Oszd, ne gondolkozz! Tűz van, segíts eloltani! – avagy mit kezdjünk talált okmányokkal megosztás helyett

Fotó: Dave Hogg/Flickr

Fotó: Dave Hogg/Flickr

Hirtelen tűz gyulladt az irodában, azonnal segítségre van szükség, oszd meg, ne gondolkozz!

Remélem, hogy mindenki rákattintott a linkre, mielőtt megosztotta, és senki nem küldte rám a tűzoltókat, különben magyarázkodhatok. Szerencsére annál több eszem van, hogy az Interneten kérjek segítséget tűz esetén. Viszont egyre inkább úgy látom, hogy a Facebookon nem mindenki használja a fejét.

Egyre gyakoribbak az olyan esetek, mikor nem oda való problémákat akarnak emberek az Interneten megoladni. Nem a múlt hétvégi hóhelyzetre gondolok, ahol a közösségi média vitathatatlanul remekelt a segítségnyújtásban és a tájékoztatás megszervezésében – bár sok képről és hírről a mai napig sem derült ki, hogy nem volt semmi valóságalapja.

Talált tárgyak értelmetlen megosztása
Egyre többen osztanak meg viszont talált iratokat, igazolványt, TB kártyát, bakkártyát, rendszámtábálát és egyéb hasonló dolgokat, amik visszajuttatására meg van a hivatalos mód. Lehet persze a közösségi hálózatokat mozgósítani egy talált igazolvány vagy rendszámtábla visszajuttatására is. De a kiállító szervek ugyebár hivatalból tudják a tulajdonos elérhetőségeit, hiszen az a feladatuk. Egy személyi igazolványszám, TB azonosító, bankkártya szám vagy rendszám nekünk csak egy értelmetlen számsor, azoknak akik tudják hogy kell vele visszaélni egy hasznos segítség valakinek a megkárosítására, átverésére, az illetékes szervek viszont pillanatok alatt megállapítják róla, hogy kié és vissza tudják hozzá juttatni.

IgazolvanyKupac-photoTubaZoltanOrigo

Fotó: Tuba Zoltán/Origo

Túlzott segíteni akarás
Értem, hogy mindenki, aki megoszt ilyeneket segíteni akar “mert egy megosztás segíthet”. De legalább annyi fáradtságot vegyetek, hogy elolvassátok mit írnek az eredeti kép kommentjei között, mert egyre többször találkozom olyan megosztásokkal, mikor az emberek még bőszen megosztják a képet a nagy segítő szándéktól vezérelve, mit sem törődve vele, hogy a tulajdonos már rég visszakapta, amit elhagyott és innentől már tényleg csak a visszaélésre készülő emberekhez tudja eljuttatni az áldozat személyes adatait….pont mint az emailben terjedő hoaxokat, amik csak annyiban különböznek (ha különböznek ebben egyáltalán a képektől), hogy már eleve sem voltak soha igazak, csak a megosztás kedvéért hozták őket létre.

Nem ártana védeni az adatokat
Egyébként ha már valaki megoszt ilyesmit, egyrészt nem árt a visszaélésre alkalmas személyes adatokat eltakarni, elhomályosítani, pixelezni (mint a rendőrök arcát szokás), és ami még fontosabb talán, törölni a képet a webről, hogy mások már ne osszák tovább feleslegesen.

Van hivatalos megoldás is
A Belügyminisztérium javaslata, hogy “a talált tárgyat a területileg illetékes rendőri szervhez kell eljuttatni”, de nem csak a rendőrségen, hanem az önkormányzatoknál is le lehet adni. A 168/1999. (XI. 24.) kormányrendelet így szabályozza a kérdést:

33. § (1) A talált személyazonosító igazolványt le kell adni
a)122 a találás helye szerint illetékes jegyzőnek, aki azt – a találásról felvett jegyzőkönyvvel együtt – haladéktalanul megküldi a találás helye szerint illetékes járási hivatalnak, vagy
b)123 a találás helye szerint illetékes járási hivatalnak.

Egy kis humor
Talán innen már világos, hogy jött a címben szereplő kitalált tűz ötlete. Bár be kell vallanom, nem saját, a méltán népszerű Kockafejek (IT Crowd) sorozat egy 2009-es epizódjában sütik el ezt a poént. Sajnos napról-napra egyre inkább úgy érzem, hogy nem is olyan alaptalan ez a poénba burkolt társadalom kritika.

Angolul nem értők kedvéért a poén lényege szabad fordításban:

“-Áhh, megvan! [Leül gépelni]

Tárgy: Tűz

Tisztelt hölgyem (per) uram, Azért írok, hogy tájékoztassam egy tűzről, ami az iroda területén tört ki….nem, ez így túl hivatalos.

[töröl]

Tisztelt hölgyem (per) uram,

Tűz felkiáltójel, tűz (felkiáltójel)
Segítsenek (rajtam felkiáltójel)

123 Carrendon road

Várom szíves jelentkezésüket

Minden jót,

MaSurice Moss”

Kiegészítés: A bejegyzés megjelenésekor a Belügyminisztérium azt tanácsolta, hogy a talált okmányt a rendőrségen kell leadni, ám az utolsó módosításkor, 2014. áprilisában jogszabályok szerint a járási hivatalban kell leadni – az Internetes megosztás még mindig nem a legjobb megoldás az ilyen problémára.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!