Bemutatták a Bang Bang Klub filmet

the-bang-bang-club-poster

A film plakátja

Se nem pornófilm, se nem meleg bár! A Bang Bang Klub négy fotóriporter igaz történetéről szól, akik a dél-afrikai Aparteid rendszer bukását dokumentálják, mindig a lövöldözések közvetlen közelében fotózva.

Ezúttal a TIFF sem képformátumot jelent. A fotós világ jellemző értelmezésével szemben ugyanis a Toronto International Film Fesztivál (TIFF) is fotós érdekeltségű lett. A gála programján mutatták be az azonos című regényből készült Bang Bang Klub című filmet. A két túlélő által négyükről írt könyvről a Kispad írt nyáron összefoglalót. A történet most a filmvásznon is megelevenedik, ahogy arról lvnte is írt nemrég a blogján.
A játékfilm a kanadai mozikban már látható, de amerikai és európai bemutatójáról egyelőre az IMDB-nek sincs információja. Magyarországon a könyv sem kapható, és félő, hogy még jó darabig a film sem lesz még elérhető.

A történet középpontjában álló négy fehér fotós a Mandela ’94-es szabadulása után kitört zavargásokról tudósítja a világot. Azokról a véres harcokról, amik lakóhelyük utcáit foglalták el. Az összecsapások – vagy ahogy a helyi feketék nevezték: bang-bang – közelében fotózó csapat szemtanúja és megörökítője az országban dúló kegyetlenségnek és igazságtalanságnak. Aminek az a nemzetközi figyelem, és érdeklődés segített véget vetni, melyet munkájukkal sikerült a történésekre irányítani, és ami véget vetett az apartheid rendszernek.

The-Bang-Bang-Club-photographers-played-by-actors-on-set-12781219_gal

A Bang Bang Klub tagjai a filmben

A dél-afrikai származású rendező, Steven Silver az eredeti helyszíneken forgatta a négy fehér fotóriporter hol bátor, hol esztelen kalandjait feldolgozó filmet. Melynek nem csak ihletője, hanem szakmai konzultánsa is volt az eredeti Bang Bang Klub két még élő tagja, Greg Marinovich (akit a filmben  alakít), illetve a nemrég Afganisztánban aknára lépett Joao Silva (akit Neels Van Jaarsveld alakít). A két veterán háború fotós elkisérte a film stábját életük korábbi főbb állomásaihoz, és ellátta őket instrukciókkal, sőt még fényképezni is megtanították a színészeket, hogy helyesen használják a fényképezőgépet, és így hitelesebben alakíthassák szerepüket (azért ne várjuk, hogy otthagyják a színészi pályát, bár ismerünk olyan sztárokat, akik maguk is fotóznak).
Az IMDB szerint a film egyik bá jelenetében Kevin Carte lánya, Megan Cater és fogadott lánya Sian Lloyd is szerepel.

A Bang Bang Klub másik két tagjának halála magának a filmnek is része. Ken Osterbroek (a filmben Frank Rautenbach játssza) az utcai zavargások során veszti életét egy tűzharcban, melyben Marinovich is megsérült, miközben Silva azon mereng, vajon fotózza sérült társait, vagy inkább menteni próbálja őket. Kevin Carter (akit Taylor Kitsch alakít) pedig épp a Pulitzer-díj elnyerését ünnepli, amikor legközelebbi barátja életét veszti, és egyéb lelki gyötrelmeitől hajtva véget vet életének – de a tévhittel ellentétben nem azért, mert nem segített a keselyűs képe fotóalanyán.

Kapcsolódó linkek:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!