Főhet a sportfotósok feje

Fotó: Andre Forget/QMI agency/Reuters
Főhet a szabadúszók feje - a főállású fotósok még biztonságban vannak - Fotó: Andre Forget/QMI agency/Reuters

Főhet a szabadúszók feje
Fotó: Andre Forget/QMI agency/Reuters

A világ legnagyobb hírügynökségei közé tartozó Reuters az összes észak-amerikai külsős sportfotósát meneszti egy új együttműködés miatt. Mostantól saját képek helyett egy partner ügynökség képeit használják majd, a szabadúszók meg munka nélkül maradnak.

USATSI-photo-agencyA Reuters maga is beszámolt az együttműködésről az USA egyik legnagyobb média birodalmának fotó ügynökségével. A Gannet média leányvállalataként működő fotó ügynökség több néven is ismert. Korábban US Press Wire néven működött, magába olvasztotta az Action Images sportfotó ügynökséget is. Mióta a kiadó legnagyobb lapjának fotó rovatát is bekebelezték (ami az újság fotósainak egy jó részének elbocsátásával járt), azóta az ügynökség USA Today Sport Images néven fut, de sokan csak az USATSI mozaikszóval illetik.
A brit és az amerikai ügynökség megállapodása nyomán a Reuters már azt hirdeti honlapján, hogy az új partnerrel közösen évi 450 ezer sportfotóval szolgálják az előfizetőket.

Az amerikai fotóriportereket tömörítő NPPA szervezet hozta nyilvánosságra a hírt, amit aztán a PetaPixel is átvett, hogy a Reuters amerikai sportfotó szerkesztője, Peter Jones elkezdte körbetelefonálni a nekik dolgozó szabadúszó sportfotósokat, hogy tájékoztassa őket, ezentúl nem tartanak igényt a munkájukra. A hírek szerint szigorúan gazdasági döntésről van szó, ami azt szolgálja, hogy a sportfotózás területén így megtakarított forrásokat további (nem sport jellegű) tudósítások készítésére fordítsák.

ThomsonReuters-photo-service-screenshotA most munkájukat elvesztő külsősök azok, akik Ameria különböző részein mindenféle sporteseményeket fotóztak a Reutersnek, de nem állnak a brit hírügynökséggel alkalmazotti munkaviszonyban és a felszerelésükről is maguknak kell gondoskodniuk. Fizetésüket jobbára megbízás alapján munkánként kapták, amik eddig viszonylag rendszeresek voltak, de most ezek megszűnnek. Hogy ez hány fotóst fog érinteni Amerikaszerte, azt nem tudni. Sokak szerint viszont fenyeget a veszélye, hogy ha a Reuters ilyen lépésre szánta el magát, akkor a szintén európai központú AFP, de akár még az Amerikában hazai versenyzőnek számító AP is hasonló megoldást választhat a költségcsökkentés jegyében.

A hírt több forrás is megerősítette, bár állítólag az USA-n kívüli sporteseményekről tudósíthatnak majd az ügynökségnek a most leépített kollégák. Bár nekem ez az igéret inkább csak udvariaskodásnak tűnik, hiszen elég valószínűtlen, hogy a Reuters pont a bérlistáról most lehúzott külsősöket utaztatná külföldi eseményekre a megtartott belsősök, vagy méginkább nemzetközi hálózatának közelebb dolgozó belsősei helyett.
Iparági pletykák szerint a Reuters általánosságban is elkezdte csökkenteni a sport anyagok számát és olyan olimpiai sportágakat is kihagy a tudósításából, amik világversenyeit eddig fényképezték, de már nem tartják elég fontosnak hozzá. Az ügynökség anyagaira előfizető legnagyobb amerikai lapokat, mint a Sports Illustrated, állítólag nem tájékoztatták róla, hogy az ügynökség ezentúl nem saját képeivel szolgálja majd ki az ügyfeleit. Persze még megtehetik, hiszen az új együttműködés csak szeptember 15-től lép életbe.

Jelenthetne némi reményt a Reuters által menesztett fotósoknak, hogy ezentúl majd a USATSI fogja őket alkalmazni, de egyrészt pont azzal érték el a megállapodást, hogy nekik már megvan az Amerikát lefedő fotós hálózatuk. Másrészt viszont a közelmúltban éppen az USA Today Sports Images szerződése okozta a sportfotós szakma egyik legnagyobb felháborodását azzal, hogy milyen hátrányos feltételekkel és milyen alacsony bérezés mellett akarják a fotósokat alkalmazni. Lényegében egy 100-125 dolláros (kb. 20-30 ezer forint) napidíjért minden jogukról lemondatják a fotósokat, akik még a saját portfóliójukban is csak az ügynökség külön engedélyével használhatnák fel saját fotóikat.

Readers Comments (3)

 1. Graf Almassy 2013.08.28. @ 11:37

  Az a probléma, hogy a fotós szakma nem hajlandó szembenézni azzal, hogy csukott szemmel száguld egy fal felé. Egy ennyire túltelített szakmában az ilyen hatalmas leépítések egyre sűrűbben fognak előfordulni a jövőben, főleg ha továbbra is sokkal több fotós akar ebből megélni, mint amennyire valójában szükség van. Szomorú, de ez a valóság.

  • Szerintem nem annyira a szakma nem akar szembenézni ezzel a ténnyel. Aki benne van, az jobbára a bőrén érzi, így pontosan tudja, hogy mi közelít egyre nagyobb sebességgel. Csak aki az eddigi életét erre tette fel, az nem nagyon talál kiutat belőle.
   A nagyobb gond szerintem az, hogy egyre nagyobb tömegek szeretnének bekerülni a szakmába és ők nem hajlandók szembenézni vele, hogy amiből ők megélni szeretnének, arra egyre kevésbé van fizetni hajlandó kereslet….többek közt pont azért, mert ők maguk is hajlandók a bekerülés reményében ingyen dolgozni.

   • Graf Almassy 2013.08.28. @ 12:14

    Ne is mond. Akkor vállaltam utoljára esküvő videózást (már vagy 4-5 éve), mikor zsinórban a negyedik munkát mondta le a megrendelő, mert a rokonságból előkerült valaki akinek már van “HD kamerája” és az már bőven elég lesz… hiszen HD…

    Berágtam és azóta nem vállalok esküvőt.

    Meg persze az örökös konkurencia harcban is alulmaradtam. Mindig felbukkannak fotósok, videósok akikkel képtelenség versenyezni. Vagy tönkremennek pár év alatt, de addig rettentő olcsón dolgoznak (és ugye hülyék a pénzhez, nem számolnak az eszközök beszerzésének, használatának, elavulásának költségeivel, ész nélkül vesznek fel vállalkozói hiteleket, stb) vagy a másik jellemző, hogy egyszerűen feketén dolgozik és nagyon olcsón.

    Ezzel nem tud tisztességes vállalkozó lépést tartani. Ha én dolgoznék olyan árakon, akkor a végén még én fizetnék azért, hogy dolgozhassak.

    Azóta igyekszem kerülni ezt a pöcegödröt. Most jól megy, nem dolgozom magánmegrendelőknek. Ha a mostani meló elszállna és csak az maradna, hogy visszamegyek éhbérért esküvőt fotózni/videózni, akkor inkább kiszállnék a szakmából. De a fotóriporteri munka sem vonz már. Régen szívesen elmentem volna háborúkba, de már ezt sem igazán akarom.

Comments are closed.