Na ez már tényleg ágyú!

Elég gyakran adják a magyar tévék Bruce Willis főszereplésével a Sakál című filmet, amiről itt volt az ideje írnom, főleg a merénylő fegyverére szerelt Canon szuper-teleobjektív miatt.

Bruce Willis a Sakál, nem mindenapi ágyújával

Bruce Willis a Sakál, nem mindenapi ágyújával

Mivel többször is vetítették a közelmúltban a tévécsatornák, úgy érzem, itt az ideje, hogy megírjam, amit régóta terveztem róla. Maga a film nem túl tartalmas, de egyszer azért érdemes megnézni, főleg emiatt a furcsa szerkezet miatt, amiről a bejegyzést írom.

Vetítik/vetítették:

  • Story4 2015. június 15. (Hétfő) 22:00
  • Story4 2015. június 14. (Vasárnap) 21:35
  • Viasat3 2015. április 14. (Kedd) 01:35
  • Viasat3 2015. április 13. (Hétfő) 21:00
  • Story4 2015. április 4. (Szombat) 23:30
  • Story4 2015. április 3. (Péntek) 21:05
  • Story4 2015. február 14. (Szombat) 21:20
  • Viasat3 2014. november 5. (Szerda) 0:40
  • Viasat3 2014. november 4. (Kedd) 21:00
  • tv2 2014. november 3. (Hétfő) 22:10
Bruce Willis és Jack Black nagy közös jelenete

Bruce Willis és Jack Black nagy közös jelenete

A fegyver
Az egyetlen igazán érdekes dolog a filmben a távvezérelhető szuperfegyver a tetején a hatalmas teleobjektívvel. A Filmes Fegyverek Internetes Adatbázisa szerint (igen, ilyen is van) a filmben “Polish ZSU-33 14.5mm” néven emlegetett fegyver valójában egy Browning M2HB.

Tüzelésre készen

Tüzelésre készen

A távcső
Ami miatt emlegetem a blogon az a fegyverre szerelt, igen szokatlan távcső. Nem mást használtak, mint egy fehér Canon szuper-teleobjektívet egy videókamerára szerelve. Egyesek  jókat vitatkoznak rajta különböző fórumokban, hogy vajon 500 vagy 600 mm-es objektívét sikerült felhasználni hozzá. Én bele sem merek menni a  találgatásba, de érdekes ötlet.
Viszont az furcsa, ahogy a film közeli vágóképeinél viselkedik az objektív. Egy ilyen nagytelén ugyanis nincs zoom, csak manuálfókusz gyűrű, viszont az AF az objektív belsejében működik, így a fókuszgyűrű nem forog automatikus élességállításnál. Az MF gyűrű melletti keskeny gyűrű pedig csak egy fókusz preset kapcsoló, nem sok értelme van, hogy a filmben jobbra-balra forog, mintha az egyik a zoomot állítaná, miközben a másik fókuszál. Persze filmes szempontból így érdekesebb, mintha semmi sem történik a képen.

Amennyire tudom, a fegyverekre tervezett távcsöveknek jóval nagyobb nagyítása van egy ilyen objektívnél, a képminőség meg nem hiszem, hogy ebben az esetben annyira számítana. Minden esetre az biztos, hogy a fegyver és a “távcső” látványa brutális összhatást kelt.

Akció közben

Akció közben

Jelenet a filmből a fegyverrel (vigyázat spoiler és a közepétől véres is):

Szerinted melyik Canon nagytelét szerelték a géppuskára?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!