iPhone a legnépszerűbb fényképezőgép

Tegnap bejelentették az új iPhone 4-et, amivel kénytelen leszek foglalkozni, de gondoltam előbb felvezetem, hogy miért is érdekes az iPhone egy fotós blogon – azon kívül, hogy én is ilyet használok, bár jobbára nem fotózásra.

Flickr-iPhone-camera-statistic

Flickr népszerűségi statisztika

Mint a BeszeljukMac hírei közt már rég megjelent, az iPhone lett a Flickr legnépszerűbb fényképezőgépe, és ezt az előkelő helyet kitartóan őrzi is. A Flickr-en is lekérdezhető feltöltési statisztikák szerint jelen pillanatban többen töltenek fel iPhone telefonnal készült fotókat, mint bármilyen más fényképezőgéppel.
A jelenség magyarázata lehet, hogy az iPhone több féle közvetlen megoldást is kínál a képfeltöltésre. Így nem szükséges a számítógép, sőt hazamennünk sem, mert néhány nagyon egyszerű művelet után már publikálta is az ember a fotót. Arról a hatalmas előnyéről nem is beszélve, hogy a telefon mindig ott lapul az ember zsebében, és állandóan kéznél van, jobbára még akkor is, ha fényképezőgépet nem akarunk magunkkal vinni.

Flickr-iPhone-phone-statistic

Mobilok népszerűsége a Flickr-en

Kétség kívül az iPhone fotó funkciója sem sokkal jobb más telefonokénál – ha jobb egyáltalán valamivel. Viszont kiemelkedik a többi telefon – sőt fényképezőgép – közül a készülékben rejlő megannyi egyéb szolgáltatással, a közvetlen e-mail küldési lehetőséggel, és a készülékre letölthető rengeteg alkalmazással, amikkel szinte bármilyen fotó megosztó, közösségi oldalon, vagy blogban közölhetők a képek a készülékről.
Bár talán a Blackberry és más okostelefonok is vannak olyan használhatók fotózásra, legalább olyan jó Internet kapcsolattal is rendelkeznek, és vélhetően a szoftveres ellátottságuk sem rosszabb. Mégis az iPhone vezeti torony magasan a Flickr mobil fotó toplistáját. Talán csak az eladott példányszámok, talán csak a hype, de talán mégsem véletlen.

Ezen kívül – vagy pont ezért – szárnyra kaptak spekulációk arról is, hogy 2012-re minden 20. telefon iPhone lehet. Persze továbbra is tartom magam ahhoz az alapszabályhoz, hogy telefonnal nem fényképezünk. De azért igazán jó lenne, ha a telefonok végre megkapnák az egyszerűbb kompakt fényképezőgépek képminőségét, vagy ha – nem feltétlenül csak az egyszerűbb fényképezőgépek – megkapnák az iPhone konnektivitását, hogy ugyanilyen hatékonyan lehessen akármelyik fényképezőgéppel készült képet kiválasztani és elküldeni, publikálni. Illetve én a magam részéről annak is nagyon örülnék, ha az iPhone szolgáltatásai között lenne olyan, hogy vízjelezni tudja a fotókat, mert én még mobilos fotókat sem szívesen publikálok vízjel nélkül.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!