Mi az a matrica a fényképezőgépeden?

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Ilyen az idei matrica frissen felragasztva
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Sokan kérdezték már tőlem (és valószínűleg másoktól is) az elmúlt évek alatt, hogy mi az a kis színes matrica a fényképezőgépemen. Ezek a nagyjából bélyeg nagyságú matricák ráadásul évente változtatják a színüket és egyre igénytelenebb módon kilógnak egymás alól a különféle színű változatok, igen eklektikus összhatást elérve.

A rövid válasz már az alcímben olvasható, ez jelzi, hogy fotózhatsz egy Forma 1 futamon. Korábban a fotó menedzser, újabban a sajtóközpont segítői osztogatják a fotósoknak. Különféle színek tartoznak az egyes futamokhoz és mint a matrica felirata is hirdeti, csak fotózásra jogosítanak. Ha nincs a megfelelő matrica a gépeden, akkor nem is fényképezhetsz vele – legalábbis a hivatalos fotósok számára megközelíthető helyeken. Ha pedig egy ilyen matricával videózni látnak, akkor akár az akkreditációt is elvehetik, mivel a fotózás jogához nem tartozik videózási jog, azt külön adják, csak az ahhoz megfelelő akkreditációval rendelkező tévé társaságoknak.
Mindez persze csak a rendszer elméleti működése. Én legalábbis még soha nem láttam, vagy hallottam olyat, hogy valakit azért nem engedtek volna fotózni, mert nem jutott a gépere matrica, vagy a matrica leesett volna és persze az élőképes fotózás is legalább annyira videózásnak tűnhet, mégse szokott ebből sem összetűzés lenni.

Így néz ki a tavalyi matricaFotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Így néz ki a tavalyi matrica egy év után
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Minden esetre a matrica hivatalosan szükséges a munkához, így inkább legyen rajta a gépen, minthogy hiányolja valaki és ebből legyen valami probléma. Minden évben vannak, akik azzal küzdenek, hogy rajta maradjon a gépen és mindenféle felragasztás előtti alkoholos tisztítással, vagy éppen megerősítő celluxozással próbálják fenntartani a gépen (idén én is elhagytam az egyik kölcsön gépről). Pedig általában elég ragaszkodók és eltávolítani sem könnyű őket. Az én gépemről már évek óta folyamatosan kopik le és mire már teljesen olvashatatlanná válna rajta a szöveg, mindig kerül egy újabb az előző évi matricára és kezdődik előről a kopás, mégsem esik le a matrica.

Az idei matricát megviselte a futam hétvégéjeFotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Az idei matricát pár nap megviselte a futamon
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Idén viszont már elegem lett a kopott matricából. Van, aki szerint menő, de kezdek azoknak igazat adni, akik szerint ez is (majdnem?) olyan igénytelen dolog, mint fesztivál után még hetekig-hónapokig-évekig hordani egy karaszalagot, vagy évekkel ezelőtt lejárt passz köteggel a nyakadban mászkálni, hogy fontosabbnak tűnj. Úgyhogy idén tettem róla, hogy ne maradjon a matricának tartós nyoma a gépen. Tettem még egy külön réteg ragasztószalagot a gép felületét egyébként is védő ragasztószalag és a matrica közé, így azt könnyen el lehet távolítani és nem kell újra évekig hordoznom ezt a neon színű stigmát. Nem csak esztétikai okokból zavar, hanem mert a futam után már felsleges, ráadásul úton-útfélen megkérdezik, hogy mi ez. Leginkább viszont azért akartam tőle megszabadulni, mert vannak olyan helyzetek, amikor kifejezetten zavaró a fekete gépen rikító sárga, zöld, lila és egyéb színű matrica (pláne ezek így együtt). Sok más helyzet mellett különösen ilyen, amikor tükröződik a kis színes folt az üvegen, amin keresztül épp fényképeznél valamit.

Kiegészítés:

Korábban évekig le sem lehetett volna robbantani a Forma1-es fotós engedély matricákat a fényképezőgépekről. Most egy pár éve viszont olyan könnyen elengedi a ragasztó, hogy mindenki cellux kötegekkel próbálja fixálni, hogy a verseny hétvége pár napjára fent maradjon a gépen.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!