Érdekes retus baki a Bors szerkesztőségénél

Fotó: Schmidt Andrea/Délmagyar

Balra a Délmagyaron megjelent kép
Jobbra a Borsonline retusált képe
Fotó: Schmidt Andrea

Szokatlan beavatkozás áldozatául esett kép jelent meg a Borsonlineon a hétvégén. A furcsa kép megjelenését egy szerencsétlen emberi hiba okozta, nem tudatos szerkesztői döntés eredménye.

Mint a képeken látszik, a hétvégén elég érdekesen jelent meg a játékvezetőről készült fotó a Borsonline-on. A Lapcom csoporthoz tartozó Délmagyar azonos témájú cikkében megjelent képen jól látható, hogy Schmidt Andrea eredeti képén elég szerencsétlen, zavaros elemekben bővelkedik a háttér. Nem csak fotósok és nézők ülnek a játékvezető mögött, hanem egy csúnya lámpa is zavarja az összhatást. Ez viszont még önmagában nem magyarázná a Borsonline-on megjelent képet.

Ahogy a kép nyomtatásban megjelentFotó: Schmidt Andrea

Ahogy a kép nyomtatásban megjelent
Fotó: Schmidt Andrea

Körbevágott képek körül folyó szövegek
A bulvár lapoknál és magazinoknál gyakran nyúlnak körbevágott képekhez, amiket gyakran körbefolyatnak a szöveggel. Ez nem csak jobb lehetőséget ad a tördelőknek a szöveg elhelyezésére, de talán még vizuálisan is kellemesebb élményt nyújt a négyzetes szövegdobozokba erőltetett szövegnél.
Ezzel a lehetőséggel persze csak nyomtatásban lehet élni, hiszen az online tartalomkezelő rendszerek éppen az egyedi tördelés mellőzésére, az automatikus szövegelhelyezésére épülnek – ezzel feleslegessé téve a tördelők munkáját.

Mi történt akkor?
Mint a Bors szerkesztőségétől megtudtam, a hétvégén emberi mulasztás történt. Az egyik hétvégi online szerkesztő figyelmetlenségből véletlenül a nyomdai munkálatokhoz előkészített, félig körbevágott fotót töltötte fel az online rendszerbe. Ezt az újság egyáltalán nem tervezte ebben a formában publikálni, csak a tördeléshez volt előkészítve az egyik munka mappába. Az online szerkesztő azonban azt hitte, hogy ez az online felületen is használható kép és a feltöltés után már nem ellenőrizte, hogy néz ki a kép.

Bár a Facebookon többen is megosztották, kommentelték a furcsaságot és nekem a blog több olvasója is elküldte, hogy írjak róla, a Bors/Borsonline szerkesztői tőlem értesültek a hibáról, amiért nagyon hálásak voltak és az érintett cikkben azonnal le is cserélték a képet egy jobb és jobban körbevágott képre. Azt igérték, hogy a jövőben jobban fognak figyelni, hogy hasonló ne forduljon elő.

Tanulság
Sosem lehet a szakértelem és az odafigyelés fontosságát eléggé hangsúlyozni, de ahogy mondani szokás, csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Ha már többek között rendszerszervezést is tanultam, talán érdemes megemlíteni, hogy a munkafolyamatok átnézése és esetleg bizonyos rendszerek újragondolása talán elősegítheti, hogy ilyen hibák ritkábban történjenek. Lehet ez egy újabb átnézési lépés beiktatása a folyamatba a cikk megjelenése előtt, vagy csak egy feltűnőbb, egyértelműbb jelzés bevezetése az online használható/használandó képek és a csak nyomtatásban használandó képek megkülönböztetésére.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!