Történet egy fotó mögött: Iwo Jima újra életre kel

Fotó: Joe Rosenthal/AP
IwoJima-RaisingFlag-photoJoeRosenthalAP

A legendássá vált fotó
Fotó: Joe Rosenthal/AP

Amikor ezt a bejegyzést eredetileg írtam, épp ismét sugározták a tévében az USA (nem csak hadi) történetének egyik legemlékezetesebb képének hátterét feldolgozó filmet, melynek címe nem más, mint A dicsőség zászlaja (Flags of Our Fathers). Iwo Jima ütközete a második világháború csendes-óceáni hadszínterén, Clint Eastwood nem mindennapi rendezői szemüvegén keresztül.
Ismerd meg a zászlót állító tengerészgyalogosok képét, és annak nagyon érdekes történetét – meg a filmet, ami ennél sokkal többet is elárul nem csak a képről, hanem annak utóéletéről és a kor Amerikájáról.

A partraszállási jelenetekben és korhű csatajelenetekben már rutinosnak és elkötelezettnek számító Steven Spielberg és a Hollywoodban már nem csak párbajhősként nagyágyúnak tekinthető Clint Eastwood összeállt, hogy a történelem egy érdekes szeletét egy új, szokatlan módon mutassa be a nézőknek.

IwoJima-first-flag-raised-photoLouisRroweryLeatherneck

Az első zászló
Fotó: Louis R. Rowery/Leatherneck

A fotó készítéséről a HVG közölt igen alapos cikket a film korábbi vetítésekor, a harcászati részletekről pedig a Lemil Blog ír részletesebben. Feltétlenül érdemes elolvasni, mert sok érdekesség kiderül belőle. Például, hogy az is, hogy az eredeti zászló kisebb volt, és a kitűzése sem volt olyan látványos. Így aztán kitalálták, hogy mi lenne, ha kitűznének egy nagyobbat? Eredetileg ugyanazokkal a katonákkal szerették volna megismételni, de őket már nem mindet találták a környéken. A második zászlókitűzésről készült fotó – és filmfelvétel – vált világhírűvé, sőt máig tartó szimbólummá. A fotóért John Rosenthal 1945-ben Pulitzer-díjat kapott. Kópiái számtalan helyen megjelentek, mint azt az InPhoto blog is megpróbálta összeszedni, a kép nyomán bélyeg, pénzérme, és szobrok sora készült. Leghíresebb szobor változata az Arlingtoni Katonai Temetőben őrzi az amerikai hősök emlékét – és végső nyughelyét.
Nekem kicsit fáj, hogy a HVG cikkben a képek alatt csak a Wikipédia szerepel forrásként, de szerencsére a szövegből legalább kiderül a fotósok neve is. Mert hát ha már világhírűvé vált a művük (vagy csak felhasználta valaki), akkor mindenki megérdemli, hogy a neve is a kép mellé kerüljön, annak méltó helyére.
A kép és története így utólag szükségszerűen felidéziBerlin elfoglalását, és az ott kitűzött szovjet zászló történetét.

Bill Genaust  archív filmfelvétele a második zászlóállításról a Wikipédiáról.

IwoJuma-flagRaiser-USMC-warMemorial-photoCliff1066Flickr

Fotó: cliff1066/Flickr

Maga a film is érdekesnek ígérkezik. Főleg a róla szóló kritikákat olvasva. Igazán kár, hogy a film “ikertestvérét” nem adja le a tévé (most sem). Pedig Clint Eastwood, szintén Steven Spielberg produceri közreműködéssel leforgatta ugyanennek a csatának a másik nézőpontját is.
A dicsőség zászlajában az amerikai katonák szemével ismerhetjük meg, hogyan lesznek hősök a háborúba küldött tengerészgyalogosok és a hősök népszerűségét hogyan használja ki a média és a politika.

A dicsőség zálszlaja előzetese:

A filmpár másik felében Levelek Iwo Dzsimáról (Letters from Iwo Jima) címmel Eastwood azt mutatja be, hogy milyen reményekkel vonultak hadba a japánok, és hogyan veszítették el az ütközetet. Talán legtalálóbban Balázs Áronnak a Magyar Narancsban megjelent kritikája fogalmaz: “Még szerencse, hogy Eastwood kellő életbölcselettel és tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy a heroikus csillagos-sávos lobogtatást félretéve két órán keresztül elfogulatlanság nélkül utálhassa a saját fajtáját.” Ami ráadásul szerintem jól kiegészíti a másik film mondanivalóját. Nem is igazán értem, hogy lehet a két filmet egymástól elválasztani. Mondjuk kétszer olyan hosszú játékidő és a dupla intenzitás már könnyen túl sok lehetne.
A dicsőség zászlaját csak jelölték két Oscar-díjra és egy Golden Globe-ra, a Levelek Iwo Dzsimáról el is nyert egy Oscart és egy Golden Globe-ot a négy Oscar jelölésből és két Golden Globe jelölésből. A két filmet együtt, egy öt DVD lemezes csomagban adták ki.

Kiegészítés: A film egyik főszereplője Ryan Philippe több filmjében is fényképezőgépet ragadott már. Ezek közül legjelentősebb a szintén valós történetet feldolgozó Bang Bang Klub, amiben Greg Marinovich fotóriportert alakítja (és amiről szintén írtam már a blogon).

A Levelek Iwo Jimáról előzetese:

Readers Comments (3)

 1. Jó magam láttam a filmet eléggé jó lett, amúgy az “ikertestvére” ennek a filmnek az is elő kerül a tv-ben néha, de mivel az kizárólag feliratos nem olyan sűrűn jön ki és nem mindig a korábbi időpontokban, mert annak talán nem lenne akkora vonzata a közönség terén mint a dicsőség zászlajának a magyar szinkronnal. 

 2. Básthy Gábor 2015.01.30. @ 20:32

  Valőjában 1945 február 23.-án kezdődött a II. világháború Csendes-óceáni
  hadszínterének egyik legkegyetlenebb, legvéresebb, később jelképpé vált
  csatája Ivo Dzsima szigetéért.Az amerikaiak a második világháború egyik
  legemlékezetesebb győzelmének e kicsiny, jelentéktelennek tűnő,
  mindössze 22 négyzetkilométer nagyságú szigetnek, Ivo Dzsimának az
  elfoglalását tartják. Ennek állít emléket az arlingtoni hősi temetőben a
  közadakozásból felállított hatalmas szoborcsoport, a világ egyik legnagyobb
  temetői szobra, amelyen öt amerikai tengerészgyalogos erejét
  megfeszítve kitűzi a csillagos-sávos lobogót a sziget legmagasabb
  pontjára, a 169 méter magas Szuribacsi hegyre.
  A szobor a csata ötödik napja dúló harcainak egy meghatározó pillanatát megörökítő, Joseph John Rosenthal, az Associated Press (AP) fotóriportere világhíres fényképe nyomán készült. Ivo Dzsima bevétele az Egyesült Államok több
  mint három évszázados történelmében a mai napig az egyetlen olyan
  hadművelet, amikor az amerikai fegyveres erők vesztesége jelentősen
  meghaladta az ellenségét.
  Ráadásul jelen volt a Life magazin haditudósítójaként a XX. század Robert Capa-val
  összemérhető kevés fotográfusainak egyike, William Eugene Smith. Az általa
  készített, a „Google Life Photo Archive” oldalain látható felvételek alapvető
  történelmi dokumentumok.

Comments are closed.