Az iPhone 4s kamerája még jobb

iPhone4s-cameraEddig is az iPhone volt a legnépszerűbb fényképezőgép. Az Apple által a nemrég bejelentett legújabb modell pedig a gyorsaság mellett főleg képminőségben, fotó és videó képességekben fejlődött sokat.
Te veszel iPhone 4s-t? Vagy már meg is vetted?

Pénteken 0 órakor nyitott a T-Mobile Westendben található üzlete, hogy szokásos launch partijával kedveskedjen a legelszántabb Apple rajongóknak. A három ével ezelőtti első iPhone megjelenéssel ellentétben én most nem mentem oda. Handras blogján viszont találsz beszámolót az eseményről, sőt komplett kisfilmet is forgatott az iPhone 4s-el, annak magyar megjelenéséről.

Már a hivatalos Apple bejelentésből is tudjuk, hogy az új telefon nagyobb, 8 megapixeles fotó felbontást és Full HD videó rögzítési képességet kapott. Azt is ismertették a bejelentéskor, hogy az új iPhone 4s-ben nem csak az érzékelő jobb minőségű, hanem már a szenzor előtt található optikán is javítottak.

iPhone-camera-lensMíg a legtöbb telefonnál – valószínűleg a korábbi iPhone-ok esetében is – csak egy átlátszó plexi/üveg lap volt a kamera előtt, az Apple egyre komolyabb hangsúlyt fordít a képminőségre. Az iPhone 4s esetében ez azt jelenti, hogy már egész komoly lencse rendszeren halad át a kép. Az iPhone 4s kamerájáról a BeszeljukMac és Hernádi Levente is írt (bár Levi az MTI közel 1 évvel ezelőtti hibáját követve iPhone 4G-t ír iPhone 4 helyett). Akit részletesebben érdekel a kamera leírása, olvassa el a hivatkozott cikkeket, vagy Levi saját beszerzése óta született szűkszavú beszámolóját. És mivel az iFix It szokás szerint szétkapta a legújabb Apple terméket is, már azt is tudjuk, hogy néz ki a belseje, vagy épp a kamera modul (lásd alább).
Persze a legtöbb felhasználónak mindez nem fontos. Ahogy a legtöbb fotóst is csak az elkészült kép érdekli. Éppen ezért került be az új iPhone készülékbe a HDR (High Dynamic Range) funkció is. Ezt bekapcsolva a beépített kamera rögtön több képet készít, és ezeket összefűzve hoz létre egy a normál módnál helyesebben exponált, élvezhetőbb, részletgazdagabb képet. Az iOS rendszerre eddig is létezett több féle HDR alkalmazás, ezek vélhetően továbbra is használhatóak maradnak, viszont az alapértelmezett kamera is felvérteződik ilyen képességekkel. Ennek használata valamivel lassítja a fényképezést, de különösen változó fényerősségű megvilágítások, és ellenfényes témák esetében lényegesen javíthatja a kép minőségét.

iPhone kamera generációk képei (Nagyobb képért kattints a képre!)

A 9 to 5 Mac és a Gizmodo összehasonlító képén látszik, mennyit fejlődött máig az első generációs 2 megapixel felbontású iPhone óta az Apple telefon kamera képe. Lisa Bettany teszt képeit, amit a lapok egymás mellé vágtak, a Camera+ oldalán teljes méretben is megnézhetjük, érdekességként egy Canon EOS 5D mark II képével együtt is.
Az Apple nem sokkal a bejelentés után rögtön közzétett néhány teszt fotót, és persze amint megkaparintotta a londoni premieren, Handras is publikálta saját teszt képeit. Valvamivel később pedig a Spottr is közzé tette saját iPhone 4 és 4s összehasonlító tesztjét.
A kamera mellett sokan dícsérik az iPhone 4s sebességét is. A benchmark tesztek szerint más okostelefonokénál kisebb órajelű processzorából közel kétszer akkora teljesítményt hoztak ki, ami az ugyanúgy 800MHz-es processzort tartalmazó előddel összemérve is elég meggyőzően néz ki videón is.

Bár az InPhoto Blog többször is (1, 2) kérdésként fogalmazta meg, miért nem csinál az Apple fényképezőgépet? Szerintem eddig is biztos volt, hogy nem fognak, és remélem, hogy ez így is marad. Korábban már megtették, és akkor sem lett akkora siker, hogy ma sokan emlékezzenek rá.

iphone-4s-camera-iFixIt

Az iPhone 4s kamerája

A jövőben viszont már értelme sem nagyon van. Igen komoly piaci statisztikákkal bizonyították, hogy sokkal inkább van értelme a telefonba került fényképezőgépet fejleszteniük. Hiszen ma bizonyos szempontból többet nyújt egy iPhone fotó képessége, mint egy sokkal nagyobb, nehezebb, és drágább – akár profi minőségű – fényképezőgép. Persze fontos kihangsúlyozni, hogy ez a kissé megbotránkoztató kijelentés csak kitételekkel igaz. Leginkább még mindig az számít, hogy kinek a kezében van a fényképezőgép (legyen az akár mobiltelefon), és hogy mire, illetve hogyan használja.

Végezetül a Robino Films összehasonlító videója a Canon EOS 5D mark II és az iPhone 4s Full HD videó képességeinek összehasonlítására. Bár az jól látszik, hogy bizonyos helyzetben a két felvétel valamennyire hasonló minőséget produkálhat. Azért igen erős túlzás azt állítani, hogy mindegy melyik eszközt használjuk, vagy hogy a telefon képes lenne teljes mértékben kiváltani a komolyabb kamerát. Viszont egész jó eredmény egy telefontól, és bizonyos helyzetekben már elgondolkodhatunk rajta, hogy érdemes-e komolyabbat magunkkal vinni, vagy elég a telefon, ami úgyis nálunk lenne.

iPhone 4S / Canon 5d MKII Side by Side Comparison from Robino Films on Vimeo.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!