iPhone/iPod Touch/iPad

iPad, iPhone és iPod Touch

Régóta tisztázásra szorulónak tartom, hogy mi is a különbség iPhone, iPod Touch és iPad között. Gyakran emlegetem ôket így per jellel elválasztva, pedig bizonyos szempontból másról, bizonyos szempontból viszont ugyanarról beszélünk.

  • iPhone – érintôképernyôs ostelefon kamerával, WiFi+mobil Internet, újabb modellekben GPS
  • iPod Touch – érintôképernyôs iPod: iPhone amivel nem lehet telefonálni és mobil Internet nélkül
  • iPad – nagyra nôtt iPod Touch: nincs benne kamera, se telefon, de van amelyik a WiFi mellett tud 3G-t is

Forma
Fizikailag különböznek méretükben (iPhone és iPod Touch egyforma méretû, csak az utóbbi vékonyabb), az iPad viszont sokak szerint egy túlméretes iPhone. Szerintem inkább túlméretes iPod Touch, mivel az sem alkalmas telefonálásra. De tulajdonképpen ez részletkérdés. A lényeg, hogy hülyén néz ki, ha az iPad-et emeljük a fülünkhöz iPhone helyett. Ráadásul nem is az előlapon van rajta a hangszóró, mint a telefonokon…

Appok – Alkalmazások
Az iPhone/iPod Touch alkalmazások lényegében mind mûködnek mindkét készülék típuson. Sôt mind mûködnek iPadon is. Az alkalmazások újabb generációját már elkezdték úgykészíteni, hogy kihasználják az iPad nagyobb képernyôjét is. De a régebbi iPhone/iPod Touch alkalmazások is gond nélkül futnak a nagy képernyôn. Vagy normál iPhone méretben, vagy egy gombmyomásra megduplázva a méretét hogy ugyanaz a felbontás jobban kitöltse a képernyôt.
Persze a készülék specifikus dolgok nem mûködnek, ha a szükséges hardver hiányzik az eszközbôl. Például az iPad – akárcsak az iPhone elsô generációja – nem rendelkezik GPS vevôvel, így a navigációs programok csak térképként és útvonal tervezésre használhatók, navigálásra nem (pedig milyen jó lenne az 9″ képernyôn). Ugyanígy nem mûködik a fotós programokkal a fotózás, hiszem nincs benne kamera. De a programok többi funkciója jobbára használható.
Kiegészítés: csak az iPad WiFi nem rendelkezik GPS vevővel, amelyik 3G képességeket is kapott, abban ugyanolyan GPS vevő van, mint az újabb iPhone készülékekben.

Fotó: Engadget

Operációs rendszer
A lényeg mind mögött igazából az operációs rendszer. Tulajdonképpen ugyanazok a képességek, kezelôszervek, stb. Amit hamarosan leváltanak a 4-es vezióra. Pont azért, mert egységesen kiszolgálja mindhárom i-betûs mobil eszköz mûködését, mostantól iOS-nek fogják hívni. Hogy ne kelljen folyton per jelezni, és odaírni megjegyzésként, hogy és ezen is fut, meg azon is….bár lehet, hogy ez sosem fog elmúlni.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!