iPhone5 fotó teszt kutyafuttában

Pár napra kaptam egy iPhone5-öt, hogy kipróbáljam. Valójában meggyőzőbb volt, mint vártam. Hibát nem találtam, pedig kerestem és nem reklámozni akarom a készüléket.

Nem a reklám helye
Sajnos a tesztért sem a T-Mobile, sem az Apple – vagy bárki más – nem fizetett, és egyelőre változatlan az álláspontom, hogy nem fogok iPhone-t venni. Sőt az iOS6-ra sem fogom frissíteni a saját régebbi készülékemet még egy darabig. Még akkor sem, ha én nem tapasztaltam vele problémákat az iPhone5-ön. A térképet annyira felületesen próbáltam, hogy igazából az lepne meg, ha találtam volna hibát ennyi idő alatt. A környékemet egész jól ismeri, de ez csekély vigasz, ha máshova próbál odatalálni az ember.

Nagyításhoz katt a képre!

A kamera hiba még csak fel sem csillant
A Gizmodo az előző camera-gate cikke után tegnap újabbat publikált róla, hogy a rózsaszín elszineződésre az Apple szerint az a megoldás, hogy csinálj újabb képet a másik helyett. Bár van aki már az előző írásomat is úgy értelmezte, nem tisztem mentegetni az Apple-t. Természetesen próbáltam előidézni a jelenséget, hogy dokumentáljam, és bemutathassam.

Nagyításhoz katt a képre

De a hibának nyomát se láttam. Fényképeztem az iPhone5-tel direkt napfénybe, reflektor fényébe, ablakon beszűrődő napfénybe, üvegfelületről visszaverődő napfénybe, fák ágai közt átszűrődő napsugarakat, de semmi elszineződés.
Kezd egyre jobban érdekelni, hogy vajon Amerikában a nap süt más frekvencián, vagy valami más turpisság van a dologban, hogy ott ilyen gondok vannak. Magyarországon sikerült már találkoznia valakinek ezzel a rózsaszínes jelenséggel? Mert én csak olyan cikkeket láttam, amik mind az amerikai lapokra hivatkoznak – vagy ha nem is hivatkoznak rájuk még forrásként sem, de az ott megjelentek fordítása.

Mikor még az iPhone4-et kaptam tesztelésre, nekem is sikerült meglepő színű képeket produkálni, aztán rájöttem, hogy le kéne venni a hátsó védőfóliát, mert az valahogy a vaku fényét rögtön a lencsébe vezeti, és ez elég rossz hatással van a képekre. De ilyen hülye hibát csak nem képes rajtam kívül más elkövetni, szóval nem hiszem, hog ilyesmi okozza a camera-gate néven emlegetett problémát. Csak arra nem sikerült rájönnöm, hogy mi lehet az oka – vagy inkább, hogy nálam miért nem jelentkezett.

Nagyításhoz katt a képre!

A megújult fényképezőgépről
Leginkább az volt szembeötlő, hogy nagyon gyors lett az iPhone5 fényképezőgépe. A beharangozottaknak megfelelően gyorsabban indul el, gyorsabban reagál, és gyorsabban lehet következő képet készíteni. Már szinte sorozatban lehet vele fotózni. Talán nem annyira gyorsan, mint egyes kifejezetten erre a funkcióra kihegyezett alkalmazásokkal, de mindenképpen gyorsabban, mint az eddigi iPhone modellekkel.
A bejelentés óta ismert, hogy lehet vele videó közben is fényképezni, ez szintén kellemes funkció, hiányolom is a DSLR-ekből, bár az iPhone is csak a videó felbontásával képes képeket menteni, vagyis nem vált vissza az érzékelő fotó üzemmódba.
Sajnos manuális beállításokat még mindig nem enged a készülék, és erre még mindig nem találtam alkalmazást sem. A legtöbb, amit el lehet érni a különféle fotós alkalmazásokkal a fénymérés fókusz, fehéregyensúly külön kezelése, de a záridő és blende expozíicós beállításaiba továbbra sem lehet szabadon beavatkozni, csak automata módban fényképezni.

Nagyításhoz katt a képre!

Panoráma funkció
Hiányozni nem hiányzott, és eddig is volt rá rengeteg alkalazás. Most viszont az iOS6-tal bekerült az alap fényképező alkalmazásba a Panoráma üzemmód. Egészen ügyes, jól használható. A nagy “tudomány” az iPhone esetében annyiban rejlik, hogy a kép elkészítése során kicsit jobban fogja a kezünket, mint más eddigi alkalmazások. Egy nyilat kell a vonalon tartanunk, hogy megőrizzük a kép vízsintességgét, és ránkszól, ha túl gyorsan mozgatjuk a gépet, illetve jelzi, ha eltérünk az eredeti iránytól. Mondhatni bolond biztos. De azért annyira mégsem. Főleg mozgó témákról nagyon könnyű vele hibás panorámát készíteni.
Ugyanúgy nem készít hibátlan panorámákat, mint megfelelő körültekintés nélkül bármilyen más szoftveres összeillesztés sem. Pont emiatt kicsit aggályosnak is tartom, hogy ennyire közel kerül a mindennapi használathoz, miközben szemmel látható, hogy még a szakképzett emberek sem tudják mindig helyén kezelni a panoráma kérdést. Bár használat közben ez nem érződik, ugyanolyan összeillesztett panorámát készít, mint amit némelyik kompakt fényképezőgép is kínál, vagy amit bármilyen fényképezőgép képeiből különféle szoftverekkel utólag tudunk összeilleszteni. Csakhogy az iPhone5 esetében a panoráma készítést egyetlen folyamatként éljük meg. Folyamatosan mozgatjuk az fényképezőgépet okostelefont, és rögtön a kész panorámát menti el a telefon. Így a felhasználóban talán az sem tudatosul, hogy ez is csak egy összeillesztett panoráma. Talán ennél is komolyabb gond, hogy a panorámakép alapjául sszolgáló nyers fotók hiányában utólag javítani sem lehet őket, csak a képet újra elkészíteve. Ahogy a panoráma képeknél lenni szokott, természetesen itt is inkább a mozgó témák, illetve a telefon elmozdulása okoz torzulást a képen. Ez viszont néha nagyon is szembeötlő tud lenni. Statikus témáknál, tájfotóknál sokkal nagyobb sikerélményt okozhat.

Nagyításhoz katt a képre!

Nagyításhoz katt a képre!

Nagyításhoz katt a képre!

Karcosodás
Természetes, hogy első dolgom az volt az iPhone5 scuff-gate (karcosodási botrány) miatt megnéznem, vajon karcos-e a készülék ház. Nem találtam rajta karcot, pedig nem elsőként vettem ki a dobozából és a pár nap alatt míg nálam volt, nem is sikerült megkarcolnom. Ugyan nem szokásom kulccsomó mellé tenni a telefonomat, de a teszt készülék mellé mégis sikerült elsőre bevágott a kulccsomómat – és nem direkt csináltam. Persze rögtön, ahogy észbe kaptam, ki is vettem. Karc ezután se lett se a készülék házon, se a képernyőn. Mondjuk én évekig használtam eddig is különböző verziójú iPhone-okat karc nélkül, úgyhogy ez sem lepett meg annyira, de az új bevonat karcosodásáról tényleg érdekes hírek terjednek. Az sem kizárt, hogy a fehér iPhone5 készülékek eleve nem karcolódnak – vagy nem annyira, mint a feketék.

Nagyításhoz katt a képre!

Abban a magyarázatban kevésbé hiszek, hogy a T-Mobile direkt kiválogatta volna a kifogástalan készülékeket, hogy csak ilyet adjanak át. Ezt a körültekintést még a sajtó osztályról sem feltételezem. Pláne, mert ha ilyen körültekintően jártak volna el, nyilván nem fordult volna elő, hogy elfelejtik például aktiválni a hanghívást a készüléken. Az LTE pedig köztudottan nem aktív még egyik magyar mobil hálózaton sem (legalábbis telefonok számára). Akartam készíteni sebesség tesztet, de az LTE hálózat hiányában ennek nem sok értelme lett volna, ahogy felbontás, vagy képminőségű tesztnek is csak egy másik készülékkel összehasonlításban lett volna értelme, magában nem sok.

Ha ennél bőségesebbenn olvasnál az iPhone5-ről, írd meg kommentben, hogy mit hiányolsz, és olvasd el a MobilAréna 7 oldalra tördelt tesztjét.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!