Átszervezés és új főszerkesztő

Nepszabadsag

Készítő ismeretlen

A Blikk és a Nemzeti Sport fotó rovata után a Népszabadság fotó rovatát is átalakíthatja a Ringier. Vajon merre vezet a racionalizálás, és az olvasóknak mi az érdeke?

A napokban éppen arról beszélgettem egy kollégával, hogy a Népszabadságnak eddig milyen szerencséje volt, hogy megúszták a Ringier kiadónál véghezvitt átszervezéseket.

Ismert, hogy korábban összevonták a Blikk és a Nemzeti Sport fotó rovatát, ami az adminisztratív átcsoportosítás és a megváltozott munkamegosztás (mindenki fotózik mindent, nincsenek csak sportra, vagy csak bulvárra, politikára szakosodott fotósok) mellett elbocsátásokat is magával vont.

A Népszabadság eddig java részt azért úszta meg az átszervezést, mert a kiadó maga sem tudta, hogy megtartsa, vagy eladja a lapot. A tervezett Axel-SpringerRingier egybeolvadás azonban hosszas huza-vona után meghiúsult, és végül úgy fest, hogy a Ringier mégsem lesz kénytelen túladni a napilapon. Ez viszont azt jelenti, hogy kénytelenek lefaragni az egyre tartósabbnak bizonyuló veszteségeket.

Ugyan a Népszabadság a legnagyobb példányszámú, országos terjesztésű közéleti napilap, és a nyomtatott napilapok közül árbevétele is a legnagyobb, példányszáma mégis évek óta esik, és a lap évek óta veszteséges. A szerkesztőség emiatt elveszítette vétójogát a főszerkesztő választásban, és várhatóan nem tudnak tovább ellenállni a kiadó racionalizálási terveinek.

A főszerkesztő váltásról kisebb-nagyobb részletességgel szinte minden hírportál beszámolt (NOL, Index, Napi Gazdaság, MMonline, Kreatív Online, Média Piac, EMASA, Stop.hu, Hírszerző, FigyelőNet, Figyelő, Mfor, Mandiner, Print Publishing, stb). Az aktuális helyzetet és különösen a várható átszervezéseket azonban szinte csak az Index dolgozta fel alaposabban. Szerintük az ideiglenes főszerkesztő, korábbi főszerkesztő-helyettes Tóth Levente helyére a Ringier saját emberét nevezik majd ki, akinek egyik fő feladata a lap átalakítása lehet. Ezt várhatóan azzal kezdik, hogy a Blikkel egy székházba költöztetik a szerkesztőséget, és a tartalom előállítást is áramvonalasítják. A sport anyagok szerkesztése a Nemzeti Sport munkatársainak kezébe kerülhet, és a Népszabadság országosan elismert szakmai műhelyét is beolvaszthatják a Hegedűs Gábor vezetése alatt egyesített Blikk-Nemzeti Sport fotórovatba. Kérdés, hogy ez vajon hány további kolléga leépítését fogja jelenteni, és hogy a létszámváltozásról hogyan és mikor születik döntés.

Mindeközben a MédiaBlog épp tegnap számolt be róla, hogy a Guardian főszerkesztője bejelentette a – különösen Internet kérdésekben – maradi konzervatív lap “digital first” irányelvét. Vagyis, hogy mostantól a szerkesztőségi munkában elsőbbséget fog élvezni az online tartalomszolgáltatás, és nem fognak anyagaik publikálásával a nyomtatott kiadásra várni.

Persze az is kérdés, hogy ez a Guardian implementációjában mit fog jelenteni. De még nagyobb kérdés, hogy például a Népszabadság vajon milyen új irányt tud találni magának kiútként a összeomló Gutenberg galaxisból.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!