Fotóriporter sztrájk Hollandiában

Fotó: Harmen de Jong/NVJ

A holland szabadúszó fotóriporterek azért készülnek sztrájkolni, hogy megvédjék a megélhetésüket az inflációtól, a csökkenő bérektől és szerzői jogaik sárba tiprásától. Az persze érdekes kérdés, hogy egy fotós sztrájk mit érhet el és hogyan reagálnak rá az olvasók és a szerkesztőségek…

Mint arról weboldalán az Európai Újságíró Szövetség is beszámol, holland tagszervezetük a Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) január 9-én bejelentette, hogy fotóriporter alszervezetük, az NVF sztrájkba kezd a bérek csökkenése ellen. Az érdekképviseleti szerv megkereste a hat vezető holland média vállalatot és tárgyalásra hívta fel őket. Egyúttal január 25-től sztrájkot helyeztek kilátásába, amennyiben a tárgyalások nem járnak sikerrel január 11-ig. A kezdeményezést máris több, mint 200 fotóriporter támogatja.

Ilyen volna képek nélkül az Internet
Részletekért katt a képre!

Egy országos felmérés szerint a holland szabadúszó bérek a 2014-es 80 Eurós díjról 42 Euróra estek vissza, de van, ahol csak 15-20 Eurót fizetnek képenként. Az NVJ és NVF szervezetek 14% béremelést kérnek a 2010 óta mért infláció ellensúlyozására, illetve, hogy az online közölt képek díjai egyezzenek meg a nyomtatásban használt képek áraival, illetve hogy a kiadók tartsák tiszteletben a fotósok szerzői jogait.

Az EFJ európai újságíró szövetség is kiállt a holland szervezet céljai mellett. Elnöke, Mogens Blicher Bjerregaard azt nyilatkozta, hogy “Ez a lépés utat mutat a főállású és szabadúszó újságírók közötti szolidaritáshoz vezető út kikövezéséhez. […] Minden fotóriportert arra kérünk Európa szerte, hogy fejezze ki online támogatását a holland kollégák irányában, mert az ő harcuk a mi harcunk is.”

A brit újságírók kiállnak a fotósokért – nem vállalják a fotósok munkáját az angol újságírók
Részletekért katt a képre!

A NUJ brit szakmai szervezet fotós tanácsának elnöke, Natasha Hirst azt nyilatkozta, hogy “Rendkívül fontos a szabadúszó fotóriporterek összehangolt akciója és ünnepeljük holland kollégáink lépését. Az Angliában dolgozó fotósok megélhetését is hasonló veszélyek fenyegetik, mivel a bérek csökkennek, miközben a szerzői jogsértések és az ingyenes amatőr fotók használata egyre jobban terjed. […] A fotóriporterek komoly szaktudással rendelkeznek és a munkájukat tisztességesen meg kellene fizetni. Vállvetve kiállunk holland kollégáink mellett és figyelemmel kísérjük a fejleményeket.”

A holland NVJ/NVF szervezetek főtitkára, Rosa Garcia Lopez azt nyilatkozta, hogy “Eddig több, mint 200 szabadúszó fotóriporter mondta, hogy beszüntetik a munkát január 25-én. Ez szinte példanélküli a magánvállalkozások történetében. A szabadúszók egyénileg dolgoznak, de most összefognak a szükséghelyzetben.

Képek nélkül jelent meg a Libération
Részletekért katt a képre!

A fotóriporter szakmát megilleti a jövőbiztos bérezés. Beharangoztunk egy sor lépést és minden segítségre szükségünk van, amit a kollégáktól világszerte kaphatunk. Ha nem állunk ki szikla szilárdan és nem cselekszik minden holland szakszervezeti tagunk, az a sajtófotográfia végét jelentheti. Ha nem tesszük meg, akkor az ügyfeleink azt látják majd, hogy nem állunk készen egységes fellépésre. Cselekednünk kell most, vagy soha, mert Hollandia egyetlen fotó ügynöksége, az ANP 50%-os bércsökkentéssel fenyeget és a hat vezető médiavállalat elképesztően alacsony online tarifákat fizet (nyomtatásban nemkülönben), miközben már bejelentették, hogy öt éven belül teljesen megszűntetik a nyomtatott kiadásokat (vagyis a nyomtatott sajtó eltűnik)! A 15 Eurós fotózási díj elfogadhatatlan. A sajtófotó nem hobbi!”

2008 óta változatlan a sajtó honortábla – így fagytak be a tarifa ajánlásban szereplő összegek
Részletekért katt a képre!

A holland kezdeményezés mindenképp példaértékű, sőt talán sajtótörténeti jelentőségű is. A magyar fotósoknak is (köztük természetesen velem) fontos támogatnunk. Viszont hogy miben és hogyan tudunk hozzájárulni a holland kollégák sikeréhez, az már kérdéses.
Ahogyan az is, hogy vajon milyen eredményeket képes egy ilyen fotós sztrájk elérni és hogyan reagálnak majd rá az egyébként is komoly leépítéseket folytató kiadók. Vajon mekkora veszteséget okozhat ez a kiadóknak, miközben már nem csak az MTI ingyenes, de még a Getty Images és a Reuters is ilyen irányba mozdult – szintén komoly leépítések mellett.

Mindeközben a magyar sajtófotográfia honorárium ajánlása 10 éve nem frissült. A kérdésben azóta nincs fejlemény, hogy a MUOSZ-t árkartell tevékenység miatt megbírságolta a GVH.

Ti mit gondoltok a holland szabadúszók sztrájk kezdeményezéséről?

Kiegészítés: 2019. január 17-ére már négyszáznál több holland fotós csatlakozott a kezdeményezéshez.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!