Bemutatták a Nikon D4-et, februártól kapható

Fotó: DPreview.com

A Nikon a mai napon végre bemutatta régóta várt új csúcsgépét, a D4-et. Új érzékelő, új kártyatípus, és új megfontolások, részben már a multifunkciós fotóriporterek jegyében.

Én nem érzem a Nikon gépet akkora meglepetésnek. Igaz én a keringő pletykákkal nem szoktam foglalkozni, de mivel már hetek-hónapok óta keringenek az Interneten mindenféle kalóz kém fotók és mindenféle műszaki paraméterekről cikkeznek net szerte, hogy mit fog tudni az új gép, belőlem nem váltott ki akkora csodálkozást. Műszaki paraméterei lényegében az eddigi modellek frissítéseiként mind várhatóak, sőt java részt logikusak is voltak egy profi fényképezőgépben (ugye tudod, mitől profi egy fényképezőgép?).
A Nikon nem próbált hatalmas világrengető újításokat a piacra dobni. Eddig is remekül eltalált gépeiket logikus és praktikus apróságokkal kiegészítve frissítették a piac felhasználók és a kor elvárásainak megfelelően. Szerencsére csak az ésszerűség keretei között növelték a felbontást, és nem indítottak újabb felbontás háborút, sőt – akár csak eddig – kicsit az új géppel is alá céloztak a konkurencia felbontásának (éppen elég az érzékenységben zajló versenygés is).

Nem akartam túlságosan belemenni a részletekbe, mert úgyis mindenhol erről cikkeznek (Nikon, DPreview, FotóSarok, PixinfoSpottr, stb), de pár lényeges dolgot azért csak illik kiemelnem.

Főbb paraméterek
Az új gép 16 megapixel (4928×3280) felbontású, FX jelzésű, vagyis full frame CMOS érzékelőt kapott, sorozat sebessége maradt a korábbi típus 9-11 fps értéke. Érzékenysége ISO 100-12 800-ig terjed, de 204 800-ig (lefelé pedig 50-ig) kiterjeszthető, és mint a Nikon sajtóközleménye fogalmaz “a fényképezőgép intelligens, bizonyított teljesítményű zajcsökkentése úgy tartja meg a minőséget, hogy nem romlik a kép élessége.”

Nikon D4 zárszerkezet

Zárszerkezet
A D4 új, kevlár/szénszál kompozit anyagú zárszerkezetet kapott, melytől nagyobb élettartam és jobb strapabíróság várható. A Nikon közleménye azt állítja, hogy “az új, rendkívül tartós záregység standard életciklusa 400 000 kioldást tesz lehetőve”. Ezt egyes cikkek haljalmosak garantált élettartamnak, vagy hitelesített értéknek tekintei, pedig mint az már számtalanszor bebizonyosodott, a gyártók várható zár élettartam adatai se pontosnak, se garantáltnak nem tekinthetők. Egyszerűen csak tájékoztató jellegű becslés.

Videó funkciók előtérben
Sokan nem örülnek a fotó és videó funkciók egyesítésének a profi fényképezőgépekben, de akárcsak a többi gyártó, a Nikon sem térhet el jelentősen a trendektől. Az új Nikon csúcsgép, bár fotózás terén is kínál újdonságokat, főleg a videó funkciókban gazdagodott. Videó formátumoknál választhatunk az MPEG és a H264 formátum között, illetve a gép hátulján a live view gomb körül megjelent egy üzemmód választó tárcsa (akárcsak a Canon 7D-nél), mellyel választhatunk, hogy fotó vagy videó módban szeretnénk az élőképet bekapcsolni.
A D4-el Full HD (1080p) videók rögzíthetők 24p, 25p, 30p sebességgel, a 720p formátumú videók pedig 25p, 30p, 60p sebességgel. Az egyes klipek hossza 29,59 perc lehet. Ezen kívül a gép támogatja videó módban is a DX formátum használatát, ilyenkor másfélszeres nagyítással rögzít.

AF rendszer
Természetesen az új gép (különösen gyenge fényviszonyokhoz) továbbfejlesztett AF rendszert is tartogat. A gép 51 pontos AF érzékelője 15 kereszt-típusú érzékelőt is tartalmaz, így a rosszabb fényerősségű objektívekkel (vagy telekonverterekkel) is jobban használható az új gép.
A D4 videó módban az érzékelő kontraszt AF módját használja, ilyenkor a felcsapott tükör miatt természetesen a továbbfejlesztett AF szenzor nem használható.

Time-lapse
Érdekes vonása a D4-nek, hogy már nem csak bizonyos időközönkénti fotó készítésre képes, mint elődei, hanem ezekből a fényképezőgépben rögtön videót tud összefűzni, hogy a time-lapse videót már készen tölthessük le, illetve akár a fényképezőgépben megnézhessük.

HDR (High Dynamic Range)
A D4 továbbfejlesztett képfeldolgozási lehetőségeinek egyik új lehetősége a kamerában készíthető HDR kép. Ebben a time-lapse videókhoz hasonló üzemmódban megadhatjuk, hogy hány képet készítsen a gép, milyen expozíciós eltérésekkel, és azokat magában a gépben rögtön össze is fűzi egyetlen HDR képpé, hogy a legoptimálisabb képet kapjuk, vagyis a sötét részek és a világosak is egyaránt helyesen exponáltak legyenek.
Ennek az üzemmódnak a használatával természtesen fontos óvatosan bánni, mivel alkalmazása sajtóetikai kérdéseket vet fel, és a legtöbb általánosan elfogadott képfeldolgozási irányelv szerint fotó manipulációnak számít – még akkor is, ha magában a fényképezőgépben történik a kép elkészítése. Ez pedig rögtön felveti azt a kérdést, hogy vajon a fényképezőgép megjelöli-e valamilyen módon a képet, hogy az HDR feldolgozást kapott, vagy mi látszik majd az EXIF adataiban.

Kezelőszervek
A D4 kezelése nem sokat változott, megtalálhatók rajta a szokásos Nikonra tárcsák, és gomb kiosztás. Az új élőkép gomb mellett legszembetűnőbb változás talán, hogy a gép alján levő vertikális markolat rész külön joystickot kapott, így a gép, és annak menüi lényegesen kényelmesebben kezelhetők bármilyen helyzetben. Egy olyan apróság, amit sokan kifogásoltak, mivel a D700 markolatán ugyanúgy megvolt ez a második joystick, a nagy testvér D3-ról viszont hiányzott ez a kényelem, amit most a D4-be beépítettek.

XQD és CF aljzat

Új memóriakártya szabvány
Akárcsak a korábbi modell, a D4 is, két kártya aljzattal rendelkezik, viszont ezek közül csak az egyik Compact Flash (CF) kártyahely, a másik a legújabb XQD kártya szabványt követi, ezzel a D4 könnyen lehet az új kártya szabvány első gyakorlati alkalmazója. Kíváncsian várhatjuk, hogy a hozzá tartozó kártyák mikor, illetve milyen paraméterekkel fognak majd megjelenni. Az XQD kártya elvben már létező, és kapható szabvány, csak ugye amíg nincs gép, amibe jó is, addig minek árulják?
Sokat elárul egyébként a Nikon XQD elkötelezettségéről, hogy a gép 1-es kártyahelyét kapta, és a hagyományos CF kártya aljzat lett a 2-es jelzésű.

Csatlakozások
A gép csatlakozói is első sorban a videózás jegyében újultak meg, a mikrofon csatlakozó mellett megjelenik egy fülhallgató csatlakozó, hogy a videó felvétel hangját könnyebb legyen ellenőrizni, C típusú, tömörítetlen HDMI csatlakozón vezethető ki a gépből a videójel, illetve az új modell már beépített gigabites LAN csatlakozóval rendelkezik a fotók, de különösen a nagy méretű videó fájlok letöltéséhez. Persze megmaradt a hagyományos Mini USB csatlakozó is. A GPS és távkioldó a korábbi megoldásokhoz hasonlóan csatlakoznak a gépre.
Megjelent viszont a váz oldalán egy új, kerek csatlakozónyílás, amihez hasonlóval eddig a Canon profi vázak oldalán találkoztunk a mark III-IV és X vázaknál. A Nikon megújítja WiFi képküldési rendszerét, így új, kompakt WT-5 jelzésű wifis küldőjük már ugyanúgy a gépváz oldalára csatlakozik, mint a Canonnál, ezzel nagyobb mozgásteret adva a fotósnak.

Érdekes, hogy (akárcsak a Canon 1D X-ből) a Nikon D4-ből is kimaradt az Apple és az Intel által nemrég közösen bevezetett, új ThunderBolt/LightPeak csatlakozó, ami egy feltörekvő szabványnak adott volna teret. Helyette inkább a hagyományosnak mondható (bár fényképezőgépeken kifejezetten újszerű), de legjobb esetben is mindössze tized akkora sebességű LAN csatlakozást választotta mindkét gyártó – valószínűleg nem is teljesen függetlenül egymás döntésétől. Pedig mind a Canonnal, mind a Nikonnal kapcsolatban szárnyra kaptak olyan pletykák, hogy támogatni fogják új gépeiken a ThunderBolt csatlakozást.

Megjelenés és ár
A gép várhatóan február közepétől lesz kapható, és ára $6000 dollár (kb 1.5 millió forint) lesz, bár ezt a magyar nyelvű sajtóközlemény egyáltalán nem tartalmazza.

Mit gondolsz az új Nikon D4-ről?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!