Canon-Apple együttműködést rebesgetnek

Apple-Canon-logoKorábban arról keringtek hírek, hogy az Apple felvásárolná a Sonyt, most pedig egy újabb japán világvállalattal hozzák hírbe. Bár most nem felvásárálást, hanem egy titokzatos együttműködést emlegetnek. Vajon mennyi a valóság alapja, és mi állhat a dolog hátterében?

Nemrég a Canon Rumors elkezdte híresztelni, hogy valamiféle Canon-Apple együttműködés lehet kilátásban. A hír részleteiről semmi konkrétummal nem tud szolgálni az olykor rendkívül jól informált lap, ezért mínusz 5-ös értékelést adott a valószínűségére. Vagyis nemes egyszerűséggel nem túl megbízható pletykának minősítették. A lapok természetesen elkezdtek spekulálni, hogy miről is szólhat az együttműködés.

Spekulációk
A nemzetközi brainstorming leállíthatatlanul beindult, és sorra jönnek a különféle tippek. A PetaPixel reménykedik, hogy az Aperture programmal lehet kapcsolatos az új együttműködés, de valószínűnek tartják az Apple Insider felvetését is, hogy az Apple FinalCut videóvágó programjának új verziójával lehet kapcsolatos a titokzatos együttműködés.

A források mindegyike lehetőségként emlegeti a Canon és a MobileMe támogatását, ami a közeljövőben újabb nagy átalakítás elé néz. Mivel a felhő alapú MobilMe az Apple egyik olyan szolgáltatása, ami fotók megosztásával is kapcsolatos, és nem csak Apple számítógépeken használható, hanem más rendszerek is képesek használni, ezért talán ez tűnik legvalószínűbbnek. Például nem kizárt, hogy a szolgáltatás népszerűsítése érdekében ingyenes MobileMe hozzáférést ajánlanak majd a Canon termékek vásárlóinak, és akár növelhetik a szolgáltatás integrációját a gyártó fényképezőgépeivel is.

A Thunderbolt már szinte biztos
Apple-Thunderbolt-logoA sok spekuláció közt egy valami már biztosnak tűnik, mégpedig az, hogy a Canon bejelentette, érdeklődnek a Thunderbolt technológia iránt, és szívesen használnák azt jövőben megjelenő kameráikban. Az Intel sajtóközleménye a Canon videó termékeinek fejlesztéséért felelős Hiroo Edakubo-t idézi: “Nagyon érdekel minket a Thunderbolt technológia, és úgy érezzük, hogy a videó előállítás területén új szintet fog majd képviselni, sokmindent jelentősen leegyszerűsítve.”
A Canon érdeklődése annak fényében sem csoda, hogy korábban is aktíva alkalmazták a szintén Apple-hez köthető FireWire csatlakozó szabványt, ami nem csak videókameráikon, hanem a profi fényképezőgépek családjain is megtalálható volt, és különösen aktuálissá tette a Canon bejelentését, hogy a Nikonról már korábban keringtek a pletykák, hogy következő gépeik Thunderbolt csatlakozóval jelenhetnek meg.

Kiegészítés: úgy fest egyelőre csak elvi a fényképezőgép gyártók érdeklődése a Thunderbolt iránt, mivel sem a Canon csúcs gépébe, az 1DX-be és 1DC-be, sem a Nikon zászlóshajó D4-be nem került be a Thunderbolt, csupán ethernet csatlakozót kapott mindkét gép az USB mellé, és a D800 is csak USB3 csatlakozót kapott.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!