Téves sztori Fülöp hercegről – nem tréfálta meg a Királynőt

Téves sztorival terjed a testőrnek öltözött Fülöp herceg története
Szó sem volt a királynő megtréfálásáról.
Fotó: Chris Young/PA Wire

A neten keringő népszerű tévhittel ellentétben a Királynő nem azon nevet, hogy Fülöp herceg beöltözött a palotaőrség egyik tagjának. Ne higgyetek el mindet, ami az Interneten kering – különösen, ha bármilyen forrás nélkül futtok bele!

A türelmetlenek kedvéért lelövöm a poént: a Királynő azon nevet, hogy egy dísszemle előtt a katonákat megtámadta egy méhraj. Hogy mekkora léptékű volt a raj támadása később képek is kutatják. Érdemes tovább olvasni!

Foglalkoztam már a blogon jó pár hasonlóan hamis sztorival. Íme egy újabb félremagyarázott kép története a gyűjteménybe. Fülöp herceg tegnapi halálhíre után sokan megosztották a vidám képet a királyi házaspárról. Bár én rengetegszer felhívom a figyelmet rá, hogy milyen fontos a készítő feltüntetése és a hiteles kontextus is, többség persze nem veszi a fáradtságot, hogy utána nézzen ki készítette a képet – amivel együtt akár az is kiderülhetett volna, hogy milyen helyzetben készült.

Sokan, így még akár komoly hírforrások is azzal a téves szöveggel osztják meg a képet, hogy “Fülöp herceg halála okán tesszük közzé ezt a képet. A herceg nagy mókamester volt. A fotón épp az angol királyi testőrség egyenruhájában áll őrt, hogy megviccelje a királynőt. II. Erzsébet mosolya mindent elárul a kapcsolatukról…”

Fülöp herceg a királynővel a Buckingham palota erkélyén
Fotó: Carfax2/Wikipédia

Mint azt már az ilyen álhíreket rendszeresen leleplező Snopes.com angolul, sőt azóta kivonatolva már az Urbanlegends magyarul is megírta, a közösségi oldalakon terjedő tévedésnek semmi köze a valósághoz. A Snopes a “palotaőr egyenruhába öltözést” egy sor olyan képet linkelve cáfolja, amik azt igazolhatjákhogy Fülöp herceg a brit hadsereg magasrangjú tisztjeként számos katonai dísszemlén viselte a Grenadier Guards egyenruhát (hol medveszőr kucsmával, hol anélkül) ahogy több másik katonai uniformist is. A Wikipédia szerint Anglia több fegyvernemének, így a tengerészetnek, hadseregnek és a légierőnek is magas rendfokozatú tisztje. A Királynővel történt házasságkötésük óta 17 féle címet, kitüntetést és katonai elismerést kapott a brit birodalomhoz tartozó országokban és 48 másikat a birodalmon kívüli országokban. Ezekről külön lista is található a Wikipédián. Találni viszont róla szép számmal olyan képeket is, ahol civilben, öltönyben, vagy akár ballonkabátban és kemény kalapban szemlézi a felsorakozott katonákat.

Életbe épett a Forth Bridge művelet – elhunyt Fülöp edinburghi herceg
Részletekért katt a képre!

Én inkább sajtó vonalon közelítettem meg a kutatást. Hamar meg is találtam a képet a hírügynökségek archívumában. Az eredeti képaláírás szerint 2003. április 15-én készült a Windsor Kastélyban tartott dísszemle előtt. Az eseményre tartó királynő azon mosolyog, hogy a felsorakozott katonákat megtámadta egy méhraj. Egyértelműen szó sincs beöltözéses tréfáról.

Az eredeti képaláírás a PA weboldalán
2003. április 15-én készült a Windsor Kastélyban tartott dísszemle előtt. Az eseményre tartó királynő azon mosolyog, hogy a felsorakozott katonákat megtámadta egy méhraj.
Fotó: Chris Young/PA Wire

Hogy a mindenki számára kötelező forrásmegjelölés se maradjon le, a képet Chris Young fotóriporter készítette.  Fényképe egyaránt megtalálható a brit PA (Press Association) hírügynökség oldalán, az AP (Associated Press) amerikai hírügynökség képei közt és a Getty Images amerikai fotóügynökség archívumában.
Bár mind a snopes, mind az Urbanlegends azt írja, hogy a képet az AP fotósaként készítette Chirs Young, a képaláírásokat összevetve valószínűbbnek tűnik, hogy a helyi fotós PA számára fényképezett, az AP és a Getty csak átvette a képét valószínűleg még nagyon sok másik ügynökséghez hasonlóan. Erre enged következtetni a mindkét ügynökségi rendszer képaláírásában szereplő POOL jelzés – aminek szerepéről már szintén többször is írtam a blogon korábban. Továbbá utána is néztem és megerősítést nyert, hogy a fotós akkor a Press Associationnél dolgozott. A Snopes által talált újságok csak azért az AP-t tüntették fel forrásként, mert tőlük vették át a képet, nem azért, mert ők volnának a jogtulajdonosai.

A Windsor Star cikke (Ontario, Canada)
Forrás: Snopes.com

A Snopes tovább kutatott és még nyomtatott újságcikkeket is talált abból az időből. A kanadai Edmonton Journal csupán egy tömör képaláírással hozta le a mókás képet. A szintén kanadai Windsor Star másnap megjelent rövid színes cikke a The Daily Telegraph nyomán további részleteket is közöl az eseményről:

A kép az Edmonton Journalban aaz eredeti történettel
Forrás: Snopes.com

“A méhkirálynő átveszi a hatalmat a királyi parádé felett
Általában ő áll a figyelem középpontjában, de Erzsébet Királynő nem tudta elrejteni, hogy szórakoztatja, amint kedden egy méhraj lett a Grenadier Guards dísszemléjének főszereplője a Windsor Kastélyban.
A teljes díszegyenruhába öltözött Fülöp herceg próbál faképet vágni hozzá, hogy a királynő képtelen elfojtani nevetését, miközben a parádé – ami általában katonai precizitással zajlik – átmeneti káoszba fullad.
Ki kellett hívni a királyi méhészt, mivel a méhraj úgy döntött, hogy elfoglalja a meghívott vendégek számára kihelyezett székeket a kastély udvarán.

Hogyan fényképezik a hercegi pár esküvőjét a hírügynökségek?
Részletekért katt a képre!
Fotó: Darren Staples/Reuters

A díszegyenruhát és medveszőr kucsmát viselő Grenadier Guards állomány eltávolította a székeket a vendégek közeléből.
A méhek egyetlen áldozata egy korábbi törzsőrmester volt; egy királyi ápolónő kezelte a homlokán ejtett méhcsípést.
A kastély szóvivője azt nyilatkozta, hogy a Királynő eleinte fontolóra vette, hogy a parádét a kastélyon belülre helyezzék át, távol a veszélytől, de aztán egy órával később a ceremónia a tervek szerint zajlott le.
Peter Sheppard, a királyi méhész azt mondta: “A méhkirálynő elhagyta a kaptárt és más helyet keresett. Kinézett magának egy széket és a kísérete is vele tartott.”
A kastély szóvivője azt állítja “A megszakítás után az esemény nagyon jól zajlott le.”

Egyik olvasóm elküldte a BCC cikkétBCC cikkét, amiben az eseményen Chris Young többi fotója is látható. Ezek révén azt is megismerhetjük, milyen léptékű volt a méhraj a 2003-as windsori csata idején.

Szóval egy szó sem igaz a neten keringő mémből. Fülöp herceg nem öltözött szokatlan ruhába és a királynő nem ezen a csínytevésen nevet.

Ti mit gondoltok a neten téves történetekkel terjedő képek hitelességre gyakorolt hatásáról? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!