Egérválasztás – milyen egeret válasszak?

Fotó: Yutaka Tsutano/Flickr

Döglődik a számítógép rágcsálóm, és nem a macska kóstolgatja. Nem tudom milyen egeret kéne vennem az évekkel ezelőtt ajándékba kapott jó öreg, két gombos, egy görgős, olcsó, alap egér helyett.

Mivel már jó ideje csak Apple számítógépet használok, illene billentyűzetet és egeret is márkahűen választanom (bár nem vagyok nagy híve a minden határon túlmenő márkahűségnek).
Mondjuk jól jöhetne egy-egy fotózáshoz, hiszen nem véletlenül van szinte minden stock fotón és reklám plakáton is Apple laptop vagy számítógép (szigorúan kiretusált logóval természetesen). De valahogy a billentyűzet cserére sem vitt még rá a lélek. Amíg működik, nem cserélem le a sok évvel ezelőtti PC-ből megörökölt USB billentyűzetem. Az egeret most kénytelen vagyok.

Szempontok
Tetszik is az Apple legújabb egér generációja, csak azt nem tudom, hogy megéri-e az árát. Még kevésbé, hogy van-e vajon jobb megoldás? Nem az zavar benne leginkább, hogy sokba kerül, más gyártó egerei is tudnak ennyibe (talán még többe is) kerülni. De vajon melyik áll legjobban kézre, melyik a legtartósabb, melyiknek vannak olyan extra funkciói, amiket ki is használ az ember, és melyikben találkoznak mindezek a tulajdonságok együtt?

Gombok, görgők, érintés érzékenység
Mint korábban már írtam róla, már jó ideje, hogy az Apple egerei sem egy gombosak, sőt a legújabb Magic Mouse már minden több ujjas gesztust felismer a hátán, amit a laptopba épített touchbad kezel. Márpedig ebben elég jó az Apple. Tulajdonképpen alternatíva lehet az Apple asztali gépekhez árult Magic Trackpad is, ami pont ugyanannyiba kerül, mint egy egér, és lényegében ugyanazt is tudja.
Viszont egy csomó cég árul több görgős, több gombos, meg mindenféle hiper-szuper egeret. De vajon ezek mennyire praktikusak? Tényleg az a fontos, hogy sok legyen a gomb és görgő? Mennyire jól használhatók ezek? Mi az ideális mennyiség?

Lehetőleg vezetékeset
A már emlegetett Apple megoldásokkal nekem az a fő problémám, hogy ők már csak vezeték nélküli perifériákat árulnak (billentyűzetből még talán van vezetékes, de már ebben sem vagyok biztos). Nekem viszont felesleges a vezeték nélküli kivitel. Nem szoktam 1 méternél távolabb vinni a géptől az egeret és a billentyűzetet, sőt fényképezni se szoktam az asztalomat, úgyhogy nyugodtan maradhat a kábel a kettő között. Sőt jobban is örülnék neki, mert így nem kellene akksukkal bajlódni és ezzel még környezetbarátabb is lenne a vezetékes megoldás.

Szóval te milyen egeret (vagy helyettesítő eszközt) javasolsz?

Kiegészítés: Én végül már nem tudom, mit válaszotttam, de jó utána biztosan leszoktam bármilyen egér használatáról. Ma már kizárólag az Apple lapotpok beépített trackpadjét használom és nem is hiányzik az egér. Egy ideig még asztali géppel is Magic Trackpadet használtam, de azóta az asztali gép használatról is leszoktam.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!