Vajon lesz-e sajtó a zártkapus Forma-1-en?

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Minden elképzelhető forgatókönyvről keringenek petykák, miközben nincs hivatalos álláspont, hogy beengedik-e a sajtót az idei Forma-1 versenyekre, vagy sem.

Így készülnek a Forma-1 képek
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Az idei lenne a nyolcadik Forma-1 futamom, de egyáltalán nem biztos, hogy ebben az évben is fotózhatom majd – ezesetben már a harmadik futamot fogom kihagyni, mióta először fotóztam a száguldó cirkuszt.

koronavírus járvány nem csak a legtöbb fotóst érintette nehezen, hanem sok más rendezvény szervezőihez hasonlóan a Forma-1 futamok rendezőinek is alaposan megnehezítette az életét. Az utazó versenysorozat tulajdonosainak még a teljes sorozat törlésével is számolnia kellett a járvány korábbi szakaszaiban.
A GP Fans április 24-i cikkében még a nézők nélkül tartott versenyek költségei és jóval kisebb megtérülése miatt azt latolgatták, vajon lesz-e egyáltalán bárhol futam idén.

Módosított 2020-as Forma-1 versenynaptár
(első 8 futam):
-július 3-5.: Osztrák Nagydíj, Spielberg
-július 10-12.: Stájer Nagydíj, Spielberg
-július 17-19.: Magyar Nagydíj, Mogyoród
-július 31-augusztus 2.: Brit Nagydíj, Silverstone
-augusztus 7-9.: 70. Évforduló Nagydíja, Silverstone
-augusztus 14-16.: Spanyol Nagydíj, Barcelona
-augusztus 28-30.: Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
-szeptember 4-6.: Olasz Nagydíj, Monza

Meg vannak az új időpontok
Azóta, mint azt a magyar sajtó is megírta (24.hu, HVG, stb.), már bejelentették az új 2020-as versenynaptár első nyolc futamát, amiket hat helyszínen rendeznek meg Európában. Az osztrák Spielberg és az angol Silverstone idén két-két versenyt is rendezhet. A Hungaroringen csak egy, zártkapus versenyre kerül sor július 19-én (a korábban tervezett augusztus 2 helyett).

Nem tudni, hogy a sajtó részt vehet-e
A versenyek lebonyolítása körül még nagyon sok a tisztázatlan részlet. A Hungaroring egyelőre nem tud róla tájékoztatást adni, hogy vajon a magyar, vagy akár a nemzetközi sajtó részt vehet-e majd a zártkapus versenyen, hogy tudósítsanak róla.
Nem hivatalos pletyka rengeteg féle kering a szakmában, ezek zöme teljesen ellentmond egymásnak. Nem kizárt az a forgatókönyv sem, hogy a sajtót ugyanúgy hagyják dolgozni, mint máskor. Ugyanakkor a járványügyi elővigyázatosság miatt az is érthető döntés volna, hogy kisebb, vagy nagyobb mértékben korlátozzák a média létszámát, akár csak a futball mérkőzések esetében is teszik.

Mi az a matrica a fényképezőgépeden?
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Média csoportok megkülönböztetése
Egyébként is megkülönböztetik egymástól a szervezők a fotósokat, tévéseket és újságírókat. Eltérnek a jogosultságok, hogy ki merre mozoghat és mit csinálhatnak a pálya területén, sőt a fotók készítésére és videó rögzítésére vonatkozó szabályok is csoportonként eltérnek.

Egyáltalán nem kizárt, hogy első körben az újságírók létszámát csökkentsék a helyszínen. Mivel ők jobbára a helyszínen is egy képernyőn keresztül követik a történéseket és inkább a pilótákkal, csapattagokkal való személyes találkozások jelenthetnek számukra többlet információs lehetőségeket – amit viszont jelenleg nyilván minimalizálni akarnak majd, illetve online felületekre terelnek inkább.
A fotósok és tévések helyzete már sokkal nehezebb, mivel nekik mindenképp ott kell lenniük, hogy elkészítsék felvételeiket. A nagy kérdés, hogy erre mennyire adnak majd lehetőséget idén.

A GrandPx News június 1-ei cikkében, amit a Racingline is közölt magyarul szintén emlegetik azt a lehetőséget, hogy a média részvétele nélkül kerülhet sor az idei versenyekre. A német RTL tudósítója, Florian Konig nyilatkozik róla, hogy fogalma sincs, vajon kijut-e majd idén a verseny helyszínére, vagy a stúdióból kell majd kommentálnia.

F1 fotósoktól loptak a Hungaroringen
Részletekért katt a képre!
Fotó: Skuta Dávid/CarsAndGirls.hu

Pletykálnak róla, hogy még az összes versenyre akkreditált fotósok sem mehetnek majd az idei versenyekre. Mások viszont úgy tudják, hogy csak az egyedi lapok munkatársai rekedhetnek majd a kapukon kívül, az ügynökségek ellenben dolgozhatnak.
Olyan hírek is terjednek, hogy a média teljes kizárásával bonyolítják majd le a versenyeket. Ebben az esetben kérdés, hogy csak a rendezők által biztosított anyagokat lehet majd idén másoknak is használniuk, vagy hogyan kerülnek az újságokba a Forma-1 hírek.

Ahány hely, annyi szabály?
Az is lehetséges, hogy a média jelenlétét is eltérő módon rendezik majd, hiszen országonként eltérnek a járványügyi szabályok, amiknek meg kell felelniük a versenyeknek. Ahol például lehetnek nézők is, ott a média kizárása, vagy korlátozása sem feltétlenül szükséges.

Hivatalos tájékoztatás nincs róla, hogyan zajlik majd a tudósítás. Talán még a végleges döntés sem született meg róla. Sőt, ha megszületik a döntés, az sem jelenti azt, hogy később ne változhatna bármi.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!