Ezért nem váltok (egyelőre?) iPhone 5-re

Fotó: Lucas Jackson/Reuters

Régóta tudom, az elmúlt napok iPhone felhajtásai csak megerősítettek ebben, bár a vélt vagy valós hibáknak nincs igazán köze hozzá. Mivel többen kérdezték, ezért elárulom, hogy én nem veszek iPhone5-öt. Azt is leírom, hogy miért.

Ahogy korábban is írtam, az Apple elég apró dolgokkal fejlesztette az iPhone-t (is). Nem rukkoltak elő hatalmas újításokkal, amiért sokan kritizálják is, hogy “semmi forradalmi újítás nincs”. Én nem tartom annyira fontosnak, hogy minden termékbejelentés hemzsegjen a forradalmi újításoktól. Sőt az sem zavar, hogy most sem sok újdonság került a készülékbe, nem is vártam többet.
Maga a megjelenés előtti kiszivárogtatás igazából jobban zavar, mert elveszi a megjelenések meglepetés szerűségét, aztán mindenki azt reklamálja, hogy nem volt meglepetés. Azt a nézetem, hogy miért nem kell mindig őrületes újdonságokat kihozni viszont inkább majd külön megírom, mert nem csak az Apple termékeire vonatkozik, hanem egy csomó minden másra, többek közt a fényképezőgépekre is.

Amiért nem váltok iPhone5-re
Hazugság lenne azt állítanom, hogy egyáltalán nem zavar a Nano SIM-re váltás, az új dokk csatlakozó bevezetése, a Google térkép elvetése és Apple fejlesztésű, de sokkal hiányosabb térkép használata, vagy akár kis mértékben a festék kopásával kapcsolatos hírek. Nyilván ez mind nyom egy kicsit a latban, hogy ne akarjak annyira iPhone5-öt. Sőt a térképes probléma miatt a meglevő iOS eszközeimet sem frissítem iOS6-ra, míg más készüléken ki nem próbáltam, hogy mennyire probléma ez.

Az igazi ok, hogy a jelenlegi iPhone4-em még mindig tökéletesen kiszolgál. Elégedett vagyok vele, és nincs igazán szükségem az új készülék szolgáltattásaira. Hatalmas divat lett azzal érvelni, hogy más telefonok mennyivel több újdonságot kínálnak. Nem mondom, hogy nagyon beleástam magam, de egy-két ilyen összhasonlítást megnéztem. Ezek sem győztek meg.
Nem arról, hogy jobbak-e az iPhone-nál, hanem hogy ezekre a funkciókra szükségem van. Biztos vannak ezek közt nagyon hasznosak, de olyat nem találtam, ami miatt rohannék lecserélni a telefonomat.

Nem azért, mert Apple fanboy vagyok, és ragaszkodom hozzá, hogy márpedig az Apple készülék minden másnál jobb. Készséggel elismerem, hogy más készülékekben vannak nagyon jó fejlesztések is, sőt olyanok is, amiket az Apple-nek is illene inkább előbb, mint utóbb átvenni. De a szükségét, hogy nekem ilyenem legyen, egyszerűen nem érzem. Akkor meg minek adjak érte pénzt? Pedig messze nem csak telefonálásra használom….sőt arra használom a legkevesebbet, mert kifejezetten utálok telefonálni, és ezerszer inkább írok bárkinek kisregényt emailben vagy chaten, minthogy felhívjam.

Amiért mégis megvenném
Nem rossz szempont, hogy az iPhone5 már LTE vagyis 4G hálózat használatára is képes. Viszont ezt a T-Mobile csak később fogja aktiválni, nem a vásárlás pillanatában. Számomra viszont nem olyan erős érv, bár kétség kívül jól tudna jönni néha. Ha éppen telefon vásárlás előtt állnék (mint egyik kedves barátom, aki napok óta nyaggat vele, hogy mit érdemes vennie), akkor lehet, hogy megvenném az iPhone5-öt. Bár mint írtam, nekem a régebbi modellek tökéletesen elegendőek. Sőt olcsóbban hozzájuk is lehet jutni
Főleg azoknak köszönhetően, akiket a címmel és a fentiekkel nem győztem meg, így ők mégis rohannak pénteken (szeptember 28) megvenni az újat, ha nem tették volna meg külföldön vagy onnan származó alternatív forrásból. Na az ő régi telefonjaikhoz jobb áron lehet majd hozzájutni. Ők boldogok lesznek, te boldog leszel, és mindenki örülhet, hogy jól járt. Persze arra figyelj, nehogy valami kamu telóval átverjenek, mint sokakat.
Meg fogom azért nézni, hogy milyen feltételekkel ajánlja a szolgáltatóm, de nem hiszem, hogy ezzel meg fognak most győzni a készülékváltásról, még ha ez valahol szempontja is volt annak idején a telefonadó miatti hűségbontásomnak. Viszont azt kifejezetten nevetségesnek érzem, hogy a Vodafone bejelentette az iPhone5 előregisztráció lehetőségét, de árakat nem hoztak nyilvánosságra, így lényegében látatlanban várják, hogy jelezzék az emberek, hogy akarnak készüléket venni. Ennek így nem látom sok értelmét. Legalább a T-Mobile már nyilvánosságra hozta az árait is.

Az értékállóság sem rossz szempont
A műszaki cikkek gyorsan vesztenek az értékükből. Sokan ez ellen küzdenek azzal, hogy mindig a legújabbra váltanak mindenből, még akkor is, ha tényleges szükséglet nem készteti őket erre. A régebbit így kisebb értékvesztéssel tudják eladni, ezért kevesebb ráfordítást igényel, hogy mindig a legújabbat használhassák.

Fotó: Yuriko Nakao/Reuters

Érdemes-e érte sorbaállni?
Mindenkinek vérmérséklete szerint. Tudom, hogy sokaknak hatalmas közösségi élmény egy-egy iPhone megjelenés, kalandot jelent órákat, vagy külföldön akár napokat is sorban állni érte. Én inkább a személyes kipróbálhatóság miatt szoktam boltba járni a termékekért – meg hogy megspóroljam a házhozszállítás idő és költség tényezőit.
Németországig – pláne Angliáig – biztos nem mentem volna el egy telefonért, mint az Index csapata is tette – bár nekik ez munkaidő, sőt szakmai feladat volt. Így azért más a helyzetük.
Az is érthető viszont, hogy Handras minden alkalommal kimegy külföldre beszerezni az új Apple csodát, vagy mint idén, küldte kollégáit beszerző útra. Neki az Apple rajongás lételeme és megélhetése is egyszerre, így a közösségi élmény nem csak személyesen fontos, hanem üzletileg is. Részben, mert hozzájárul a megélhetéséhez, hogy azonosulni tud azzal, amivel a vásárlói is. Részben pedig azért, mert az ilyen események is tanulságosak számára, hogy saját boltjában hasznosíthasson ötleteket, tapasztalatokat, akár termékbemutatóról, akár boltnyitásról, vagy akár a hétköznapokról van szó.

Szakmailag engem is érdekelne egy ilyen esemény külföldön. Nagyon kis részben a hangulat és közösségi élmény miatt is, de azért a tizenórás sorbanállás alatt ez nálam elég hamar elszállna, amit még a lebonyolítás, média munkájának támogatása, rendezvény szervezés és egyéb hasonló részletek iránti érdeklődésem se volna képes ellesúlyozni.
Úgyhogy csak a külföldi felhajtásról készült galériákat (Index, Reuters) nézegetem, és magamban mérsékelt nosztalgiával hasonlítom össze ezeket a sorbanállásokat az egykori Electro World nyitásokkal, amiből egy párat volt szerencsém megtapasztalni a fényképezőgép és a pult egyik és másik oldalán is.

Te miért/miért nem veszel iPhone5-öt?

Kiegészítés: idő közben megjelent az Index roadmovie-ja az iPhone beszerzőútról, amit Handras blogján láttam, gondoltam én is beszúrom ide, érdemes megnézni. Nem túl tudományos, nem is művészi, viszont szórakoztató, és talán tanulságos is – főleg annak, aki fontolgatta, hogy sorbaálljon egy iPhone-ért.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!