Megjelent az Igazságügyi Minisztérium 2021-es fotó árlistája – érdemes ezt is figyelembe venni fotós munka árazásánál

Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter portréja
Forrás: Varga Judit/Facebook
Készítő ismeretlen

Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter saját kezűleg hitelesítette a fotók másodlagos felhasználásakor fizetendő árakat. Ez nem egy minden fotósra nézve kötelező díjszabást, inkább csak egy támpont lehet annak, akinek lövése sincs, hogy mennyit kérjen a képeiért. Viszont ezt legalább a GVH nem fogja elkaszálni árkartell váddal, mint a MÚOSZ honortáblával tették még 2008-ban.

Sokan nem gondolták, hogy az Igazságügyi Minisztériumnak lehet fotó árlistája. Azt sem minden fotós tudja, hogy van olyan kiterjesztett közös jogkezelő szervezet, aki engedélyezheti a fotós tudomása nélkül is a képei felhasználását. Érdemes tovább olvasni, sok újdonságra bukkanhattok még a továbbiakban!

A röviden csak honortáblaként emlegetett MÚOSZ sajtófotó munkadíj ajánlás már 2008 óta nem frissül, mivel az érdekképviseleti szervezetet a GVH megbirságolta árkartell tevékenységért. Egy szakmai szervezetnek ugyanis tilos munkadíj ajánlást közzétennie. Az ok, hogy a piaci szabad versenyre torzító hatása van, ha a a konkurens gazdasági vállalkozások egyeztetik egymással az áraikat. A taxiknál és sok más területen is hatóságilag minimalizált, maximalizált, vagy egységesen rögzített árazás természetesen nem ilyen…

Mindig ki kell írni a fotós nevét!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Alexander Sinn/Unsplash

Az Igazságügyi Minisztérium fotó árlistája egy teljesen más történet. Mindkét korábban említett kategóriától teljesen eltér. Nem a fotósok munkadíjára vonatkozik, és nem is kötelező díjszabást jelent. Sőt nem is ez a pontos neve, csak egyszerűbb volt a címben így nevezni. A valóság az, hogy a fotók (és más képzőművészeti alkotások) kiterjesztett közös jogkezelését végző Hungart Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület számára hitelesít az igazságügyi miniszter minden évben egy árlistát. Ez az árlista szabja meg, hogy milyen jogdíjat szedhet be az egyesület a fotósok képeinek általuk engedélyezett másodközlései után.
Ezek tehát azok az összegek, amiket a képek felhasználói fizetnek ki a Hungartnak a képek után és aminek egy részét a kiterjesztett közös jogkezelő saját köveztítői díjának levonása után az alkotónak tovább fizeti – már amennyiben sikerül megtalálnia a jogosultat, amivel még nagyon sok egyértelműnek tűnő esetben sem mindig járnak komoly sikerekkel.

Egy sok féle tényező alapján összeállított, szerteágazó díjtáblázatot nehéz volna röviden összefoglalni, vagy jellemezni. Nagy vonalakban úgy lehetne összegezni, hogy az árak 259 forint és 41966 között igen széles skálán mozognak. Kerek összeg nem nagyon van köztük, érdekes, hogy vajon hogy jött ki az egyik tételnek a mondjuk 8107 forintos ár. Érdekes mondjuk, hogy 2021-ben, amikor világszerte az online sajtó dominál és roham tempóban szorul vissza a nyomtatott sajtó, egyáltalán nem szerepelnek a táblázatban tarifák Internetes weboldalakon történő hasznáélatra. Minden esetre fontos, hogy van egy ilyen táblázat, érdemes tudni róla és a helyén kezelni azt.

2021-es Hungart díjszabás
Részletekért katt a képre!

Ismét hangsúlyozom, hogy a Hungart díjszabása csupán másodközlésekre vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy az egyik megrendelő számára már elkészült fotók másnak engedélyezett felhasználásának díja. (Feltéve persze, hogy ezt kizárólagosság nem akadályozza meg – a képekre vonatkozó korlátozásokat viszont a Hungart egyáltalán nem vizsgálja jogosításkor, ezért aki beleszólást, vagy kizárólagosságot akar, annak mindenképp muszáj kijelentkeznie a Hungart kiterjesztett közös jogkezelési tevékenységének hatálya alól.) A díjszabást egyedül a Hungartnak kötelező alkalmaznia, senki másra semmilyen kötelezettséget, még csak ajánlást sem jelent.

Vegyétek fel a nektek járó jogdíjakat!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Nathan Dumlao/Unsplash

Viszont ha már létezik egy ilyen hivatalos árlista, fotósként érdemes azt átnézni, megismerni és minimum viszonyítási alapként alkalmazni azt saját áraink, illetve árazási szempontjaink kialakítása, felülvizsgálata során. Persze az alapos árszint felmérés és kalkuláció érdekében nem árt más piaci szereplők árait (így sok más, például az elavult MÚOSZ honortábla és több konkurens mellett például az MTI fotó tarifáit is tartalmazó bár 2021-re még nem frissített MTVA árlistát) is megismerni. Az is fontos, hogy a saját várható költségeink és tervezett bevétel igényeinket is figyelembe vegyük az árképzésünk kidolgozása során. Érdemes lehet akár valamilyen szorzóval kezelni az ilyen árlistákat,  semmi esetre sem ajánlom, hogy egy az egyben átvegyétek.

2008 óta változatlan a sajtó honortábla
Részletekért katt a képre!

Még mielőtt a GVH engem is milliókra birságolna árkartell gyanú miatt, eszem ágában sincs azt sugallni, hogy ennyiért adja a képeit bárki. Sőt épp ellenkezőleg, szerintem ezek kimondottan alacsony díjak – még másodközlésre is, nemhogy első fotó készítési díjként. Ez az írás csupán tájékoztatás a hivatalos díjszabás megjelenéséről.

Ti mit gondoltok az árlistában szereplő összegekről? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!