Átszervezés és új főszerkesztő

Készítő ismeretlen
Nepszabadsag

Készítő ismeretlen

A Blikk és a Nemzeti Sport fotó rovata után a Népszabadság fotó rovatát is átalakíthatja a Ringier. Vajon merre vezet a racionalizálás, és az olvasóknak mi az érdeke?

A napokban éppen arról beszélgettem egy kollégával, hogy a Népszabadságnak eddig milyen szerencséje volt, hogy megúszták a Ringier kiadónál véghezvitt átszervezéseket.

Ismert, hogy korábban összevonták a Blikk és a Nemzeti Sport fotó rovatát, ami az adminisztratív átcsoportosítás és a megváltozott munkamegosztás (mindenki fotózik mindent, nincsenek csak sportra, vagy csak bulvárra, politikára szakosodott fotósok) mellett elbocsátásokat is magával vont.

A Népszabadság eddig java részt azért úszta meg az átszervezést, mert a kiadó maga sem tudta, hogy megtartsa, vagy eladja a lapot. A tervezett Axel-SpringerRingier egybeolvadás azonban hosszas huza-vona után meghiúsult, és végül úgy fest, hogy a Ringier mégsem lesz kénytelen túladni a napilapon. Ez viszont azt jelenti, hogy kénytelenek lefaragni az egyre tartósabbnak bizonyuló veszteségeket.

Ugyan a Népszabadság a legnagyobb példányszámú, országos terjesztésű közéleti napilap, és a nyomtatott napilapok közül árbevétele is a legnagyobb, példányszáma mégis évek óta esik, és a lap évek óta veszteséges. A szerkesztőség emiatt elveszítette vétójogát a főszerkesztő választásban, és várhatóan nem tudnak tovább ellenállni a kiadó racionalizálási terveinek.

A főszerkesztő váltásról kisebb-nagyobb részletességgel szinte minden hírportál beszámolt (NOL, Index, Napi Gazdaság, MMonline, Kreatív Online, Média Piac, EMASA, Stop.hu, Hírszerző, FigyelőNet, Figyelő, Mfor, Mandiner, Print Publishing, stb). Az aktuális helyzetet és különösen a várható átszervezéseket azonban szinte csak az Index dolgozta fel alaposabban. Szerintük az ideiglenes főszerkesztő, korábbi főszerkesztő-helyettes Tóth Levente helyére a Ringier saját emberét nevezik majd ki, akinek egyik fő feladata a lap átalakítása lehet. Ezt várhatóan azzal kezdik, hogy a Blikkel egy székházba költöztetik a szerkesztőséget, és a tartalom előállítást is áramvonalasítják. A sport anyagok szerkesztése a Nemzeti Sport munkatársainak kezébe kerülhet, és a Népszabadság országosan elismert szakmai műhelyét is beolvaszthatják a Hegedűs Gábor vezetése alatt egyesített Blikk-Nemzeti Sport fotórovatba. Kérdés, hogy ez vajon hány további kolléga leépítését fogja jelenteni, és hogy a létszámváltozásról hogyan és mikor születik döntés.

Mindeközben a MédiaBlog épp tegnap számolt be róla, hogy a Guardian főszerkesztője bejelentette a – különösen Internet kérdésekben – maradi konzervatív lap “digital first” irányelvét. Vagyis, hogy mostantól a szerkesztőségi munkában elsőbbséget fog élvezni az online tartalomszolgáltatás, és nem fognak anyagaik publikálásával a nyomtatott kiadásra várni.

Persze az is kérdés, hogy ez a Guardian implementációjában mit fog jelenteni. De még nagyobb kérdés, hogy például a Népszabadság vajon milyen új irányt tud találni magának kiútként a összeomló Gutenberg galaxisból.

Readers Comments (4)

 1. Attila!
  A Kisalföld a legnagyobb példányszámú közéleti napilap és nem a Népszabadság.
  Tudom, hogy ez a Te játszótered és a világért sem szeretnék állandóan belepisilni a homokozódba, de néha olyan fals információk köszönnek vissza az oldalról, hogy az valami elképesztő.

  • Valóban, kimaradt, hogy országos terjesztésű…
   ,-)))

   Egyébként az előző félévben még nem volt nagyobb a Kisalföld eladott példányszáma, és még most is csak 1-2 ezer a különbség. Lehet ez még több is…

 2. Azt azért még illik megjegyeznem, hogy az az állítás, miszerint a Népszabadság hozza a legnagyobb bevételt, na, az valós adat.

 3. A posztod csak érintőlegesen foglalkozik vele, de kérdés hogy ez a fene nagy racionalizálás mennyire lesz észrevehető a minőségen.

  Hogy a fotós témánál maradjunk, ha mindenki fotózik mindent akkor elő fog fordulni az a szerencsétlen helyzet, hogy egy profi sportfotóst fognak küldeni celebeket fotózni.
  Nem csak arról van szó, hogy egy sportfotós teljesen más felszereléssel dolgozik mint egy esküvői fotós (mondjuk azért csak elboldogulnak a technikai résszel, ha nem is olyan gyorsan, határozottan), de teljesen más mentalitással és ismeretanyaggal is rendelkeznek.

  Az írásokról (annak nyelvhelyességéről) nem is szólva. Nem egyszer olvasom más összeolvasztott portálok esetén, hogy amióta az összeolvadás megtörtént hanyatlik a szinvonal.

Comments are closed.