Elnökjelölti manipluációs botrány

Eredeti fotóért katt a képre!

Sokak előtt megingatni látszik Mitt Romney elnökjelölt hitelességét egy saját stábja által közölt kampányfotó. Nem vet ugyanis jó fényt egy kampányoló politikusra, ha propaganda képei megbuknak a hitelesség vizsgáján. Függetlenül attól, hogy a dolog hátterében tényleg szándékos hamisítás van, vagy csak egy iPhone5 hibásan összeillesztett panorámafotó.

Mint a PetaPixel vázolja, a Mitt Romney elnöjelölt hivatalos Instagram feedjén megjelent panorámaképpel biztosan nem stimmel valami. Lehet, hogy csak a panoráma illesztése cszúszott kicsit félre a kép posztolása előtt. A BuzzFeed ábrája viszont határozottan szándékos manipulációt említ, mivel a kép több részén is szándékos beavatkozás nyomait vélik felfedezni. Szerintük többek közt a közönség és a háttér egyes részeit is máshova másolták a fotón. A gúnyolódásra pedig az adja a legtöbb muníciót a politikai ellentábornak, hogy a kampányfeliratok egyikén Romney neve sem szerepel helyesen.
Ítéletet hirdetni nem biztos, hogy nekünk kell, viszont az amerikai közéleti blogok emiatt politikai álláspontjuk és vérmérsékletük függvényében vagy ügyetlen PhotoShoppolónak, vagy egyenesen szándékos politikai manipulátornak bélyegzik az elnöki székre pályázó jelöltet, ami biztosan nem használ egy kiélezett versenyben a regnáló Obama elnökkel szemben. Az általam is többször emlegetett elnöki fotós stábnak egyébként valószínűleg nem volt szüksége ilyen emlékeztetőre, hogy ne kövessenekel hasonló hibát, de biztos vagyok benne, hogy ezek után még jobban vigyázni fognak majd a hitelességre.

Nem véletlenül emlegettem az iPhone5 panoráma funkciója kapcsán annak idején, hogy pont az ilyen helyzetek miatt veszélyes, hogy ennyire hétköznapivá válik ez az egyébként tényleg egyszerű eszköz. Íme egy újabb bizonyíték arra, hogy nem mindenki tudja helyesen kezelni, és hogy ezzel mennyi kárt okozhat. Az sem véletlen, hogy a sajtófotóban szigorúan veszik a fotó feldolgozási irányelveket, és súlyos következményekkel szoktak járni az ilyen hibák.

Kiegészítés: a fotót nyilvánvalóan nem maga Mitt Romney elnökjelölt készítette, hanem a kampánystáb valamelyik alkalmazottja, a készítő neve (egyelőre?) azonban ismeretlen.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!