Mindig ki kell írni a fotós nevét – büntetést fizethet, aki ezt elmulasztja

Fotó: Alexander Sinn/Unsplash

Sokszor foglalkoztam már a forrásmegjelöléssel a blogon. Több helyen is szerepel a képtolvajok alaptalan kifolgásairól készített listámban. Mégis gyakran vetődik fel kérdésként, hogy ki kell-e írni a fotós nevét? A válasz rövid: igen! Mindig ki kell írni a fotós nevét. Akit ennyi meggyőzött, annak felesleges is tovább olvasnia. A többiek számára jöjjön a bővebb kifejtés!

A forrásmegjelölés és az idézés szabályai
Részletekért katt a képre!

Nem csak én állítom, hogy ki kell írni a fotós nevét. Része az általános szakmai hitelességnek is. Benne van a Főszerkesztők Fórumának forrásmegjelölésről szóló állásfoglalásában is. Ha ez nem lenne elég, persze a szerzői jogi törvényben is benne van. Sőt a fotósok, az ügynökségek és a szerkesztőségek szerződéseiben is általában külön kihangsúlyozzák ezt azok számára, akiknek a korábbi érvek nem lennének elegendőek.

Bár sok újság előszeretettel használ egyszerűsített “Fotó: MTI”, esetleg “Fotó: Wikipédia” vagy extrém esetekben akár “Fotó: Internet” megjelöléseket, ez távolról sem elégséges. Sőt szerzői jogsértést követ el, aki a fotós nevét akár hanyagságból, akár szándékosan lehagyja. Emiatt akár kötbérezni, sőt perelni is lehet az elkövetőt.

Képtolvajok alaptalan mentségei
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Mennyire komoly dolog, hogy lemaradt a fotós neve?
Elég komoly. A blogon többször emlegetett Hungart Jogvédő Egyesület díjszabása szerint a jogdíj 100% felárát jelenti a fotós nevének lefelejtése. Ezt a díjszabást pedig minden évben az Igazságügyminiszter hitelesíti, úgyhogy vélhetően a bíróságok is komolyan veszik, ha valaki erre hivatkozva reklamál. Pont ugyanez a 100% felár szerepelt a korábban a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által közzétett munkadíj ajánlásban. Mondjuk erre hivatkozni ma már nem csak azért nem érdemes, mert a Honortábla már 2008 óta változatlan (vagyis a bejegyzés írásakor már 12 éve nem frissül). Na meg ezt a táblázatot árkartell tevékenység miatt a Gazdasági Versenyhivatal vetette le a MÚOSZ weboldaláról egy 4 millió forintos bírság kíséretében.

Mit írjatok a képaláírásba? Hogy mi van a képen és ki készítette!
Részletekért katt a képre!

Ez a 100% felár azt jelenti, hogy még ha kifizették is a képet, a fotós nevének lefelejtése miatt újabb pont ugyanakkora összeget kell fizetni. Ha meg eleve engedélyt se kértek, ki se fizették a képet és még a fotós nevét sem tüntették fel, akkor a további 100%-os tételek összeadódnak. Legyen ez ösztönzés mindenkinek a fotós nevének kiírására!

A “feledékeny” szerkesztőségek emlékeztetésére a legtöbb fotós és hírügynökség külön ki szokta emelni, hogy a nevet fel kell tüntetni. Jöjjön egy kis gyűjtés a hivatalos jogforrásokból (félkövér kiemelés tőlem):

Az ingyenes MTI felhasználói szerződésében az áll:

“Felhasználó kötelezi magát arra, hogy a Szolgáltatótól átvett fotókat „MTI-fotó” jelzéssel és a szerző nevének feltüntetésével közli”

Az MTI előfizetési díjas felhasználói szerződésében az áll:

“5.9. Hírügynökségi szolgáltatás igénybevétele esetén
5.9.1. Megrendelő kötelezi magát arra, hogy
e)  a Szolgáltatótól átvett fotókat „MTI” jelzéssel és a szerző nevének feltüntetésével közli

A Getty Images felhasználói szerződésében ez áll:

Fordítás tőlem:
“Reklám felhasználás esetén nem szükséges a forrásmegjelölés, de szerkesztőségi tartalomként felhasználva kötelező a forrásmegjelölés a tartalom mellett, vagy a készítők felsorolásánál. A forrásmegjelölésnek a következő formmában kell megjelennie, vagy ahogyan a tartalmat kísérő képaláírásban külön szerepel:
“[Fotós neve]/[Gyűjtemény neve] via Getty Images”

Eredetiben:

“You do not need to include a photo credit for commercial use, but if you are using content for editorial purposes, you must include a credit adjacent to the content or in production credits. The credit should be in the following form or as otherwise stipulated in the caption information accompanying the content on the Getty Images website: “[Photographer Name]/[Collection Name] via Getty Images”

A szerzői jogi törvény úgy fogalmaz:

“1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról
12. § (1) A szerzőt megilleti a jog, hogy művén és a művére vonatkozó közleményen – a közlemény terjedelmétől és jellegétől függően – szerzőként feltüntessék. A szerzőt a mű részletének átvétele, idézése vagy ismertetése esetén is meg kell jelölni.”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!