Változnak a fotózás szabályai is a box utcában

Fotó: Srdjan Suki/Pool/Reuters

Fotó: Srdjan Suki/Pool/Reuters

A hétvégi Német Nagydíjon történt baleset miatt megváltoztatják a Forma 1 tudósításának szabályait.

A Száguldó Cirkusz is ír róla, bár egyes részleteket kicsit homályosan hagy. A Guardian cikkéből egyértelműbbnek tűnik, hogy a futam alatti időszakra vonatkozó változásokat emlegetnek. A Forma1-es autóversenyek alatt a boxutcába beengedett, mindössze hat fotós eddig is csak a fal melletti biztonságosabb részről dolgozhatott.
Az élő tévé közvetítést készítő operatőrök ellenben viszonylag szabadon mászkálhattak a garázsok között. A Német Nagydíjon elszabadult kerék azonban eltalált egy operatőrt, akinek nem csak kamerája, hanem testi épsége is súlyos sérüléseket szenvedett. A rendezők azonnal kivizsgálták a helyzetet, a hibát elkövető csapatot megbüntették, és ami fontosabb, az operatőröket – saját biztonságuk érdekében – ezentúl csak a fal melletti biztonságos területről engedik majd dolgozni.

Hogyan érinti a fotósokat?
A hírekből az egyelőre nem derül ki, hogy ez a szigorítás csak a futam és az időmérők alatt lesz érvényes, vagy a szabadedzéseken is. Eddig ugyanis a szabad edzések alatt a legtöbb akkreditált fotós szabadon dolgozhatott a garázsok között és pont a fal mellé nem mehettek.
Persze hamarosan mindenre fény derül majd, hiszen az új szabályok pont a hónap végén a Hungaroringen megrendezésre kerülő Magyar Nagydíjon lépnek majd életbe. Ott szembesülünk majd az új munkakörülményekkel.

Többen azt is szóba hozták a hír hallatán, hogy a motorsport (is) veszélyes üzem. Nem is reklamálhatna senki a balesetek miatt, ez az első dolog, amiről mindenki nyilatkozik, mikor ilyen helyen munkát vállal. Ettől persze a szervezők mindent megtesznek a biztonság érdekében. A Le Mans és más versenysorozatok esetében az is szokás, hogy a fotósok is csak védőruházatban és sisakban léphetnek a boxutcába, bár pont egy ilyen balesetnél egyáltalán nem biztos, hogy ez bármit segített volna az operatőr védelmében.

Kiegészítés: A szigorítás azt eredményezte, hogy kisebb csoportokba szervezve, kevesebb fotóst és operatőrt engednek a boxutcába.

https://www.youtube.com/watch?v=UodUgJhM_nA

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!