iPhone a legnépszerűbb fényképezőgép

Tegnap bejelentették az új iPhone 4-et, amivel kénytelen leszek foglalkozni, de gondoltam előbb felvezetem, hogy miért is érdekes az iPhone egy fotós blogon – azon kívül, hogy én is ilyet használok, bár jobbára nem fotózásra.

Flickr-iPhone-camera-statistic

Flickr népszerűségi statisztika

Mint a BeszeljukMac hírei közt már rég megjelent, az iPhone lett a Flickr legnépszerűbb fényképezőgépe, és ezt az előkelő helyet kitartóan őrzi is. A Flickr-en is lekérdezhető feltöltési statisztikák szerint jelen pillanatban többen töltenek fel iPhone telefonnal készült fotókat, mint bármilyen más fényképezőgéppel.
A jelenség magyarázata lehet, hogy az iPhone több féle közvetlen megoldást is kínál a képfeltöltésre. Így nem szükséges a számítógép, sőt hazamennünk sem, mert néhány nagyon egyszerű művelet után már publikálta is az ember a fotót. Arról a hatalmas előnyéről nem is beszélve, hogy a telefon mindig ott lapul az ember zsebében, és állandóan kéznél van, jobbára még akkor is, ha fényképezőgépet nem akarunk magunkkal vinni.

Flickr-iPhone-phone-statistic

Mobilok népszerűsége a Flickr-en

Kétség kívül az iPhone fotó funkciója sem sokkal jobb más telefonokénál – ha jobb egyáltalán valamivel. Viszont kiemelkedik a többi telefon – sőt fényképezőgép – közül a készülékben rejlő megannyi egyéb szolgáltatással, a közvetlen e-mail küldési lehetőséggel, és a készülékre letölthető rengeteg alkalmazással, amikkel szinte bármilyen fotó megosztó, közösségi oldalon, vagy blogban közölhetők a képek a készülékről.
Bár talán a Blackberry és más okostelefonok is vannak olyan használhatók fotózásra, legalább olyan jó Internet kapcsolattal is rendelkeznek, és vélhetően a szoftveres ellátottságuk sem rosszabb. Mégis az iPhone vezeti torony magasan a Flickr mobil fotó toplistáját. Talán csak az eladott példányszámok, talán csak a hype, de talán mégsem véletlen.

Ezen kívül – vagy pont ezért – szárnyra kaptak spekulációk arról is, hogy 2012-re minden 20. telefon iPhone lehet. Persze továbbra is tartom magam ahhoz az alapszabályhoz, hogy telefonnal nem fényképezünk. De azért igazán jó lenne, ha a telefonok végre megkapnák az egyszerűbb kompakt fényképezőgépek képminőségét, vagy ha – nem feltétlenül csak az egyszerűbb fényképezőgépek – megkapnák az iPhone konnektivitását, hogy ugyanilyen hatékonyan lehessen akármelyik fényképezőgéppel készült képet kiválasztani és elküldeni, publikálni. Illetve én a magam részéről annak is nagyon örülnék, ha az iPhone szolgáltatásai között lenne olyan, hogy vízjelezni tudja a fotókat, mert én még mobilos fotókat sem szívesen publikálok vízjel nélkül.

Readers Comments (6)

 1. Azért az új iPhone 4 fényképezője már veri az én régi kompaktomat minőségben. Így aztán az, hogy telefonnal nem fényképezünk max addig áll meg, amíg hivatásos fotós vagy. Mi egyszerű pór nép simán használjuk a teló fényképezőjét szemrebbenés nélkül. 😛 😀

  • Honnan tudod, hogy verni fogja, mikor még meg sem jelent? Az, hogy a fényképeződ csak 3 megapixel, míg az új iPhone meg 4, kb semmit nem jelent. Azért nézd azt is meg, hogy a fényképezőgépednek mekkora (és milyen minőségű) lencséje van, és azon mennyi fény jut a gépbe, meg hogy mekkora benne az érzékelő mérete, és hasonlítsd össze az iPhone hasonló adataival.
   Egyébként mindenki azzal fényképez, amivel akar. A nagy klasszikust idézve, “felőlem filmezhets a hűtővel is”. Csak aztán ne tessék meglepődni a minőségen. Vagy annak hiányán.

 2. Szerintem az elkövetkező pár évben a telefonok még nem fogják beérni a kompaktokat minőségre. Az optika illetve az érzékelő sokat számít. Mondjuk már én is várom mikor lesz a karórámba integrálva minden szutyi, de addig a céleszközök a legjobbak.
  Mitől van az, hogy a nikon népszerűsége ilyen iramban nő a canon -é meg jó esetben is stagnál de inkább csökken ?

  • A telefonok már most is jól állnak. Van kompakt fényképezô kategória (nekem is van ilyen), aminek nem jobb számottevôen a minôsége. A méret, kényelem, egy eszköz meg elég jó érv bizonyos kompromisszumokra. Persze komolyabb kompakttal (sajnos?) még nem versenyképesek a telefonok.
   Remélhetôleg elkezdenek fotóra is fejleszteni, de talán a másik irányból lenne érdemes kezdeni a fejlesztést: telefont építeni a fényképezôgépbe…

 3. A másik iránnyal nem értek egyet. Ha már fényképezőgépet veszek, akkor az azt tudja nagyon jól. Nehezen képzelem el, hogy egy Canon EOS 1D -vel telefonálok…

  Második kérdésemre lesz válasz?

  • Szerintem volna értelme, és voltak is már kezdeményezések erre, A részletes kifejtést meg szerintem valamikor a közeljövőben megírom külön blogbejegyzésként, mert kommentnek hosszú lenne.

Comments are closed.