Dél-Koreában se jobbak fotó manipulálásban

Obama-South-Korea-photoshopped-handshake-photoYonhapNews

Forrás: Yonhap News

Észak-Korea politikai propaganda gépezete már több alkalmommal produkált érdekesen retusált képeket, de most épp a déli szomszéd publikált furcsa jelenséget, amit nem is értek, hogyan gondoltak.

A Mashable cikke úgy fogalmaz, “Észak-Korea és Irán után újabb PhotoShop mester van a városban: Dél-Korea.”

A Yonhap News vezető dél-koreai hírügynökség kedden publikálta ezt a furcsán összerakott képet, ami a hozzá tartozó szöveg szerint Park Geun-hye dél-koreai elnök és Obama amerikai elnök kézfogását ábrázolja találkozójuk során. Csakhogy a kép jól láthatóan két fotóból van – nem is túl ügyesen – összeállítva. A hamisítás ráadásul nem tűnik túl értelmesnek, hiszen a két elnök találkozója valóban megtörtént és a protokoll szokásokat ismerve mindkét fél elnöki fotósai biztosan, de valószínűleg a nemzetközi és helyi média is jelen volt a találkozón.

Számomra érthetetlen, hogy a Yonhap miért publikált egy ilyen montázst, sőt az is, hogy ilyen egyáltalán miért született meg. A Mashable szerint egy ilyen kép a lapzárta nyomása alatt elfogadható lenne, ha a szöveg nem azt állítaná, hogy a találkozón készült, hanem kiderülne belőle, hogy csak illusztráció. Csak azt nem értik, hogy a találkozó után miért nem cserélték ki a honlapjukon a sebtiben feltöltött képet egy valódira.

Szerintem a Mashable figyelmen kívül hagyja, hogy nem egy hozzájuk hasonló híroldalról van szó, hanem egy ügynökségről, aminek a szerepe egészen más a média gépezetben. Ők nem a saját honlapjuk számára gyártanak jó vagy rosszabb anyagokat, hanem különböző szerkesztőségeket szolgál ki képekkel és hírekkel. Ezeknek pedig éppen ezért hiteleseknek kell lenniük. Éppen ezért nem tehetik meg, hogy ilyen hamisítványokat közölnek.
Pontosan ezért én ennél szigorúbb vagyok, akárcsak az ügynökségek etikai szabályai, ezért azt mondom, egy ilyen képnek el sem lett volna szabad készülnie. Ami még nem történt meg, arról nincs kép. Amíg a találkozóra sor kerül, addig archív képeket lehet közölni a két félről, és ha egy újság saját hatáskörében úgy dönt, hogy ilyen, vagy hasonló montázst készít, azt ők megtehetik, ha akarják, de egy hírügynökségnek nem lenne szabad.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!