Egyre nagyobb probléma a műanyag hulladék

A család egy heti műanyag hulladéka
Galériáért katt a képre!
Fotó: Kallos Bea Bar

Ma van a Föld Napja, amiről sokan rendszeresen megemlékeznek és egyre többen foglalkoznak ilyenkor a műanyag hulladékokkal is. Én is többször fotóztam már ezt a témát. Viszont idén minden korábbinál nagyobb gondot okoz. Ezért is vettem most elő Kallos Bea Bar immár két éve készült sorozatát, amiben ezt a témát próbálta meg fotóival körüljárni.

A már 4 éve Izraelben élő magyar fotós, Kallos Bea Bar képeit máskor is emlegettem már a blogon, amikor gyermekszépségversenyeket, otthon szülést, a láthatatlan színházi súgókat vagy épp Bruce Willist fényképezte (ez utóbbit olykor akár velem együtt is).

Szemétben úszó bállnák szobrai a Parlament előtt
Galériáért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Most műanyag hulladékos sorozata igazán aktuális. A Közellenség, Public enemy kifejezéssel játszó Plastic Enemy címet viselő sorozatában családokat ültetett le a fotózás előtti, egy hét alatt általuk termelt műanyag hulladékkal dekorált lakásukba. Így próbálta szemléltetni, mennyi szemetet termel egy háztartás, ami aztán jobb esetben a szeméttelepeken rosszabb esetben a természetben köt ki.
Mint a fotós elmondta, nagyon nehéz volt a kilenc képes sorozatot összehoznia. A legtöbben vagy a fotózást sem vállalják, vagy az egy heti szemét összegyűjtésének feladata tántorítja el őket. Voltak a fotóalanyok között, akik általában is környezettudatosabbnak gondolták magukat, mégis meglepte őket, hogy mennyire sok műanyag kerül be a háztartásba. Volt aki a fotózás hatására váltott életmódot, és kezdett el kevesebb palackozott italt vásárolni. Alapvetően középosztálybeli átlagembereket sikerült rávenni a kísérletre.

Műanyag hulladék gyűjtő verseny a Tiszán
Galériáért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A sorozat 2019-ben, jóval a koronavírus járvány előtt készült. Akkoriban már sok műanyag mentes június és más műanyag hulladékkal kapcsolatos figyelem felhívó kampány zajlott világszerte. Mint Bea mondja, most igazán érdekes ez a téma, amikor a kijárási korlátozások miatt mindenki mindent futárral rendel, mindent becsomagolva kap, mindent fertőtlenít, nem is beszélve az eldobható kesztyűkről és maszkokról. Mivel ezen és más hasonló környezetszennyezési anyagokon is kitartóan dolgozik, elmondta, hogy nem csak parkolóban és erdőben fotózott már eldobott maszkokat, ahol mi is egyre gyakrabban találkozunk vele, de ugyanúgy jelen vannak már a tengerpartokon és a sivatagban is. Ahol most még turisták sincsenek igazán, eldobott hulladékok viszont igen.

Szemét faló hal Budapesten
Galériáért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Bea két éve készült anyagát ma a Turista Magazin hozta le, náluk a sorozat valamennyi képét megtekinthetitek. A legfontosabb üzenet pedig, hogy mindenki mélyedjen magába! Gondoljátok át, hogy ti mennyi műanyagot használtok és ebből vajon mennyit feleslegesen? Mennyit lehetne vajon egy kis körültekintéssel megspórolni magunknak és különösen a környezetünknek?

Ti mit gondoltok Bea képeiről és a problémáról, amit bemutat rajtuk? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!