Fejedelmi félreszervezés a részemről

BRITAIN-GOVERNMENT/

Fotó: Leon Neal/Reuters/pool

Voltam már néhányszor Angliában, de csak most sikerült olyankor jönnöm, mikor a Királynő épp átkocsikázik a Westminsterbe, hogy megnyissa a választások utána megújult Parlament első ülésët….kár, hogy én erről csak utólag értesültem.

Az ilyesmit az ember még turistaként is elmegy megnézni, netán lefényképezni, ha nem a sajtóban dolgozik egyébként. De én most pont úgy jöttem a brit szigetre, hogy egy pár napig csak turistáskodok, várost nézek, és ha hagynak, akkor csinálok pár képet is.
A nagy turistaság jegyében most elôször nem kapcsoltam be a tévét, és a hivatalos sajtó forrásokon se néztem utána a királyi család programjának (pedig tényleg szoktam néha csekkolni –  de most pont nem…)

Szóval mint egy kényelmes turista, a délutáni órákban tévedtem a Westminster felé, ahol gyanusan nagy volt a felfordulás. Komoly rendőri készültség (a Londonban is viszonylag ritka gépfegyveres fajtából), és munkagépek dolgoznak a kordonok elbontásán és az angol törvényhozást védelmezô útakadályok visszatelepítésén. Igen, sikerült lemaradnom róla.
Az csak kicsivel később történt, hogy a teret övező árkádok alatt osztogatni kezdték a délutáni órákban megjelenő – és ingyenes – Evening Standard aznapi számát, ami alig pár órával az esemény után már kinyomva, tûzve, bálázva és kiszállítva hirdette a délelőtti történést, praktikusan ezen a helyszínen leginkább azoknak, akik élőben is láthatták.

Nem mondom, zavar, hogy lemaradtam az eseményről, és nem nagyon vigasztal, hogy egy nyaraláson ez elfogadható, sôt normális is. Van, aki azzal vigasztal, hogy ez is csak olyan nap volt, mint a többi. Akad, aki arra emlékeztet, hogy nem első és nem is utolsó eset, hogy nincs ott az ember valahol. Valóban addig jó, míg fakultatív dolgokról maradtok le, és nem a kiadott feladatokról….de azért bosszant.

Ezek után mi mást tehettem, mikor a kezembe nyomtak egy látogató kártyát, mint bementem vele körülnézni. Életemben először turistaként egy parlamentben. Először úgy, hogy nem fotózhatok. Így is érdekes volt, de nem annyira, mint ami (talán) lehetett volna belőle…

Alább a BBC videófelvétele a megnyitó ceremóniáról:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!