Koronavírus teszt kell a foci fotózáshoz

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A héten újraindul a koronavírus járvány utan a magyar futball is. A mérkőzéseket zárt kapuk mögött, nézők nélkül rendezik meg. Kevesebb fotóst engednek majd be és ők vagy a lelátón kijelölt helyről fotózhatnak, vagy nekik is friss koronavírus tesztet kell felmutatniuk, hogy a pálya széléről dolgozhassanak.

Az egészségügyi óvintékzedés teljesen érthető, de a hetente (vagy akár 1-2 naponta) végzendő tesztek jelentősen megdrágítják a futball tudósítások készítését. Tulajdonképpen segítség is a médiumoknak, hogy lecsökkentik a beengedhető fotósok számát.

Focit fényképezni is veszélyes sport
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A csapatok tagjainak és velük érintkezők nagy számú tesztelése a klubokra is komoly költségterheket ró. Ezek elvégzésére NB I-es csapatonként 10-10, a 12 csapatra összesen 120 millió forintot folyosított az MLSZ. Az NB II-es csapatok a jelentős költségnövekedés miatt inkább nem folytatják a bajnokságot.

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Az MLSZ újraindulásról múlt héten megjelent cikke beszámol a szigorú egészségügyi óvintézkedésekről. Az újságírók munkájáról viszont csak elnagyoltan ír. Ez mondjuk érthető, hiszen a legtöbb olvasót úgysem érdekli a sajtó munkája.
A cikk lényegében annyit ír, hogy újságírók csak korlátozottan látogathatják a járványügyi elővigyázatosságból zártkapus mérkőzéseket. Az sem egyértelmű a cikk alapján, hogy a fotósok az első, teszthez kötött kategóriába kerülnek-e, mivel ők is a pálya széléről dolgoznak. A cikk csak a játékosokat és a csapatok technikai személyzetét említi ilyenként. Az újságírókat és tévéseket a második, nem tesztelendő kategóriában említi a cikk, az általában a pálya széléről dolgozó fotósokat pedig meg sem említi. A részletek tisztázására a szövetséghez fordultam, tőlük kérdésemre az alább változtatás nélkül közölt választ kaptam.

Az MLSZ sajtó osztálya így foglalta össze a lényeget:

“Az OTP Bank Liga valamint a Magyar Kupa hátralévő fordulóin mérkőzésenként a klubok legfeljebb 10 újságíró és 6 fotós akkreditációját fogadhatják el.
A fotóriporterek esetében, mivel ők a pálya szélén tartózkodhatnak, a mérkőzés előtt 24-36 órával PCR-tesztet el kell végezniük, a tesztjük negatív eredményét bemutatniuk a rendező klub felé.
Az újságírók akik a nézőtéren, média tribünön foglalnak helyet, nekik a belépésük előtt nyilatkozniuk kell tünetmentességükről. A rendező klub engedélyezheti a lelátón,egy kijelölt helyről történő fotózást, biztosíthat fotóriportereknek belépést a 10 médiaakkreditáció terhére. Nekik nyilatkozni kell tünetmentességükről.
Minden résztvevő személy, ide értve azon tévéseket is, akik a pálya szélén, a játékosokkal egy zónában tartózkodnak, a mérkőzés előtt 24-36 órával PCR-tesztet el kell végezniük, a teszt negatív eredményét a rendező klub felé bemutatniuk.
Minden akkreditált média munkatársnak kötelező az általános járványügyi szabályok betartása (pl. az egészségügyi maszk viselése, higiéniai előírás betartása, egymástól megfelelő védőtávolság tartása).

A szabályok betartása és betartatása a mérkőzést rendező klub felelőssége.”

A részleteket a szövetség vonatkozó, HÉ-6/2020 határozata szabályozza:

Belépési engedély, jogosultság és létszám korlátok
4.2.  A mérkőzéseken csak engedéllyel lehet részt venni. Az engedélyeket a rendezősportszervezet adja ki a jelen szabályzat betartásával, az MLSZ előzetes tájékoztatásamellett (ld.4.3. pont).

4.3.  A mérkőzés napján a stadionba belépni jogosult/meghívott személyekről listát kell vezetni egy arra szolgáló nyomtatványon („Belépési lista”). A listát legkésőbb 24 órával a mérkőzés előtt meg kell küldeni az MLSZ-nek. A listán ez után csak a mérkőzés ellenőr tájékoztatása és engedélye mellett lehet változtatni, megfelelő alaposindoklással. A vendégcsapat kéréséről a rendező sportszervezetet is tájékoztatni kell. A listának tartalmaznia kell a jelenlét jogcímét, valamint azt, hogy a személy melyik zónában tartózkodhat. A mérkőzés után – legkésőbb a lefújás után 3 órával – meg kellküldeni az MLSZ-be a ténylegesen részvevők listáját („Részvételi lista”).
4.4.  A Sport zónába kizárólag a játékosok, a regisztrációs szabályzatban meghatározott sportszakemberek és a mérkőzések megrendezéséhez minimálisan szükséges üzemeltető, egészségügyi és kiszolgáló személyzet, valamint külön elbírálással médiás munkatársak léphetnek be. (A lehetséges személyek listáját és engedélyezett számát az 1. számú táblázat tartalmazza.)
4.5.  A Protokoll zónába két indokkal kapható belépési engedély:
a)  Egyrészt a csapatok vezetői és a meghívott szponzor vendégek, mint nézők tartózkodhatnak a stadionban. A külsős (szponzori) vendégek meghívására kizárólag az érvényben lévő, korábban megkötött szerződésekben vállalt szolgáltatások teljesítése érdekében van lehetőség. (A lehetséges személyek listáját és engedélyezett számát az 1. számú táblázat tartalmazza.)
b)  Másrészt azok a – mérkőzés megrendezéséhez, TV-s közvetítéséhez és a sajtós tájékoztatáshoz szükséges – személyek kaphatnak engedélyt ide, akik a munkájukat a Sport zónán kívül tudják végezni. Ugyanakkor az utóbbiak esetében is érvényes a 4.4. pontban szereplő előírás, hogy csak a feladat ellátásához minimálisan szükséges létszám engedélyezhető. (A lehetséges személyek listáját és engedélyezett számát az 1. számú táblázat tartalmazza.)
4.6.  A Sport zónába csak olyan személy léphet be, akin legfeljebb a mérkőzés előtt 24-36órával a megfelelő tesztet elvégezték negatív eredménnyel a Kötelező tesztekre vonatkozó szabályzat 5.1. pontja szerint, és/vagy az erről szóló igazolást bemutatja.
4.7.  A stadion mindkét zónájában kötelező az általános járványügyi szabályok betartása (pl.az adott méretű helységben tartózkodók száma, egészségügyi maszk viselése, higiéniai előírás betartása, az engedélyezett zártkörű rendezvény maximális létszáma, stb.). Tekintettel, hogy a Protokoll-zónába engedélyezetteknek a vírus teszt nem kötelező, ezért számukra a jelen pont a legfontosabb előírás, és azt a legszigorúbban be kelltartani. (ld. 5.2, 5.3 pont). Ezen szabályok betartásáért nemcsak az egyének, hanem a sportszervezetek is felelősök, utóbbiak a feltételek megteremtésével is.
4.8.  A létesítményhez tartozó, de a stadion épület bejáratán kívül lévő ún. Külső terület, a stadionba történő belépés előtt, illetve a stadionba történő belépés nélkül használt területek együttese, jellemzően a parkolók és a TV-s közvetítéshez szükséges külső területek. A Külső területre is csak a 4.2. pontban írt engedéllyel és a 4.3. pontban írt listán feltüntetve lehetséges a belépés.
4.9.  A Külső területen szigorúan el kell választani a két zónába érkezőket, és a stadionba iskülön bejáratot kell biztosítani a számukra. Az egészségügyi kockázatok csökkentésére a parkolóban lehetőleg el kell választani a hazai és vendég csapatok számára szolgáló területeket, illetve külön időpontra kell szervezni az érkezésüket és távozásukat. Amennyiben a stadion adottsági nem teszik lehetővé a bejárati és parkolási elválasztást, akkor az eltérő zóna jogosultsággal rendelkező személyeket az időbeosztásban kell elhatárolni egymástól.

Kontaktusok minimalizálása
4.10.  A mérkőzésen részt venni jogosult személy egy adott mérkőzésen a mérkőzés egészén kizárólag az egyik zónában tartózkodhat. A két zónát egymástól jelentős távolságokkal kell kijelölni.
4.11.  A sportesemény teljes időtartama alatt az egészségügyi kockázatok csökkentéseérdekében törekedni kell, hogy a játéktéren kívül a két csapat játékosai és stábtagjai, valamint a játékvezetők minimalizálják a kontaktusokat, lehetőleg ne egyszerrehasználják a folyosókat, a játékoskijárót, stadion bejáratokat stb.

Kiegészítés: Mint az MLSZ közzétette, 2020. május 28-tól visszatérhetnek a nézők a stadionokba, de továbbra is szigorúbb egészségügyi szabályok mardnak életben, a nézőtéren nagyobb távolságot kell tartaniuk a szurkolóknak és a pálya mellett dolgozóknak továbbra is negatív vírus teszttel kell rendelkezniük.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!