Dokumentumfilm: az utolsó Kodachrome tekercs

LastRoll-SelfPortrait-KodakKodachrome-photoSteveMcCurryNationalGeographic

Az utolsó Kodachrome önarckép
Az utolsó tekercs képeiért katt a képre!

A National Geographic filmet forgatott a legendás Kodachrome nyersanyag legutolsó tekercséről. Megörökítették, ahogyan Steve McCurry elhasználja a megszűnő film utolsó tekercsét.

Korábban, ahogy minden más fotós oldal én is megemlékeztem a Kodachrome megszűnéséről. Arról is, hogy a nyersanyag egyik legnagyobb szerelmese, és egyik legaktívabb használója, Steve McCurry kapta a gyártó sorról leeső legeslegutolsó tekercset, hogy a National Geographic archívumába kerülhessen a történelmi korszakot lezáró 36 kép.

Mint az sejthető is volt, a National Geographic nem csak az utolsó tekercs filmet, és hozzá szabad témaválasztási és utazási lehetőséget adott a fotósnak. Kapott maga mellé egy stábot is, hogy megörökítsék a folyamatot, az utolsó tekercs sorsát. A film sokkal több lett egyszerű werk videónál, igazi fotótörténeti kordokumentum. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ezt minden fotósnak látnia kell.
Az utolsó 36 kocka elfotózásának története persze jó részt pont a nem fotózásról szól. Arról, hogy McCurry miért nem nyomja le az exponáló gombot egyik vagy másik helyszínen és témára. Mi sem egyszerűbb ennél. Az utolsó tekercs minden eddigi filmjénél korlátozottabb. Ez még a filmhez szokott veterán fotósnak is szokatlan helyzet. Bár a tekercs mindig korlátozott volt, de 30 éves National Geographic fotós pályafutása során mindig volt másik tekercs. Mint a film elején meséli, első munkájára 120 tekercs filmmel indult, a munkája sikeres volt, a magazin azóta is rendszeresen dolgozott vele a világ különböző tájain. Most nem fűzhet be egy következő tekercset, ha ez elfogyott, azzal tényleg vége a történetnek.

LastRoll-SelfPortraitLeg-KodakKodachrome-photoSteveMcCurryNationalGeographic

Steve McCurry saját lába az utolsó tekercsen
Az utolsó tekercs képeiért katt a képre!

Bár ezt annak idején minden lap megírta, a filmből kimaradt, hogy a tekercsen a nagy spórolás közepette azért jutott egy kocka a tévé előtt heverő fotós lábának is. Talán nem rontom el a meglepetést, ha elárulom, hogy a videó végére elfogy a film a gépben, és az utolsó percekben, mikor átveszi frissen előhívott diáit, McCurry elsüti a keserédes poént, hogy “Most döntöttem el, hogy felhagyok a digitális fotózással és visszatérek a Kodachrome-hoz.” Az utolsó tekercs Kodachrome képei közül kedvenceit McCurry saját blogján hozta nyilvánosságra, a többit pedig a Vanity Fair tette közzé, bár itt is csak 32 kép látható a 36 kockás tekercsből.

via PetaPixel

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!