Egy legendás fotó alapján készült szobor – ezen a napon állították fel az amerikai zászlót Iwo Dzsimán

Egy fotó története: Iwo Jima életre kel
Részletekért katt a képre!
Fotó: Joseph John Rosenthal/AP

1945. február 23-án foglalták el az amerikai tengerészgyalogosok Iwo Dzsima szigetét. A diadal emlékére felállították az amerikai zászlót, amiről ikonikussá vált (megrendezett) fotó készült. Ennek a történetéről – és a belőle készült Clint Eastwood és Stephen Spielberg jegyezte filmről – írtam már korábban a blogon. Feltétlenül érdemes megnéznetek, ha még nem láttátok. Emlékezzünk most az évfordulóra a fotó nyomán készült monumentális szoborról készült képemmel.

Az Egyesült Államok Tengerészgyalogságának Háborús emlékműve az Arlington Katonai temető mellett áll az USA fővárosában, Washingtonban. A szobrot Joseph John Rosenthal, az Associated Press fotósának Pulitzer-díjas fotója ihlette a diadalmas katonákról. Egészen pontosan arról, amikor a katonák második alkalommal állították fel a zászlót.

A szobrot Felix de Weldon (szobrász) és Horace W. Peaslee (építész) párosa álmodta meg a fotó nyomán és mindössze egyetlen hétvége alatt elkészítették a makettjét és bemutatták a Kongresszusnak. A költségcsökkentések miatt a háború alatt nem épülhetett meg. 1947-ben szövetségi alapítványt hoztak létre a finanszírozására. A mintegy 850 ezer dolláros költséget teljes egészében adományokból fedezték. Jobbára aktív, egykori és tartalékos tengerészgyalogosok adományaiból. Közpénzt egyáltalán nem használtak fel hozzá.
1951-ben a kongresszus jóváhagyta az emlékmű tervét és az alkotót is. de Weldon ezek után három évig dolgozott a végleges méretű, közel 10 méter magas alakok formáinak megformálásán. A szobrot hatalmas bronz elemekből puzzle szerűen rakták össze.

“Missing man” emlékmű az Arlington katonai temetőben
Részletekért katt a képre!
Fotó: Amaury Laporte/Flickr

A szobor talapzatán elől, a nyugati oldalon az áll “A rendkívüli vitézség általános erény volt” (Uncommon Valor Was A Common Virtue), valamint a tengerészggyalogság latin mottója: Semper fidelis – (Mindig hűséges). A kelet felé néző hátoldalon az áll “Az Egyesült Államok Tengerészgyalogságának azon embereinek emlékére és tiszteletére, akik 1775. november 10. óta életüket adták a hazájukért.”
A talapzat bal és jobb oldalára a szobrász Felix de Weldon és a fotós Joe Rosenthal nevét is felvésték. A fotós neve csak jóval később, 1982-ben került a szoborra.

Az emlékművet 1954. november 10-én Dwight D. Eisenhower elnök avatta fel, de alelnökeként a későbbi elnök Richard Nixon is jelen volt az ünnepségen. 1961. június 12-én John F. Kennedy elnök elrendelte, hogy az emlékművőn 24 órában lobognia kell az amerikai zászlónak – ami csak nagyon kevés amerikai emlékhelyen engedélyezett.

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A főváros fölé tornyosuló emlékmű körüli közparkban rendszeresen tart parádét a Tengerészgyalogság katonai zenekara és látványos showt biztosító alaki egysége, amiről sikerült látványos videót is találnom – sajnos ilyen parádét nem láttam élőben, amikor arra jártam:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!