigyűjtöd őket. Először is, ha tényleg ellopják valamidet, akkor a rendőrségnek van mi alapján keresni a lopott holmit. Általában egy csinos fotó felszerelés eltulajdonítása után a tolvaj első dolga túladni rajta egy orgazdánál, egy kis kônnyű pénzért. Ezt a rendőrség is tudja, és ha megvannak a gyári számok, akkor elég jók az esélyek rá, hogy nem csak a felszerelés egy része, vagy az egész előkerül, de még a tolvajt is elkaphatják. Hosszadalmas, de ismerek valakit, akinek sikerült így mindenét visszakapni egy lopás után. És a biztosító is értékelni fogja, ha minden gyári szám megvan.
  3. Ez el is vezet a következő ponthoz: köss biztosítást a holmidra! Van amikor a lakásbiztosítás az ingóságokra is kiterjeszthető, érdeklődj a biztosítódnál! Talán túl sok adminisztrációnak tűnik, amit sosem fogsz talán használni. De gondolj arra mennyit fektették a holmidba, és mennyibe kerülne egyszerre pótolni, ha történik valami vele.
  4. A legfontosabb, amit tehetsz nem csak a fényképezőgép, hanem egyéb értékes dolgaid biztonságáért, talán a legegyszerűbb is. Soha ne ne tedd a fotós holmid a feladott poggyászodba! Sokakkal megtörtént már, hogy az érkezés után derült ki, hogy a csomagból ellopták a fényképezőgépet. (Az sem utolsó szempont, hogy ha nem is lopják el, még mindig összetörhetik annyira, hogy drágább legyen a javítás, mint az útiköltség.)
  5. Csak azt vidd magaddal, amire tényleg szükséged van. Tudom, hogy nehéz bármit otthon hagyni a sok fotós holmiból, mert bármi kellhet, de tényleg gondold át, hogy milyen képeket fogsz készíteni, és ahhoz mikre lesz szükséged. Csak egy kis családi kiruccanásra mész? Talán elég egy kompakt gép a zsebedben, és minden mást otthon hagyhatsz. Kevesebb dologot kell cipelni, és főleg kevesebbre kell figyelni, nehogy lába keljen.
  6. Keress olyan táskát, amibe biztonsági megoldásokat is beépítettek, hogy nehezebben férjenek mások hozzá a dolgaidhoz. Egyre több utazó táskába építenek be biztonsági kábeleket. Ezekkel nem csak az egyes zsebeket és zipzárakat lehet lezárni, hanem akár egy stabil korláthoz, vagy egyéb mozdíthatatlan tárgyhoz ki lehet kötni a táskát.
  7. Ne hagyd elől a dolgaid a szállodai szobában. Ahogy a mondás tartja, alkalom szüli a tolvjat. Próbálják csökkenteni a lebukás kockázatát, így általában csak azt kapják fel, ami szem előtt van, és könnyen hozzáférnek, aztán gyorsan lelépnek. Ha eldugod az értékes dolgokat, akkor nem fognak utánuk kutatni, mert minden eltöltött idő rontja a menekülési esélyeiket. Keress a dolgaidnak egy rejtettebb helyet, ahol nincsenek szem előtt, ha kimész a szobából egy ebédre, vagy egyéb programra, ahova nem viszed magaddal a fényképezőgéped. (A dolgok elrejtését fokozottan nehezíti, ha több fotós holmit viszel magaddal, mint amennyi ruhát. De a táskákat zárni, és a berendezési tárgyakhoz – ágyhoz, radiátorhoz, stb – kötni praktikus megoldás lehet.)
  8. Kérdezd meg a szálloda személyzetét, hogy az értékes dolgokat el tudják-e zárni valahova. Sok szobában van beépített széf az értékeknek, de sosem árt megkérdezni a recepción, hogy tudnak-e figyelni az értékeidre, míg távol vagy. (Ha egy komplett fotó felszerelést akarsz betenni a széfbe, akkor lehet, hogy nagyot néznek, mert ezeket a megoldásokat főleg ékszerek és egyéb drága apróságok számára találták ki.)
  9. Nem mindenki tolvaj, ezért adj egy esélyt a becsületeseknek is! Írd le a neved és elérhetőségeid egy papírra, aztán fotózd le. Ha elhagyod a fényképezőgéped, és valaki megtalálja, akkor elég valószínű, hogy megnézi a képeket. Ha van egy kocka az elérhetőségeiddel, akkor lényegesen jobbak az esélyeid, hogy visszakapd a megtalálótól. (Profiknak, és aki nem sajnálja, még praktikusabb magára a gépre – akár minden tartozékára – ráírni az elérhetőségeket. Nekem került már meg így felszerelésem – a szerk)
  10. Végül, de nem utolsó sorban, ne legyél könnyelmű. A legtöbb fényképezőgép – és kamera – az alkalom szülte tolvajok zsákmánya lesz. A főbb turista látványosságok az alkalomra váró tolvajok első számú célpontjai. Csak annyi kell, hogy letedd a táskád, míg csinálsz egy képet, és mire a keresőbe nézel, már hült helye. Ha fotós táskát, vagy hátizsákot használsz, akkor próbáld a pántját a lábad köré tekerni, mikor leteszed. Így rögtön érezni fogod, ha valaki el akarja vinni.

Nem kell paranoiásnak lenni, de a legtöbb lopást az áldozat gondatlansága okozza. Légy éber, és szánd rá azt a pár másodpercet, hogy figyelj oda a holmidra. Ezzel megspórolhatod azt a szörnyű érzést, mikor rájössz, hogy a spórolt pénzedből vett cuccok épp úton vannak egy orgazdához.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor oszdd meg barátaiddal és ha szeretnél hasonlókról értesülni, kövesd a blogom a FaceboookonTwitteren, vagy Google+ segítségével!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!