A videós szakmát is tönkreteszik?

Forrás: Dancsó Péter Videómánia Facebook olala Készítő: Ismeretlen

Forrás: Videómánia Facebook olala
Készítő: Ismeretlen

Sokan úgy gondolják, a fotós szakma haldoklik. Egyre több fotós nyergel át a videókészítésre, amit sokan menekülési útvonalnak tartanak. Viszont ez magában hordozza annak a veszélyét, hogy ugyanazok az emberek ugyanazokat a problémákat viszik tovább egy más területre.

Aki szerint csak sokadik forradalmát éli a fotózás, az sem vitatja, hogy drasztikus átalakulás zajlik. Sokan a videózásban keresik azt, amit a fotózásban egyre kevésbé találnak meg. Már csak az a nagy kérdés, hogy a videózásban megtalálják-e és ha nem, akkor vajon ők amúgy mennyiben felelősek érte.

A humoros filmkritikái miatt népszerű Facebook oldalán Dancsó Péter így foglalta össze gondolatait:

“Csak mert van egy tükörreflexes fényképezőgéped és egy facebook oldalad, ahol a hivatalosság álcája alatt fotósnak vallhatod magad, mind tudjuk, hogy ez csupán egy olcsó szerepjáték. Pont mikor fiatal filmesek filmrendezőt játszanak. Ha valaki fotózásból akar megélni, ne ringassa magát álomba, a kereslet szűkül, a kínálat pedig úgy hígul, ahogy növekszik.

Ráadásul lassan annyira gyerekjáték lesz az allókép alkotás, hogy egyszerűen nem fog senki tízezreket fizetni egy napra egy fotósnak, mert laikusoknak bőven megfelel majd az a minőség, amit egy okostelefonnal saját maguk tudnak készíteni (például a fotósok első számú megélhetési forrásán, egy esküvőn). Eközben az amúgy is híg fotós “szakma” tovább hígul. Lassan már nem is lehet megkülönböztetni egyiket a másiktól.

Nem véletlen, hogy sok fotós kezd átnyergelni a mozgókép világába – hiszen fényképezőgépükben már ott van videókamerájuk is. Az eredmény ilyenkor valami nagyon bizarr dolog. Még ha valaki jó fotós is (ritka kivétel), amikor megmozdul a kép, megáll a tudományuk. Akármennyire is ugyanarra a tudásra alapul a két világ, másodpercenként 25-ször azért mégsem ugyanaz.

Míg a fotózás a különböző automata módokkal egyre könnyebb, az okostelefonokkal pedig egyre elérhetőbb lesz, a videókészítés egyre körülményesebbé válik.

A digitális videó először a HD forradalomkor lett körülményesebb, aztán a tükörreflexes gépekkel történő videórögzítés forradalmakor, és ugyanez történik hamarosan a raw videó elterjedésével, amikor ha valaki nem ért a fényeléshez és a hatalmas adatállományok kezeléséhez elveszik.

Nem számít, milyen műfajban dolgozol, ha értesz a technológiai háttérhez és meg vagy áldva egy adag jó ízléssel bármire képes vagy.”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!