Alonso összetörte egy fotóriporter gépét

Alonso-fight-JordiMartin-photoPeriodismoDelMotor

Fotó: Periodimo del Motor

A Formula-1 egyik legnépszerűbb pilótája úgy begurult egy fotóriporterre, aki a barátnőjével akarta őt lefotózni, hogy elvette és összetörte a fényképezőgépét.

Alonso úgy fest, hogy nem mindig barátságos a fotósokkal. Tavaly nyáron a Hungaroringen még kedélyesen fotózgatta őket, most a Spanyol Nagydíj előtt viszont már verekedésbe torkollt az összetűzése egy fotóssal, amiért az le akarta őt fényképezni a városban, modell barátnőjével, Dasha Kapustinával.

Az In Auto News cikke szerint a pilóta egy hatezer dolláros gépet tört össze. Az érintett fotós, Jordi Martin állítólag jelentette a hatóságoknak is, hogy Alonso rátámadt és földhöz vágta a gépét. A La Republica szerint a fotós azt állítja, hogy nem provokálta a versenyzőt és reméli, hogy egy hatósági ügy tisztelettudóbb viselkedésre tanítja majd a pilótát, mert milliónyi gyerek példaképeként nem szabadna így viselkednie.

A Periodismo del Motor szerint a történteknek szemtanúi is vannak, sőt képet is közölnek az Alonso szállodája közelében történt lökdösődésről.
A közösségi médiában is aktív Alonso twitterén nem láttam említését a csetepaténak, de a Periodismo del Motor említi, hogy a Ferrari részéről Luis Garcia Abad csiripelt róla, hogy “Szerencsétlenül indultak a dolgaik Spanyolországban”.

Jog és illem
Bár több spanyol kommentelő az amúgy sem túl jó megítélésű újságírókat korholja, azért akadnak, akik felvilágosítják őket, hogy közterületen joga volt a fotósnak lefényképezni a versenyzőt, hiszen az világsztárként igencsak beleesik a közszereplő kategóriába.

Azt ugyan nem tudjuk, hogy pontosan miért és hogyan is fajult idáig a helyzet, de abban egyetértek a fotóssal, hogy sem a pilótáknak, sem a technikusoknak nem kéne lökdösni a fotósokat, persze a fotósoknak sem kellene egymásnak esniük egy képért, ahogyan a privát szféra határain túl zaklatniuk sem kellene a hírességeket, főleg ha azok szemmel láthatóan nem örülnek annak. Sajnos az udvariasság és erőszakosság közti határvonal mindkét oldalon igen vérmérséklet függő szokott lenni.

Mekkora lehet a kár?
A történtekről megjelent bulvár cikkekből nem derül ki, hogy a gép milyen kárt szenvedett, a beszerzési ára pedig nem befolyásolja közvetlenül a javítási költséget. Ha szerencsésen landolt, akár sérülés nélkül, vagy egy olcsóbb javítással is megúszhatta, mint az én párnacsatában hasonlóan járt objektívem.
Persze az sem kizárt, hogy még egy kifejezetten durvább igénybevételre tervezett profi gép is súlyosan károsodjon egy ilyen incidensben, így akár a rajta levő objektív, vagy a váz árába is kerülhet a javítás, de ez tűnik valószínűtlenebbnek.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!