Képek nélkül jelent meg a Libération

A Libéracion november 14-ei címlapja fotók nélkül

Libération címlapja fotók nélkül

A Libération című francia napilap ma fotók nélkül került az utcára, hogy ezzel hangsúlyozzák, milyen fontos szerepe van a képeknek a hírfogyasztásunkban. A különleges demonstrációt a legnagyobb francia sajtófotó kiállítás, a Photo Paris nyitónapjára időzítették.

“Egy kép többet mond ezer szónál.” – tartja a közismert mondás. Ezúttal hozzátehetjük azt is, hogy a hiánya is.

“Vizuális sokk. Történelme során első alkalommal a Libération képek nélkül jelent meg. A helyükön egy sor üres keret látszik, ami egyfajta csendet teremt; elég kellemetlent. Érezhető, hogy hiányzik az információ, mintha néma újsággá váltunk volna. Egy újság hang nélkül, anélkül a hang nélkül, ami kiegészíti a látványt.” – írja Brigitte Ollier, a Libération kultur rovatában.

“Olliernek igaza van, és azáltal, hogy megtartották az újság szokásos elrendezését – ahogyan a képek szokásos helyét körbeölelik a cikkek – a Libération sikeresen szemlélteti a fotók erejét és jelentőségét a világ eseményeinek megismerésében.” Ezt már Olivier Laurent írja a British Journal of Photography cikkében, amit a lapban franciául közölt írás többi részével folytat:

“A Libération örök hálával tartozik a fotókért, készítsék azokat fotóriporterek, divatfotósok, portréfotósok, vagy koncepcionális művészek. A fotográfia iránti elkötelezettségünk sosem volt megkérdőjelezhető – nem azért, mert szépít, sokkol vagy illusztrál, hanem azért, mert a fotók közvetítik a világ lüktetését. Hogy a Photo Paris nyitónapját választottuk ezeknek az üres kereteknek a közlésére kiemeli a fotográfia melletti elkötelezettségünket. Ez nem ráeszmélés, nem temetjük a fotó művészetet […] Inkább megadjuk a fotográfiának azt a tiszteletet, amit megérdemel.
Mégsem lehet figyelmen kívül hagyni azt a szerencsétlen helyzetet, amiben a sajtófotósok ma találják magukat. Különösen a háború fotósok, akik az életüket kockáztatják, miközben alig tudnak megélni hivatásukból. És azt hihetnénk, hogy azokat jobb szerencse pártfogolja, akiknek a munkáit most okos galéria tulajdonosok kiállítják a Grand Palais termeiben, de ez csak a látszat: a fotó műtárgy piac is zavaros.”

Libération belső oldal képek nélkül

Libération belső oldal képek nélkül

Hogy az olvasók ne maradjanak teljesen képek nélkül és ha csak két oldal erejéig is, de bepillantást nyerjenek a képszerkesztők munkájába, az újságban közölték a szerkesztőségben használt oldalterveket, hogy láthassuk hogyan is néznének ki a lapszámba tervezett képek, ha azokat nem hagyták volna ki belőlük. Ahogy szokás, az oldaltükörből ezen az ábrán a szöveg maradt ki. Az üzenet viszont talán így is hangsúlyos.

Te mit gondolsz a Libération megoldásáról?

Oldalterv képekkel

Oldalterv képekkel

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!