Hat éves az Apple telefonja, de még vezet

MostPopularCamera-iPhone-FlickrJanuár 9-én volt hat éve, hogy Steve Jobs bejelentette az első iPhone-t, ez jó apropó, hogy megemlékezzek róla, hogy a Flickr statisztikái szerint még mindig az iPhone a legnépszerűbb fényképezőgép.
Ez nem a minőségről szól, azt vitassa aki akarja, de mégis többen és többet használják fotózásra az okostelefonjukat, mint mások a fényképezőgépüket – sőt többen használnak iPhone-t, mint másik típusokat. Nézd meg velem, hogy miért!

Az elmúlt hat évben sok más mobiltelefon és mobil operációs rendszer is megjelent. Az iPhone bemutatása óta, kiéleződött a verseny és talán be is előzték sok mindenben az Apple megoldását. Sokan szeretnek ezen a területen számháborúzni. Főleg a marketing cégeknek érdeke ez, de persze az ilyen-olyan fanboyok is előszeretettel hergelik egymást, akár habzó szájjal egymásnak feszülve élőben, vagy pláne Internetes fórumokon.
Szerintem kár a már szinte vallásos elfogultságot ennyire túlzásba vinni. Szerencsére van választék, mindenki azt használ, amit akar, és mindenki azt alkot az eszközeivel, amit tud. Viszont mint azt már korábban is megírtam, a statisztikákból soha nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Minden statisztika erősen értelmezés és főleg a forrás adatok kiválasztásának módszertanának függvénye.

Még mindig az iPhone a legnépszerűbb fényképezőgép
Évekkel ezelőtt írtam az akkori Flickr statisztikák alapján, hogy az iPhone a legnépszerűbb fényképezőgép. A Flickr szerepe azóta sokat változott a fotó megosztók terén, talán a statisztikáik sem annyira számottevőek. De akik használják, azok körében még mindig releváns a statisztika, és ezek az adatok még mindig azt mutatják, hogy az iPhone a legnépszerűbb. Igaz már nem az iPhone 3G mögött tör felfelé a 3Gs, hanem az iPhone 4 és a 4s mögött tör felfelé az iPhone 5.
Persze a korábbi statisztika óta változtak a kapható telefon modellek, és komoly mértékben előre törtek az Androidos mobilok. A Flickr mobil fotós toplistáján mégsem látszik csak a Galaxy S2 a már négy féle iPhone mögött, az összes fotó masina listáján meg nem is maradt hely Androidos készüléknek, mivel ott két iPhone mögött két Canon áll.

PopularCameraPhones-iPhone-GalacyS2-FlickrNyomul az Android, mégsem vezet
Egyre népszerűbbek az Androidos telefonok, állítólag egyre többet adnak el belőlük. Hajlok is rá, hogy módszertani hibáknak tulajdonítsam az olyan híreket, hogy iOS eszközöket többen és aktívabban neteznek, és használnak közösségi hálózatokat, mint Androidról. Minden esetre a Flickr statisztikában jócskán elmaradnak, amit persze könnyen magyarázhat, hogy míg az Apple iPhone és iPad készülékei egyetlen gyártó 11 féle modellhe közt osztják a statisztikai helyezéseket, addig az Androidos telefonról feltöltött képek először is több gyártóra tagolódnak a számhalmazban, majd gyártón belül is készülék modellek százai közt oszlik meg. Hiába van is a Flickr rendszerében esetleg több Androidos, vagy akár csak Samsung vagy HTC (hogy a két legjelentősebb Android gyártót emeljem ki) készülékkel készített fotó, ha egyik gyártó készülékével sem készült több kép, mint az Apple jóval kevesebb modellével.

A ma legaktívabban, napi átlag négyezer nyolcszáz felhasználó által használt iPhone a 4s jelzésű mintegy 24 millió képpel járult hozzá a Flickr archívumhoz. Ennek közel kétszeresé, 45 millió fotót töltöttek fel az előd modell iPhone 4 felhasználói.
A Flickrt használó 116 féle Samsung mobil fotóeszköz közül leggyakrabban a Galaxy SIII-at használják, ezzel napi átlag 481 felhasználó eddig 737 ezer képet töltött fel, ami jóval kevesebb, mint a második legtöbbet használt Samsung okostelefon. A Galaxy SII felhasználók mintegy 2,2 millió képet osztottak meg az oldalon.

Infographic_photo_libraries-Facebook-Flickr-Instagram-LibraryOfCongress

Fotó mennyiségek viszonya 2011-ben

Facebook statisztika lenne igazán érdekes
Mára a Flickr már kevésbé népszerű a fotómegosztók között, mint pár éve. Az Instagram lett az új divat, de az a rendszer csak iPhone és egy ideje Android rendszerrel használható. Éppen ezért érdekes is lehetne egy ilyen Instagram felmérés, bár az Androidra jóval később jelent meg a rendszert használó alkalmazás.

Legesélyesebb a Google lenne egy alternatív statisztika publikálására, hiszen nekik ott a Picasa, amit talán leginkább lehet a Flickr Google változatának nevezni, és ezt többé-kevésbé a Google+ közösségi oldalba is integrálták. Ráadásul ez már csak azért is hajlamos lehet Android barátabb számokat eredményezni, mert az Android közismert arról, hogy igyekszik megkönnyíteni a vele rokon, Google szolgáltatások használatát. Éppen ezért egy Google statisztika még annyira sem lenne pártatlan, mint a Flickr kimutatása.

Az emberek többsége főleg a Facebookot használja fotó megosztásra. A legtöbben még az Instagramon és Flickren vagy máshol megosztott képeit is megosztják valamilyen formában a Facebookon. Éppen ezért egy ilyen statisztika lenne igazán érdekes. Mivel azonban a Facebook nem a szó klasszikus értelmében fotó megosztó oldal, így például képnézegetés közben sem jelennek meg a fotózással kapcsolatos adatok, valószínűleg a rendszer nem is vezet ezekből az adatokból statisztikákat, így kinyerni sem biztos, hogy könnyű lenne belőle – bár ha a Google nagyon akarná, azért talán sikerülne. Mégis nagyobb esély van rá, hogy a Google, mint a világ nagy digitális könyvtárosa előbb fog ilyet közölni, mint akár az Instagram, akár a Facebok. Már csak az a kérdés, hogy abban a statisztikában hol lesz majd a módszertani hiba, ami miatt nem akarjuk elhinni.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!