Adatokat és pénzt is lophat a kalóz Photoshop és Windows

A Bitdefender Elterjedtségi térképe
Részletekért katt a képre!

Érdemes vigyázni a kalóz programokkal, mert akár sokkal több kárt is okozhatnak nekünk, mint amennyi megtakarítást jelenthetnek. Évek óta szaporodnak a népszerű programok cselesen feltört kalóz változatai, amik titokban adatokat lopnak tőlünk, de akár további kártervőket is telepíthetnek a gépünkre. Érdemes inkább tiszta forrásból származó, legális szoftvereket használni.

Ingyen Creative Cloud akár három hónapig is
Részletekért katt a képre!

A BitDefender angol nyelvű cikke nyomán a PCforum magyarul is írt róla, hogy a kalóz forrásokból származó feltört (crackelt) Photoshop és Windows verziók akár komoly adatlopásokhoz is vezethetnek. Az IT biztonsági cég arra figyelmeztet, hogy a népszerű illegális program lelőhelyeken egyre több olyan feltört programmal lehet találkozni, amiken a hackerek kiskapukat nyitottak. Ezek már nem csak a készítők lopásvédelmét iktatják ki, hogy fizetés nélkül lehessen a programokat használni. A szándékosan elhelyezett biztonsági rések arra is alkalmasak, hogy a szoftver tolvaj gépéről adatokat szerezzenek meg az Interneten keresztül. Amikor a kalóz felhasználók telepítik a gyári szoftvert feltörő módosításokat, azzal egyúttal a saját rendszerüket is feltörik. Olyan hátsó ajtókat nyitnak a cracket biztosító tolvajok számára, amiken keresztül azok képesekké válnak nem csak adatokat lopni, hanem akár további károkozó programokat is a gépükre juttatni. A cikkek szerint az ellopott adatok közt épp úgy lehetnek akár kriptovaluta tranzakciók (így valódi pénz és anyagi veszteség is), mint egyéb jelszavak, belépési adatok, sütik és egyéb böngészési információk, amiket további visszaélésekhez is felhasználhatnak. Ugyanakkor a feltört program telepítésével általunk létrehozott biztonsági rések segítségével további kártékony programok telepítését is elősegíthetjük számukra. Bár az eredeti cikkek nem említik az aktuális esetben, de többen felvetették, így azt is érdemes megelmíteni, hogy az ilyen biztonsági rések akár zombi géppé is változtathatják a számítógépünket

Bomba ajánlat Adobe fotó szoftverekre
Részletekért katt a képre!

A szakértők szerint a csalást azzal lehet lefülelni, hogy az illegális adatforgalmak továbbítására használt TOR hálózaton küldenek adatokat. A kiskapu lényegében kikapcsolja a tűzfalat és 45 percenként adatokat küld, ami kellő körültekintés mellett akár leleplezhető is lehet azok számára, akik értenek hozzá, hogy mit kell keresniük. Sok mit sem sejtő felhasználó viszont könnyen áldozatául eshet. Az erdeti cikkben található elterjedtségi térkép szerint első sorban Amerikát és Indiát érinti súlyosan a támadás. Európában is inkább a nagyobb államokban komoly az érintettség, de számos más ország mellett Magyarországon is jelen van és dolgozik az adatlopó program.

A kalózok se bírják, ha a rovásukra kalózkodnak
Részletekért katt a képre!

Aki nem érintett, mert inkább fizet a legális szoftverekért (amiket jó ideje komoly kedvezményekkel kínálnak fotósoknak, sőt a koronavírus járvány miatt további kedvezményt is adott az Adobe a járvány miatt tömegesen munka nélkül maradt fotósoknak), az könnyen felismeri az iróniát a kalózokat meglopó hackerek akciójában, amiről korábban írtam már egy szoftverkalózkodást is szimuláló játék kapcsán. Érdemes az ilyen történeteken elgondolkodni és inkább legális forrásokból származó programokat használni.

Nem lehet eleget mondani, hogy a körültekintő közösségi média, sőt email címzés használatra és jelszavak biztonságára is ajánlott nagyon vigyázni. Legyen minden ilyen történet emlékeztető, hogy túl régen cseréltetek jelszót, ideje most ismét megejteni. Akkor is, ha titeket épp nem ért semmilyen kár mostanában – jobb tenni érte, hogy ez ne is változzon.

Ti mit gondoltok az ilyen adatlopási trükkökről? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!