Ilyen volna képek nélkül az Internet

CocktailPartyPhysics-noimag-photoSchientificAmerican

Scientific American cikk képek nélkül

Érdekes felvetést tett egy tudományos oldal szerzője. Képek nélküli weboldalakkal próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fontos szerepet is játszanak az Interneten a fotók és egyéb grafikák illetve, hogy azok szerzői jogaira és a forrásokmegjelölést milyen tiszteletlenség elhagyni.

Mint arról a Média 2.0 is beszámolt, a Scientific American szerzője, Glendon Mellow a képek nélküli Internetről ír. Négy korrekt forrásmegjelölést alkalmazó tudományos blog olalképeit közölte (azok tulajdonosainak egyetértésével) fényképek nélkül. Így próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy képek nélkül milyen volna az Internet. Írása szerint különösen a tudományos írások fogyaszthatóságához rendkívül fontosak a fotók és különféle ábrák, a szerzők feltüntetése pedig az elvárható minimum volna minden egyes közlésnél.
A szerző arra is javaslatot tesz, hogy a legnépszerűbb Internet böngésző programok igazán megheccelhetnék a felhaszálókat legalább évente egyszer azzal, hogy nem mutatnak egyetlen képet sem, hogy jobban átérezzék, milyen fontosak is a képek.

Libération belső oldal képek nélkül

Libération belső oldal képek nélkül

Épp tegnap futottam bele a két évvel ezelőtti SOPA tiltakozás egyik hírébe, ami hasonló módszerrel egy rokon téma miatt, épp csak az ellentétes olalról megközelítve tiltakozott. Aztán egy ismerősöm a figyelmembe ajánlotta ezt a mostanit, ami nem teljesen egyedülálló, hiszen nemrég a Liberation is hasonló akcióba kezdett a fényképek fontosságának hangsúlyozására.
A magam részéről csak annyit tennék hozzá, hogy sajnos még az sem minden esetben valósul meg, hogy a képet engedéllyel, legálisan közlő lapok feltüntessék a saját állandó munkatársaikat – nemhogy az engedély nélkül közölt képek forrásmegjelölésével foglalkoznának (tisztelet persze a kivételes lapoknak, akik mindig korrektül megjelölik a forrásokat, ahogy azt mindenki másnak is illene és kellene tennie).

io9-no_image-photoSchientificAmerican

io9 cikk képek nélkül

A Média 2.0 cikke arról is említést tesz, hogy az American Science már korábban is foglalkozott a jelenséggel. Például azzal, hogy az olyan népszerű oldalak, mint az F*cking Love Science komplett brandet építenek rá, hogy forrásmegjelölés nélkül osztják meg mások képeit. Alex Wild természetfotós a saját képével történtek után készített felmérést, hogy az IFLS olal által megosztott képek több, mint fele, 59% mellett semmilyen forrásmejelölés nem volt, mindössze 15% jelölte meg a készítőt és 26% mellett volt valamilyen hivatkozás a forrásra.
A cikk publikálása után az ő képe mellet feltüntették a készítőt, a cikk általános hatása viszont megérne egy átfogóbb felmérést. A cikk egyébként azt is írja, hogy az alkotók és az említetthez hasonló tartalom kurátor oldalak nem csak kölcsönös együttműködésben, de akár konstrukítv, társadalmilag is hasznos kapcsolatban is tudnának élni. Mindössze egymás tisztelete, a keretekről szóló megállapodások és a korrekt hivatkozások kellenének hozzá.

NERocketSci-noimg-photoSchientificAmerican

National Geographic cikk képek nélkül

A Média 2.0 írása tesz egy ködös utalást arra, hogy szemben a blogokkal és újságokkal (???) a mikroblogok a gyors megosztásról szólnak, így ott nincs idő utánajárni a forrásoknak. Már bocsánat, de ez hülyeség. Pont ugyanerre hivatkozva mentegetőzik az Internetes sajtó minden más szereplője, sőt az élőben sugárzó tévések és mindenki más is. A gyors közlés lehetősége nem mentség az alapos utánajárás, a forrás ellenőrzés és megjelölés, sőt az engedélykérés elhagyására sem. A hírverseny nem jogi kategória, így szerzőjogi mentségnek is teljesen alaptalan. Attól, hogy egy (mikro) blogon, vagy bármilyen más internetes oldalon lehetőség van kapkodva, akár meggondolatlanul, vagy totálisan alaptalanul publikálni bármit és pillanatok alatt mindenkihez eljuttatni, az még nem ok arra, hogy ne gondolkodjunk, mielőtt megnyomjuk a publikálás gombot. És ez vonatkozik a korrekt forrásmegjelölésre is. Ha gyorsan akar valaki publikálni, akkor neki kell gondoskodnia olyan forrásokról, amiket joga van használni és a forrásaikat is fel tudja tüntetni. Többek közt erre a célra jöttek létre a kép- és hírügynökségek. Persze ezek sem képesek kielégíteni a speciális, tematikus igényeket, de ha szándék van, akkor ezeket a problémákat is meg lehet oldani – például azoknak az alkotóknak a bevonásával akiknek az anyagait most engedély és forrásmegjelölés nélkül használják sokan.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!