A brit újságírók kiállnak a fotósokért

NUJAz NUJ angol sajtószakszervezet beszámolója nyomán több fotós oldalon (Amateur Photographer, PetaPixel, stb) is megjelent az óév végén, hogy egy brit lap, a Stourbridge Newsquest helyi szakszervezeti csoportja szakmai tiltakozásba kezdett. A lapnál dolgozó tollforgatók kijelentették, hogy nem fogják elvégezni azt a munkát, amit eddig a fotóriporterek végeztek: fényképek készítését.

Az Angliában is terjedő fotós leépítés ugyanis egyre több szerkesztőségnél jár azzal, hogy az újságírókat bízzák meg a fotók elkészítésével is. Ez ellen a rossz gyakorlat ellen emeltek szót az újságírók. A szakszervezet szerint további lapok is következhetnek majd a sorban.

A NUJ egy másik cikke fotósok számára borzalmas évnek nevezte 2014-et, mivel egy sor leépítés érintette a szigetországban újságoknál dolgozó fotósokat. Egyes lapoknál akár felére-negyedére is csökkent a fotós stáb létszáma. Van ahol három fotósból mindössze egyetlen maradhat, de olyan hely is van, ahol tucatnyi fotós kerül utcára. Néhány helyen részmunkaidőben, vagy szabadúszóként visszafoglalkoztatják őket, de a megélhetésük így is veszélybe kerül.
A szakszervezet szerint képzés és felszerelés nélküli gyakornokokra, fotózásban járatlan újságírókra bízzák a leépített kollégák munkáját és olyanról is tudnak, ahol egy kilencéves gyerek fotózik az újságnak.

Egy a Newsquest North London kiadótól idézett levél szerint az elbocsátásokra az oldalszámok, így a megtöltendő médiafelületek csökkenése, a mobiltelefonok képminőségének javulása, elterjedtségük növekedése és a szerkesztőséghez érkező külső képek nagy száma ad magyarázatot.
A szintén egyre több fotós elbocsátásban érintett Reuters szóvivője azzal indokolt, hogy “Az egyre növekvő versenyben kénytelenek vagyunk a lehető leghatékonyabban dolgozni és kerülni a belső redundanciát. […] Csak a biztosabb gazdasági alapokra építve tudjuk megőrizni vezető szerepünket a minőségi hír és sportoftó kínálatban.” A kimagasló sportfotók említése különösen ironikus a Reuters részéről annak fényében, hogy alig több, mint egy éve az összes amerikai sportfotósukat leépítették és azóta egy helyi ügynökség képeit használják.

Szakszervezeti vezetők szerint a kiadók kíméletlen fotós leépítései azzal fenyegetnek, hogy ezzel egy kritikus és nagyon értékes képesség írmagjait is kigyomlálhatják a szerkesztőségekből, ami könnyen a kegyelemdöfés lehet a minőségi újságírás számára. Szerintük a lapoknak és másoknak is fel kellene ismerniük, hogy a fotósok milyen fontos szerepet játszanak a nyilvános és közösségi élet dokumentálásában és azt kérdezik “Ki fogja megtenni, ha a fotósok eltűnnek? Egy túlterhelt újságíró, vagy egy fizetés nélküli járókelő, aki épp előkapta az okostelefonját, hogy kihasználhassa a pillanatnyi hírnév lehetőségét?” Mint fogalmaznak, ez az önpusztító versengés elidegeníti az olvasókat, teljesen rövidlátó és tisztességtelen a kiadóktól.

A brit szakszervezet közbeavatkozást sürget, hogy megmentsék a sajtófotót, mert úgy gondolják, hogy ezek az elbocsátások egy teljes szakma eltűnésével fenyegetnek.