A brit újságírók kiállnak a fotósokért

NUJAz NUJ angol sajtószakszervezet beszámolója nyomán több fotós oldalon (Amateur Photographer, PetaPixel, stb) is megjelent az óév végén, hogy egy brit lap, a Stourbridge Newsquest helyi szakszervezeti csoportja szakmai tiltakozásba kezdett. A lapnál dolgozó tollforgatók kijelentették, hogy nem fogják elvégezni azt a munkát, amit eddig a fotóriporterek végeztek: fényképek készítését.

Az Angliában is terjedő fotós leépítés ugyanis egyre több szerkesztőségnél jár azzal, hogy az újságírókat bízzák meg a fotók elkészítésével is. Ez ellen a rossz gyakorlat ellen emeltek szót az újságírók. A szakszervezet szerint további lapok is következhetnek majd a sorban.

A NUJ egy másik cikke fotósok számára borzalmas évnek nevezte 2014-et, mivel egy sor leépítés érintette a szigetországban újságoknál dolgozó fotósokat. Egyes lapoknál akár felére-negyedére is csökkent a fotós stáb létszáma. Van ahol három fotósból mindössze egyetlen maradhat, de olyan hely is van, ahol tucatnyi fotós kerül utcára. Néhány helyen részmunkaidőben, vagy szabadúszóként visszafoglalkoztatják őket, de a megélhetésük így is veszélybe kerül.
A szakszervezet szerint képzés és felszerelés nélküli gyakornokokra, fotózásban járatlan újságírókra bízzák a leépített kollégák munkáját és olyanról is tudnak, ahol egy kilencéves gyerek fotózik az újságnak.

Egy a Newsquest North London kiadótól idézett levél szerint az elbocsátásokra az oldalszámok, így a megtöltendő médiafelületek csökkenése, a mobiltelefonok képminőségének javulása, elterjedtségük növekedése és a szerkesztőséghez érkező külső képek nagy száma ad magyarázatot.
A szintén egyre több fotós elbocsátásban érintett Reuters szóvivője azzal indokolt, hogy “Az egyre növekvő versenyben kénytelenek vagyunk a lehető leghatékonyabban dolgozni és kerülni a belső redundanciát. […] Csak a biztosabb gazdasági alapokra építve tudjuk megőrizni vezető szerepünket a minőségi hír és sportoftó kínálatban.” A kimagasló sportfotók említése különösen ironikus a Reuters részéről annak fényében, hogy alig több, mint egy éve az összes amerikai sportfotósukat leépítették és azóta egy helyi ügynökség képeit használják.

Szakszervezeti vezetők szerint a kiadók kíméletlen fotós leépítései azzal fenyegetnek, hogy ezzel egy kritikus és nagyon értékes képesség írmagjait is kigyomlálhatják a szerkesztőségekből, ami könnyen a kegyelemdöfés lehet a minőségi újságírás számára. Szerintük a lapoknak és másoknak is fel kellene ismerniük, hogy a fotósok milyen fontos szerepet játszanak a nyilvános és közösségi élet dokumentálásában és azt kérdezik “Ki fogja megtenni, ha a fotósok eltűnnek? Egy túlterhelt újságíró, vagy egy fizetés nélküli járókelő, aki épp előkapta az okostelefonját, hogy kihasználhassa a pillanatnyi hírnév lehetőségét?” Mint fogalmaznak, ez az önpusztító versengés elidegeníti az olvasókat, teljesen rövidlátó és tisztességtelen a kiadóktól.

A brit szakszervezet közbeavatkozást sürget, hogy megmentsék a sajtófotót, mert úgy gondolják, hogy ezek az elbocsátások egy teljes szakma eltűnésével fenyegetnek.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!