Ez a kép hány lájkot/megosztást ér?

Rajz: John Holcroft

Katt a többi John Holcroft képért!
Rajz: John Holcroft

Egyre többet látom mindenféle fotó megosztás és egyéb közösségi média aktivitás mellett, hogy már nem csak kéri, vagy előre is köszöni valaki a megosztásokat, hanem egyenesen kiprovokálni próbálja: “ez a kép hány lájkot vagy megosztást ér?”

Ennél csak az borzasztóbb, mikor mások sikerével/nyomorával próbál valaki magának népszerűséget kuncsorogni, mondván “szurkolj neki lájkolással”, “lájkold, hogy támogasd őket”, “1 like=1 ima” és hasonlók.

Rajz: Pawel Kuczynski

Katt a többi Pawel Kuczynski képért!
Rajz: Pawel Kuczynski

A spanyol grafikus, Luis Quiles képe elég jól megragadja mesterségesen generált lájkok körül kialakult társadalmi jelenségeket. Képeiből nemrég a Bored Panda közölt válogatást, de Facebook oldalán és az Instagramon is megtalálhatók.
Grafikai stílusa jócskán eltér, de társadalomkritikus témaválasztása igencsak hasonlit a lengyel Pawel Kuczynskiéhez, akinek a képeiből szintén készült válogatás a Bored Pandán és más hasonló oldalakon, így a Manzard Cafén is.
John Holcroft brit művészt szintén foglalkoztatja ez a problémakör, így neki is akadnak hasonló kérdésekkel foglalkozó képei. A Bored Panda és a Manzard Café nem csak ezekből válogatott, de érdemes a Behance oldalát is megnézni.

A jelenség persze nem csak a fotók megosztásánál és a hétköznapi közösséig média használatunknál jellemző. Elég alaposan rásüti bélyegét a jótékonysági kezdeményezések mai működésére is, viszont a különféle átverések terjedését is sokszor felgyorsítja.

Oszd meg, ha úgy érzed, hogy érdemes!

Rajz: Luis Quiles

Katt a többi Luis Quiles képért!
Rajz: Luis Quiles

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!