Nem kezdődhet új év Facebook szerzői jogi rémhír nélkül

Szerzőjogi hülyeség terjed a Facebookon
Részletekért katt a képre!

Frissítés: Elon Musk megvette a Twittert és ez újraindított a korábban Facebookon terjedő butaságot, de a Twitteren ugyanúgy butaság marad!

Idén is a szokásos Facebook rémhírrel indult az év. Még mindig nem igaz, hogy a Facebook visszaélhet minden tartalmunkkal, de sajnos még mindig nagyon sokan elhiszik és megosztják újra meg újra. Ezt terjesszétek inkább!

Nem ismétlem meg újra, sok más szerzői jogi téma mellett erről a Facebookon terjedő szerzői jogi tévhitről is írtam már a blogon. olvassátok el és osszátok meg, hogy inkább a valós információk terjedjenek a téveszmék és hiedelmek helyett.

Eltűntek az ilyenek a falamról
Szerencsére az én ismerőseim egy ideje már nem terjesztenek ilyen sületlenségeket. Lehet, hogy csupa okos ember van az ismerőseim közt, akik nem dőlnek be az ilyen nyilvánvaló butaságoknak. Talán sikerült mindenkit gondolkodásra szoktatnom. Ezzel azért vannak kételyeim. Legalább talán az ilyenek posztolásáról sikerült talán néhányakat leszoktatnom. Az is lehet persze, hogy az okoskodásommal teljesen elriasztottam sokakat és inkább töröltek az ismerősök közül. Sokaknak én untam rá a megosztott butaságaikra és ezért én töröltem őket. Feltételezem, mindegyikre akad bőven példa a Facebookos pályafutásom során. És bármilyen hihetetlen, még így is rengeteg ismerősöm maradt. Mondjuk igyekszem ezen is folyamatosan faragni, de leginkább minél kevesebb időt tölteni a Facebookon – és valószínűleg még így is túlzásba viszem. Mint írtam én egyre ritkábban találkozom a Facebookon ilyen sületlenségekkel az ismerőseimtől. Ez jó is lehet. Például nem bosszant fel, hogy még mindig mennyi butaság terjed. Sokkal nyugodtabb így az életem!

https://unsplash.com/photos/GJao3ZTX9gU

Védjétek meg jogaitokat a jogvédőktől!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Cytonn Photography/Unsplash

Védjétek meg a szerzői jogaitokat!
Ha már annyira védeni akarjátok a szerzői jogaitokat (egyébként nagyon helyesen), akkor értelmes lépéseket tegyetek. A kiterjesztett közös jogkezelés tényleg lehetőséget ad rá, hogy a beleszólásotok nélkül használják a képeiteket. Ez ellen pedig a szerzői jogi törvény is lehetőséget ad nektek, hogy tiltakozzatok. Szóval ha azt akarjátok, hogy a tudomásotok és beleszólásotok nélkül ne használhassák a képeiteket, akkor mindenképp érdemes kijelentkezni a kiterjesztett közös jogkezelésből. Ennek ráadásul elég szigorú határideje van (amit már többször lekéstetek). Erről szóló írásomban részletesen olvashattok róla (a jogkezelő szervezet ellenvéleményével együtt). Érdemes minden fotósnak elolvasnia!
Persze, akinek igazán fontosak a szerzői jogok, az nem csak a sajátjával foglalkozik, hanem másokét is tiszteletben tartja. A fotós nevét mindig ki kell írni és engedélyt is kell kérni a kép használatára.

A közösség és a média segíthet – de a lájkolás magában soha
Részletekért katt a képre!
Fotó: Crisis Relief Society

Netezzetek tudatosan!
A szerzői jogok mellett sok más dologra is érdemes odafigyelni netezés közben. Célszerű átgondolni, miket osztunk meg, sőt azt is, hogy magunkról mit publikálunk. Érdemes kordában tartani a lájkolt oldalakat és különösen az engedélyezett Facebook alkalmazásokat. Ezek szokták azokat a problémákat elhozni az életünkbe, amikről aztán panaszkodhatunk és aggódhatunk, hogy az ismerőseink is elkaphatják. Ugyanígy ajánlott a több embernek is elküldött körlevelek címzettjeinek elrejtésére is odafigyelni.

Facebook vírusok terjednek a neten
Részletekért katt a képre!
Készítő ismeretlen

Szerencsére utólag is lehet tenni a Facebook vírusok ellen, de jobb a megelőzés!
Azt is érdemes észben tartani, hogy a lájk és megosztás segíthet, de nem helyettesíti a cselekvést. Még akkor sem, ha média világunk egyre inkább ezekre épül és egyre többen élnek virtuális elismerést jelentő lájkok bűvöletében.

Így láthajátok minden megosztásomat
Katt a képre a beállításhoz!

Nem látszik mindenki posztja
Persze nem látom minden ismerősöm összes megosztását. Ismert, hogy a Facebook már régóta nem mutat mindent mindenkinek. Bár az erről terjedő hoax is téves és ez ellen sem elég posztolni egy nyilatkozatot. Annyi azért igaz, hogy nem látunk mindent az ismerőseinkből. Ahhoz aktívabb és rendszeres kapcsolat, de főleg megfelelő beállítások kellenek. Például ahhoz, hogy tőlem minden posztot lássatok a Facebookon, az kell, hogy a blogom Facebook oldalán kiválasszátok, hogy minden posztot látni akartok. Sőt akár azt is beállíthatjátok, hogy elsőként lássátok a posztjaimat, hogy még kevésbé maradjatok le róluk. Vagy persze feliratkozhattok a blog hírlevelére is.

Ez a kép hány lájkot/megosztást ér?
Részletekért katt a képre!
Rajz: Luis Quiles

Küldjétek el, amit fontosnak tartotok!
Mivel nem látok mindent, sok olyan jelenség el is kerülheti a figyelmem, amikkel talán érdemes volna foglalkoznom. Például itt a blogon is, mint most is teszem. Ha olyasmivel találkoztok, ami szerintetek érdekes, vagy fontos lehet számomra, küldjétek el bátran! Nem ígérem, hogy mindennel foglalkozni fogok, mert így is folyton azon kell agyalnom, mit hagyjak ki vagy későbbre. De előfordulhat, hogy amiket ti küldtök, azok sokkal fontosabbak, vagy sürgősebbek, mint amivel épp foglalkozom.

Frissítés: 2023. áprilisában ebben a formában jött szembe velem az újra terjedő Facebook hoax:

“Az enyém tényleg kék lett. Ne feledjétek, holnap kezdődik az új Facebook (alias… új név, META) szabály, ahol felhasználhatják a fényképeidet. Ne feledjétek, ma van a határidő!!! Nem adok engedélyt a Facebooknak vagy a Facebookkal kapcsolatban álló entitásoknak, hogy a képeimet, információimat, üzeneteimet vagy bejegyzéseimet felhasználják múltban és jövőben. Ezzel a nyilatkozattal értesítem a Facebookat, hogy szigorúan tilos a profil és/vagy tartalma alapján közzétenni, lemásolni, terjeszteni vagy bármilyen más intézkedést tenni ellenem. A tájékoztatás: A magánélet megsértése törvény által büntethető MEGJEGYZÉS: A Facebook mostantól nyilvános szerv. Minden tagnak ilyen cetlit kell posztolnia.
Ha szeretnéd, lemásolhatod és beillesztheted ezt a verziót. Ha legalább egyszer nem teszel közzé nyilatkozatot, hallgatólagosan lehetővé teszi a fényképeid felhasználását, valamint a profil állapotfrissítésekben szereplő információk felhasználását.
NE OSZD MEG. Másolás és beillesztés.
Így kell ezt csinálni:
Tartsd lent az ujjad bárhol ebben a posztban, és a “másolás” fel fog bukkanni. Kattints a “másolás” gombra. Aztán menj az oldaladra, kezdj el egy új bejegyzést, és tedd az ujjad bárhová az üres mezőbe. A “beillesztés” fel fog ugrani, és rákattint a beillesztésre
Ez megkerüli a rendszert.”
 
Kérlek, továbbra se terjesszétek ezeket a butaságokat! Inkább az én posztomat osszátok meg helyette!
Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!