Ma van II. Erzsébet királynő 95. születésnapja – az igazi, mert neki kettő is van

Fotó: Luke MacGregor/Reuters

A mai magányosabb születésnapja, mint valaha. Erzsébet királynő több mindent megélt legtöbbünknél és pláne több születésnapja volt bármelyikünknél. Sőt neki egy évben is több születésnapja van bármelyikünknél: egy valódi és egy hivatalos, amikor biztosan jó idő van!

A ma 95 éves II. Erzsébet királynő 1926. április 21-én született. Trónra 1952. február 6-án, apja halála napján lépett ( koronázására csak később, 1953. június 2-án kerüllt sor). Vagyis már 70 éve uralkodik az Egyesült Királyság felett. Uralkodása alatt 14 miniszterelnök cserélődött a brit kormány élén. Az utolsó öt miniszterelnök már azután született, hogy a Királynőt megkoronázták. Hat kormányfővel korábbiként a 2013-ban elehunyt Margaret Thatcher volt az utolsó brit miniszterelnök, aki korábban született, mint a Királynő. A Királynő idei 95. születésnapja az első, amit 73 éve kötött házassága óta Fülöp herceg nélkül kell töltenie, így a mai napja különösen szomorú és magányos.

Téves szöveggel terjed a testőrnek öltözött Fülöp herceg története.
Fotó: Chris Young/PA Wire

A Királyi Család weboldala és a Wikipédia szerint is azért van a Királynőnek két szültésnapja, mert az igazin nem mindig van elég jó idő az ünnepléshez. II. Erzsébet április 21-ei születésnapjával jóval szerencsésebb, mint egykori elődje VII. Edward, akinek november 9-én volt a születésnapja, így muszáj volt májusban, vagy júniusban tartani. A hagyomány azonban megmaradt ki szoktak jelölni egy hivatalos születésnapot, amikor lehet országos népünnepélyt és katonai parádékat tartani. Erzsébet királynő hivatalos születésnapját általában június második szombatján ünneplik. 1748 óta az uralkodó hivatalos szletésnapján tartják a Trooping the Colour parádét, ezzel ünneplik a születésnapját.

Ilyenkor a brit hadsereg 1400 gyalogos, 200 lovas, 400 fős katonazenekar és a Royal Air Force repülőgépes díszkötelékeinek részvételével ünnepel. A nagyszabású eseményen korábban Fülöp herceg is rendszeresen viselte a Grenadier Guards egyenruháját, amiről nemrég írtam a neten keringő tévesképzetek miatt. Sajnos nem ez a Királynő egyetlen látványos szereplése, amiről lemaradtam eddig.

Trooping the Colour 2016:

Tökéletes jó időt viszont még a júniusi időpont sem képes garantálni az angol időjárás mellett. Így is előfordul, hogy a medveszőr sapkás katonáknak szakadó esőben kell parádézniuk. Persze az ünnep jobb időre helyezését sem feltétlenül a katonák kímélete miatt találták ki.

Fejedelmi félreszervezés a részemről
Részletekért katt a képre!
Fotó: Leon Neal/Reuters/pool

A Királynő igazi születésnapján messze nincs ekkora felhajtás. Persze a sajtó ország és világ szerte cikkez róla és a hadsereg sem feledkezik meg parádé hiányában sem. Általában délben ágyútűzzel köszöntik. A londoni Hyde Parkbban 41, a Windsor Great Parkban 21, a Londoni Towerben 62 ágyú dördülése tiszteleg az évfordulón.
Nyolcvanadik születésnapján, 2006-ban tett egy sétát a kastély körüli utcákon, hogy találkozzon az őt ünneplő alattvalókkal.
Idén a koronavírus járvány miatt sem kerülhetne sor bármilyen találkozásra. Fülöp herceg halála és az azóta is tartó gyász miatt a Forth Bridge művelet terveinek megfelelően pedig a herceg temetésén kívül sehol sem jelenik meg nyilvánosan. Elmaradnak idén a születésnapi ágyúlövések is.

Sok más cikk mellett a Royal Sztorik blog aktuális írása sok további érdekességel szolgál a Kiráylnő 95. születésnapja alkalmából. Többek közt különféle portré festmények készültéről és fotózások történeteiről is mesél, amiről én is írtam már korábban a blogon.

Isten éltesse a Királynőt!

Ti mit gondoltok, milyen lehet ilyen komoly történelmi időszakot átélni, mint a Királynőnek sikerült? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!