Árkartell a MUOSZ honorárium ajánlása???

Mint arról az Index és más lapok is beszámoltak nemrég, Hárommillióra bünteti a MÚOSZ-t a versenyhivatal. Aki nem tudná, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MUOSZ) egy sajtó érdekképviseleti szerv, ami évek óta árajánlásokat közölt a honlapján, hogy irányt mutasson a sajtótermékekhez beszállító – elsősorban külső státuszú, és szabadúszó – újságírók, fotóriporterek, grafikusok árképzéséhez. Bár a közvélekedés szerint a benne szereplő konkrét összegeket szinte soha senkinek nem sikerült érvényesíteni, legalább viszonyításnak jó támpont.

Nemrég azonban a Gazdasági Verseny Hivatal (GVH) eljárást kezdeményezett a MUOSZ honortáblázata ellen, merthogy az alkalmas a szabad piaci verseny korlátozására. Bár ez igen relatív, hiszen ha az árak viszonylag kötöttek, akkor minőségben lehet versenyezni, és kevésbé kell a silányabb minőség olcsóbb áron (vagy ingyen) való terjedésétől tartani, ami egyre jellemzőbb ma Magyarországon a világban. Arról nem is beszélve, hogy a MUOSZ-nak (sokak szerint sajnos) semmilyen kötelező, vagy akárcsak ösztönző lépése nem volt soha az árak betartására – és sokak szerint pont ez eredményezi, hogy ma ott tartanak a munkadíjak, ahol.
A MUOSZ supán egy ajánlást fogalmazott meg, tanácsos piaci árakra tett javaslatot, amiről a felek szabadon dönthettek, hogy alkalmazni kívánják-e. De a GVH szerint már ez is túllépte a szabad piaci kereteket.

Minden esetre a MUOSZ levette honlapjáról a GVH által kifogásolt honorárium táblázatot (bár elég ügyetlenül tették, mert az oldal korábbi anyagaiban egy sor hivatkozás található erre, és hosszú ideig semmi információ nem volt elérhető az oldalon, hogy hova tűnt a honortábla), és elnökségi döntés nyomán fellebbezni készül a GVH határozat ellen.

A honor ajánlások egyébként továbbra is elérhetők a Sajtószakszervezet érdekvédelmi honlapján, ami kifejezetten szakszervezet lévén jogosan buzdíthat még akár árkartellre is. Sőt sztrájkot is hirdethet, igaz érdekes helyzet lenne, mikor a sajtó sztrájkol, ugyanis senki nem tudná meg, hiszen nem lenne aki tudósítson róla…

Amúgy ha az ügy bírósági szintre lép, és jogerős elmarasztaló határozat születik a MUOSZ ellen, annak is lehet pozitív hatása. Ez ugyanis alapot adhat egy másik, szintén GVH hatáskörbe tartozó kérdésben: dömping ár. A versenyt szabályozó törvénykezés ugyanis nem csak azt mondja ki, hogy a piaci szereplők nem szövetkezhetnek az árak egységesítése, az árverseny felszámolása érdekében, hanem azt is kimondja, hogy a piaci szereplők nem alkalmazhatnak az átlagos piaci árszintet nagyságrendileg alulmúló, előállítási költségek alatti árakat.

Kiegészítés:

  • 2008. december 12: A GVH 3 millió forintra birságolta a MUOSZ-t amiért az árajánlásaival megsértette a gazdasági versenyt.
  • 2009. október 10: Megújult a Sajtószakszervezet honlapja, a dizájn váltással azonban eltűnt a korábban oda átköltözött honortábla.
  • 2009. november 20: A szervezet azt igéri, hogy újra ki fogják tenni a honortáblát, de egyelőre erre még nem került sor.
  • 2009. december 10: Újra elérhető a (a 2008-as) Honortábla a Sajtószakszervezet új honlapján.
  • 2009. december 18: Lassan jön az újév, ilyenkor szokott frissülni, és új kiadásban megjelenni a honortábla. Egyelőre az is kérdés, hogy a régi elérhető marad-e, nemhogy frissülni fog-e.
  • 2010. március 23: Még mindig a 2008-as Honortábla érhető el a Sajtószakszervezet honlapján. A Fotóriporterek Társasága szerint “azt lehet használni”. A MUOSZ már nem fogja kitenni a HVG birság miatt.
  • 2010. augusztus 23: A MUOSZ honlap főoldalán linkeli közlemények közt a GVH határozatot (lehet, hogy régebben, én csak ekkor vettem észre).
  • 2012. május 3: A GVH határozat még mindig elérhető a MUOSZ honlapján. A Honortábla továbbra is elérhető a Sajtószakszervezet honlapján. Az ügyet egyik szervezet sem emlegeti, a honortábla immár ötödik éve nem frissül. Az ajánlott piaci árak 5 évvel ezelőtti szinten vannak. A tényleges piaci árak sokak szerint tíz évvel ezelőtti szinten.
  • 2015. január 5: A Sajtószakszervezet honlapjára mutató linken még mindig elérhető a régi Honortábla, de mint azt megírtam, immár hét éve nem frissül és a saját blogomon levő hivatkozás nélkül a szervezet oldalát böngészve nem sikerült megtalálnom a dokumentumot és az oldalon keresőt sem találtam, amivel meg lehetne találni.
Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!