Fotózásra (is) fejleszt az iOS5 frissítése

iPhone-headphone-releaseA hamarosan érkező iOS5 operációs rendszer tovább fogja javítani a fotózás élményét iPhone/iPad/iPod Touch készülékeinken. Több féle nyalánkságot is tartogatnak, az igazi fejlesztések, amiket én várok viszont még mindig váratnak magukra.

A DigitalRev gyűjtött össze nemrég 5 hasznos újítást (én kicsit máshogy számoztam ezeket), amikkel a fotózás még könnyebbé válik majd az iOS-t használó telefonokkal. Ezek egy részét különféle fotó appok eddig is kínálták. Némelyikért egyes appokat rendszeresen törölt is a szigorú Apple az alkalmazás boltból, mert megsértették a fejlesztői megállapodást. Ilyen szabálysértés például a készülék (igen kevés) fizikai gombjainak átprogramozása más funkcióra. De a felhasználói nyomásnak engedve ez is bekerült az új iOS frissítésbe, hogy tovább javítsa az iPhone-al fotózás élményét, ha már úgyis az iPhone a legnépszerűbb fényképezőgép.

  1. Hangerő gombbal exponálni
    Míg más telefongyártók pár éve még külön exponáló gombot tettek a fényképezős mobilokra, addig az Apple még azt is tiltotta, hogy a hangerő gombra kerüljön ilyen funkció. De most már így is fényképezhetünk majd. Még egy ok, hogy Leica álcát kapjon iPhone telefonunk.
  2. Exponálás headset hangerőszabályzóvalA PetaPixel és a Wired nemrég fényt derített rá, hogy az exponálás nem csak a telefon oldalán található hangerő növelő gombbal fog működni, hanem a headseten levő plussz gombbal is. Így aki letámasztja, vagy netán rögtön állványt vásárol a telefonjához, az a headsetet akár távkioldóként is használhatja. Ezzel csökkenthető például az éjszakai fotók bemozdulása.
  3. Vonalrács
    Sok iPhone fotó alkalmazás – olykor akár egyetlen – hasznos szolgáltatása a komponálást segítő harmadoló vonalak megjelenítése. Mostantól ez is alap funkció lesz.
  4. Érintő gesztussal nagyítás
    Mit szépítsem, mindenki úgy hívja az angol pinch zoomra hasonló hangzású pina zoom, mikor az ujjainkkal zoomolunk a telefonon. Mostantól a beépített digitális zoom is kezelhető lesz így a telefon módban.
  5. Képernyő zárral is elérhető a fényképezés
    Ha a billentyűzár aktív is a készüléken, annak feloldása nélkül is tudunk ezentúl fotózni. Így ha az utcán sétálva kell előkapni a telefont, még jobbak az esélyeink, hogy ne maradjunk le semmiről.
    Mivel a képernyő csak kéz érintésre (vagy hasonló lenyomat mintát okozó dologra) reagál, így attól nem kell félni, hogy a zsebünkben levő tárgyak tele fotózzák majd a telefont. Viszont abban biztos vagyok, hogy sokan tréfálják majd meg barátaikat, barátnőjüket mindenféle nyelvnyújtogatós és egyéb képekkel, ha eddig csak az tartotta vissza őket ettől, hogy a másik lekódolta a képernyő zárat.
  6. Szerkesztés a telefonban
    Eddig csak külső alkalmazásokkal tudtuk a képeket szerkeszteni, vágni, vörösszemet eltávolítani. Az alap szerkesztések most mind bekerülnek a telefongyári alap szoftverébe, így talán többé nem kell annyi alkalmazást letöltenünk, és ugrálni köztük, hogy egy képet elküldhessünk.
  7. Képek automatikus szinkronizálása
    Bár a DigitalRev felsorolásában nem külön pont, én már csak azért is kiemelném, mert ez már nem annyira az iOS funkciója lesz, mint a hozzá kapcsolódó iCloud szolgáltatásé, amiről külön írtam korábban. Biztos fogok is még, ha sikerül majd kipróbálnom. Én addig is a DropBox-ot használom hasonló célra, és ajánlom jó szívvel mindenki másnak is.

Amit hiányolok
Az iPhone fotózásból szörnyen hiányolom, hogy a zársebesség és blende beállítások mind csak automata fotózást engednek. Jól látható, hogy a készülék képes változó értékekkel dolgozni – még ha nem is valós fizikai blende és zár van benne. Viszont olyan alkalmazás eddig nem született, ahol ezeket egyes digitális kompakt fényképezőgépekhez hasonlóan tudnánk állítani. Pedig ez szabadíthatná fel igazán a fotózás kreativitását.

Igazán érdekes fejlesztés lenne az is, ha végre valós fotó fejlesztés is kerülne a telefon hardverbe, és egy következő iPhone generációba végre nem a szokásos mobilos kamerát építenék, hanem egy kicsit komolyabb fényképezőgép optikát. Persze ez jelentősen korlátozná az Apple egyre komolyabb miniatűrizálási törekvéseit. Így szinte biztos, hogy erre nem fog sor kerülni.

Én akár azt is el tudnám képzelni, hogy mondjuk iCamera néven kihozzanak egy fényképezésre valamivel jobban koncentráló iPhone változatot. Főleg, ha az Apple-Canon együttműködés híréből valami igaz lenne. De mivel az Apple mindig is igen szűk termékpalettákkal operált, minél kevesebb választási lehetőséggel összezavarva a vásárlókat, ez szinte kizártnak tűnik. Handras nemrég vázolt iPod termékvonal egyszerűsítési gondolatában látok logikát, de talán még az általa vízionált telefonálásra képes, de méretben és funkcióban egyszerűsített iPhone is túlzás.

Amire kíváncsi vagyok
Például, hogy a fotó szinkronizálás hogy fog működni a gyakorlatban. Mennyire lesz gyors és egyszerű. Illetve főleg, hogy mennyire fogja majd az adatforgalmat generálni, és drágítani azoknak, akik nem korlátlan adatcsomagra fizettek elő.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!